Reklama

VIANOČNÉ PEČENIE 3: 10x recepty na rožky, ktoré nesmú na sviatky chýbať!

Krehké vanilkové rožky

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Tretia adventná nedeľa značí, že v pečení treba zabrať. Na rade sú rožky a hneď niekoľko druhov! Vyskúšajte niektoré z našich overených receptov. Všetky milujeme a budete aj vy!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upiekli ste tvrdé medovníčky? Naša cukrárka Veronika vás zachráni! TEASER

    PARÍŽSKE ROŽTEKY

    Lahodná pochúťka nielen na Vianoce.

    20-25 KUSOV, PRÍPRAVA 35-40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 1 vajce
    • 100 g mletých vlašských orechov
    • 100 g práškového cukru
    • 1 lyžica hladkej múky

    Na krém:

    • 1 vajce
    • 40 g krupicového cukru
    • 10 g kakaa holandského typu
    • 50 g roztopenej čokolády
    • 80 g masla
    • 150 g čokolády + 2 lyžice masla na namáčanie

    POSTUP:

    1. Rúru vyhrejte na 150 °C, plech vysteľte papierom na pečenie.
    2. Urobte cesto: V mise zmiešajte vajce, orechy, cukor a múku. Zmesou naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou alebo len odrežte spodnú časť vrecka a priamo na plech tvarujte rožteky. Dajte piecť na 20 minút.
    3. Zatiaľ pripravte krém: Nad vriacou vodou vyšľahajte vajce s cukrom na svetlú penu. Pridajte kakao, roztopenú čokoládu a zašľahajte. Odstavte. Keď krém úplne vychladne, postupne doň zašľahajte maslo. Nechajte chladnúť asi 30 minút.
    4. Krém preložte do vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobte ním rožteky. Dajte ich na pol hodiny do chladničky.
    5. Zatiaľ nad vodnou parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte trošku vychladnúť. Potom do čokolády namáčajte rožteky a znova ich dajte schladiť. Hotovo.

    Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vianočné KEKSÍKY od malých pekárov: vyskúšajte ich napiecť spolu s nami

      ROŽKY Z FORMIČKY

      Nadýchanejšie nenájdete!

      30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12 MINÚT

      Potrebujete:

      • 100 g práškového cukru
      • 130 g hladkej múky
      • 130 g polohrubej múky
      • 150 g mletých lieskových orieškov
      • 210 g masla
      • 1 lyžica mlieka
      • pol lyžičky mletej vanilky
      • 1 lyžička kypriaceho prášku
      • štipka soli
      • práškový cukor na obalenie

      A medovníky už máte napečené?

      POSTUP:

      1. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
      2. Z vychladnutého cesta odoberajte a vtláčajte do formičiek vymazaných maslom.
      3. Uložte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 12 minút.
      4. Upečené rožteky opatrne vyklopte z formičiek a ešte teplé obaľte v práškovom cukre.

      Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

      PISTÁCIOVÉ ROŽTEKY

      Obľúbili sme si ich a isto zachutia aj vám.

      Zdroj: Laura Witteková

      Pistáciové rožteky

      24 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, ODLEŽANIE CESTA 1 HODINA, PEČENIE 15 MINÚT

      Potrebujete:

      • 85 g vylúpaných pistácií
      • 80 g masla
      • 35 g práškového cukru + na posypanie
      • 1 žĺtok veľkosti L
      • 85 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
      • štipka soli (ak použijete nesolené pistácie)

      POSTUP:

      1. Vylúpané pistácie najemno zomeľte alebo posekajte v mixéri. V miske vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Pridajte žĺtok, preosiatu múku, mleté pistácie a soľ. Vypracujte cesto a nechajte ho hodinu odležať v chladničke.
      2. Predhrejte rúru na 190 °C (teplovzdušnú na 170 °C). Z cesta vytvarujte malé rožteky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 12-15 minút podľa veľkosti rožtekov.
      3. Rožteky po vybratí z rúry nechajte vychladnúť na plechu, pretože kým sú horúce, sú veľmi krehké. Vlažné rožteky zľahka posypte práškovým cukrom a podrvenými pistáciami.

      Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Aha, ako sa pečú hneď mäkké medovníčky! Finta známej medovnikárky je zaručená
        Zdroj: NMH

        NEPEČENÉ ROŽKY

        A máte napečené aj bez rúry!

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Nepečené rohlíčky

        25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT

        Potrebujete:

        • 300 g mletých vlašských orechov
        • 150 g mletých orechov kešu
        • pol lyžičky vanilkového extraktu (alebo pasty)
        • 25 g kokosového oleja
        • 2 lyžice medu
        • jemný strúhaný kokos na obalenie

        POSTUP:

        1. Zo všetkých surovín okrem kokosu vypracujte cesto.
        2. Dajte ho na hodinu do chladničky a potom z neho tvarujte rožteky. Opäť vložte do chladničky, aby stuhli.
        3. Rožteky obaľte v kokose a skladujte v chladničke.

        Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Skladký tip na vianočný recept! Kávová roláda vašich najbližších dostane!

          BRATISLAVSKÉ ROŽKY

          Tradičné bratislavské cesto sa jemne rozplýva na jazyku.

          45 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 12 MINÚT

          Potrebujete:

          Na bratislavské cesto:

          • 150 ml teplého mlieka
          • 40 g čerstvého droždia
          • 1 lyžica krupicového cukru
          • 300 g hladkej múky
          • 300 g polohrubej múky
          • 60 g práškového cukru
          • pol lyžičky soli
          • 2 žĺtky
          • 180 g bravčovej masti!
          • 3-4 žĺtky na potieranie

          Na lekvárovú plnku:

          • 150 g ovsených sušienok (rozmixovaných)
          • 1 lyžička škorice
          • štvrť lyžičky mletých klinčekov
          • štvrť lyžičky mletého badiánu
          • štipka muškátového orieška
          • štipka mletého anízu
          • štipka mletého kardamómu
          • 140 g slivkového lekváru
          • pomarančová kôra z polovice pomaranča

          Na nutelovú plnku:

          • 180 g mletých lieskových orieškov
          • 130 g nutely

          POSTUP:

          1. Do teplého mlieka rozmrvte droždie, posypte lyžicou cukru, zakryte a nechajte vzísť kvások.
          2. Do druhej misy vsypte obe múky, práškový cukor a soľ. Pridajte žĺtky, masť, vzídený kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Jemne ho pomúčte, zakryte a nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť jednu hodinu.
          3. Vykysnuté bratislavské cesto rozdeľte na menšie kúsky (25 g), vytvarujte z nich guľky a nechajte 15 minút podkysnúť.
          4. Zatiaľ urobte plnky: Iba dobre vymiešajte suroviny na jednotlivé plnky. Potom z nich tvarujte malé valčeky (25 g).
          5. Vykysnuté guľky vyvaľkajte na placky a každú naplňte plnkou – vložte do nej „valček“. Okraje placiek spojte a tvarujte rožteky.
          6. Naplnené rožteky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite prvou vrstvou prešľahaných žĺtkov. Plech dajte na chladné miesto (do prievanu), aby žĺtky zaschli. Potom ho vráťte na teplé miesto a rožteky nechajte znova 15-20 minút podkysnúť. Popraskajú, ale to nevadí.
          7. Tesne pred pečením potrite rožteky druhou vrstvou rozšľahaných žĺtkov a dajte piecť na 12 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.

          Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

          ROŽKY S BIELOU ČOKOLÁDOU

          Niečo pre čokoholikov.

          Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

          Rožteky s bielou čokoládou

          35-40 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-12 MINÚT

          Potrebujete:

          • 50 g bielej čokolády (vychladiť v chladničke)
          • 140 g hladkej múky
          • 100 g masla
          • 1 žĺtok
          • 100 g mletých lieskových orieškov
          • 30 g práškového cukru
          • pol lyžičky mletej vanilky
          • 100 g bielej čokolády
          • 50 g lieskových orieškov na obaľovanie

          Nezabudli ste aj na linecké?

          POSTUP:

          1. Studenú čokoládu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
          2. Všetky ostