VIANOČNÉ PEČENIE 3: 10x recepty na rožky, ktoré nesmú na sviatky chýbať!
13. 12. 2021, 19:14 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tretia adventná nedeľa značí, že v pečení treba zabrať. Na rade sú rožky a hneď niekoľko druhov! Vyskúšajte niektoré z našich overených receptov. Všetky milujeme a budete aj vy!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

PARÍŽSKE ROŽTEKY
Lahodná pochúťka nielen na Vianoce.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Parížske rožteky
20-25 KUSOV, PRÍPRAVA 35-40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 1 vajce
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica hladkej múky
Na krém:
- 1 vajce
- 40 g krupicového cukru
- 10 g kakaa holandského typu
- 50 g roztopenej čokolády
- 80 g masla
- 150 g čokolády + 2 lyžice masla na namáčanie
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 150 °C, plech vysteľte papierom na pečenie.
- Urobte cesto: V mise zmiešajte vajce, orechy, cukor a múku. Zmesou naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou alebo len odrežte spodnú časť vrecka a priamo na plech tvarujte rožteky. Dajte piecť na 20 minút.
- Zatiaľ pripravte krém: Nad vriacou vodou vyšľahajte vajce s cukrom na svetlú penu. Pridajte kakao, roztopenú čokoládu a zašľahajte. Odstavte. Keď krém úplne vychladne, postupne doň zašľahajte maslo. Nechajte chladnúť asi 30 minút.
- Krém preložte do vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobte ním rožteky. Dajte ich na pol hodiny do chladničky.
- Zatiaľ nad vodnou parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte trošku vychladnúť. Potom do čokolády namáčajte rožteky a znova ich dajte schladiť. Hotovo.
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

ROŽKY Z FORMIČKY
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vanilkové rožteky
Nadýchanejšie nenájdete!
30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g práškového cukru
- 130 g hladkej múky
- 130 g polohrubej múky
- 150 g mletých lieskových orieškov
- 210 g masla
- 1 lyžica mlieka
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- práškový cukor na obalenie
A medovníky už máte napečené?
POSTUP:
- Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
- Z vychladnutého cesta odoberajte a vtláčajte do formičiek vymazaných maslom.
- Uložte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 12 minút.
- Upečené rožteky opatrne vyklopte z formičiek a ešte teplé obaľte v práškovom cukre.
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>
PISTÁCIOVÉ ROŽTEKY
Obľúbili sme si ich a isto zachutia aj vám.
Zdroj: Laura Witteková
Pistáciové rožteky
24 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, ODLEŽANIE CESTA 1 HODINA, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 85 g vylúpaných pistácií
- 80 g masla
- 35 g práškového cukru + na posypanie
- 1 žĺtok veľkosti L
- 85 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
- štipka soli (ak použijete nesolené pistácie)
POSTUP:
- Vylúpané pistácie najemno zomeľte alebo posekajte v mixéri. V miske vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Pridajte žĺtok, preosiatu múku, mleté pistácie a soľ. Vypracujte cesto a nechajte ho hodinu odležať v chladničke.
- Predhrejte rúru na 190 °C (teplovzdušnú na 170 °C). Z cesta vytvarujte malé rožteky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 12-15 minút podľa veľkosti rožtekov.
- Rožteky po vybratí z rúry nechajte vychladnúť na plechu, pretože kým sú horúce, sú veľmi krehké. Vlažné rožteky zľahka posypte práškovým cukrom a podrvenými pistáciami.
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
NEPEČENÉ ROŽKY
A máte napečené aj bez rúry!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Nepečené rohlíčky
25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 g mletých orechov kešu
- pol lyžičky vanilkového extraktu (alebo pasty)
- 25 g kokosového oleja
- 2 lyžice medu
- jemný strúhaný kokos na obalenie
POSTUP:
- Zo všetkých surovín okrem kokosu vypracujte cesto.
- Dajte ho na hodinu do chladničky a potom z neho tvarujte rožteky. Opäť vložte do chladničky, aby stuhli.
- Rožteky obaľte v kokose a skladujte v chladničke.
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

BRATISLAVSKÉ ROŽKY
Tradičné bratislavské cesto sa jemne rozplýva na jazyku.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Bratislavské rožteky
45 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 12 MINÚT
Potrebujete:
Na bratislavské cesto:
- 150 ml teplého mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 1 lyžica krupicového cukru
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 60 g práškového cukru
- pol lyžičky soli
- 2 žĺtky
- 180 g bravčovej masti!
- 3-4 žĺtky na potieranie
Na lekvárovú plnku:
- 150 g ovsených sušienok (rozmixovaných)
- 1 lyžička škorice
- štvrť lyžičky mletých klinčekov
- štvrť lyžičky mletého badiánu
- štipka muškátového orieška
- štipka mletého anízu
- štipka mletého kardamómu
- 140 g slivkového lekváru
- pomarančová kôra z polovice pomaranča
Na nutelovú plnku:
- 180 g mletých lieskových orieškov
- 130 g nutely
POSTUP:
- Do teplého mlieka rozmrvte droždie, posypte lyžicou cukru, zakryte a nechajte vzísť kvások.
- Do druhej misy vsypte obe múky, práškový cukor a soľ. Pridajte žĺtky, masť, vzídený kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Jemne ho pomúčte, zakryte a nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť jednu hodinu.
- Vykysnuté bratislavské cesto rozdeľte na menšie kúsky (25 g), vytvarujte z nich guľky a nechajte 15 minút podkysnúť.
- Zatiaľ urobte plnky: Iba dobre vymiešajte suroviny na jednotlivé plnky. Potom z nich tvarujte malé valčeky (25 g).
- Vykysnuté guľky vyvaľkajte na placky a každú naplňte plnkou – vložte do nej „valček“. Okraje placiek spojte a tvarujte rožteky.
- Naplnené rožteky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite prvou vrstvou prešľahaných žĺtkov. Plech dajte na chladné miesto (do prievanu), aby žĺtky zaschli. Potom ho vráťte na teplé miesto a rožteky nechajte znova 15-20 minút podkysnúť. Popraskajú, ale to nevadí.
- Tesne pred pečením potrite rožteky druhou vrstvou rozšľahaných žĺtkov a dajte piecť na 12 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>
ROŽKY S BIELOU ČOKOLÁDOU
Niečo pre čokoholikov.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Rožteky s bielou čokoládou
35-40 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-12 MINÚT
Potrebujete:
- 50 g bielej čokolády (vychladiť v chladničke)
- 140 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 žĺtok
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 30 g práškového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- 100 g bielej čokolády
- 50 g lieskových orieškov na obaľovanie
Nezabudli ste aj na linecké?
POSTUP:
- Studenú čokoládu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Všetky ostatné suroviny zmiešajte, najlepšie v robote, a na konci zapracujte aj bielu čokoládu. Z cesta urobte placku a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
- Z vychladeného cesta tvarujte malé rožteky. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 10-12 minút.
- Nad parou rozpustite čokoládu a namáčajte do nej konce vychladnutých rožtekov. Obaľte ich v nasekaných lieskových orieškoch a hotovo.
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>
Makové rožteky
Môžete si ich dať aj ako sviatočné raňajky
Zdroj: Laura Witteková
Makové rožteky
32 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 20-25 MINÚT
Potrebujete:
- 220 g jemného tučného tvarohu
- 140 g masla izbovej teploty
- 60 g kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 vajce + 1 na potieranie
- 300 g hladkej múky
- štipka soli
NA NÁPLŇ:
- 250 ml kondenzovaného mlieka
- 180 g mletého maku
- práškový cukor na poprášenie
POSTUP:
- V mise vymiešajte tvaroh s maslom, cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou. Pridajte vajce, premiešajte a prisypte múku so štipkou soli. Cesto dobre vypracujte, zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Zatiaľ pripravte náplň: Zmiešajte mak a kondenzované mlieko, aby sa zmes ľahko rozotierala. V opačnom prípade ešte dolejte kondenzované mlieko. Cesto rozdeľte na polovicu a obe časti rozvaľkajte do kruhu. Potom ich potrite makovou náplňou, ale ich stred nechajte voľný.
- Oba kruhy rozrežte na 12 – 16 kusov podľa toho, aké veľké chcete mať rožteky. Každý kus zrolujte od dlhšej strany smerom k stredu. Rožteky potrite vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte ich 20-25 minút do zlatista.
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>
BEZLEPKOVÉ ROŽKY
Ani celiatici nemusia byť na sviatky bez lahodných rožtekov.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Bezlepkové rohlíčky
30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-15 MINÚT
Potrebujete:
- 50 g práškového trstinového cukru (plus na obalenie rožtekov)
- 220 g masla
- 1 žĺtok
- 100 g mletých mandlí
- 100 g pohánkovej múky
- 100 g hladkej ryžovej múky
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžička škorice na obaľovanie
Postup:
- Maslo izbovej teploty rozmixujte s cukrom. Pridajte žĺtok, prisypte mleté mandle a nakoniec múky s mletou vanilkou. Vypracujte hladké cesto a uložte do chladničky, najlepšie do druhého dňa.
- Cesto vyberte z chladničky, nechajte chvíľu povoliť a tvarujte rožteky. Ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10-15 minút v rúre vyhriatej na 170 °C.
- Ešte teplé rožteky obaľte v zmesi práškového trstinového cukru a škorice.
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>
KREHKÉ VANILKOVÉ ROŽKY
Recept priniesla do redakcie naša kolegyňa Majka, ktorá ho má po starej mame. Odvtedy tieto legendárne rožky pečie celá redakcia i množstvo čitateľov na každé sviatky. Sú jednoducho dokonalé!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Krehké vanilkové rožky
60-70 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 280 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 žĺtky
- rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov
Na obalenie:
- 3-4 lyžice práškového cukru
- 2-3 balíčky vanilkového cukru
POSTUP:
- Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
- Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom, no najlepšie vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.
- Mierne vychladnuté rožteky zoberte z plechu a opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru. Určite ich neobaľujte horúce, mohli by sa polámať!
Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>
Kakaové rožteky
Recept na ne nám prezradila speváčka Viktória Vargová zo skupiny Peter Bič Projekt.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Kakaové rožky
ZA MISU, PRÍPRAVA 25 MINÚT, SMAŽENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g zemiakov
- 400 g polohrubej múky
- 1 kocka droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 100 ml mlieka
- 1 lyžička soli
- 2 žĺtky
- olej na vyprážanie
- kakao (alebo BB puding), práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupke. Keď vychladnú, ošúpte ich a pretlačte alebo nastrúhajte na jemno. Múku preosejte do misy, do stredu rozmrvte droždie, pridajte cukor a teplé mlieko. Nechajte vzísť kvások.
- Ku kvásku pridajte soľ, žĺtky, zemiaky a vypracujte polotuhé cesto. Prikryte ho a nechajte podkysnúť (20 minút).
- Vykysnuté cesto premieste, vytvarujte z neho valec (2 cm) a rozkrájajte na kúsky. Tvarujte rožteky.
- Rožteky vypražte v horúcom oleji z oboch strán a položte na obrúsok, aby z nich vysal prebytočný tuk. Ešte teplé rožteky obaľte v zmesi kakaa (alebo BB pudingu) a cukru. Môžete podávať.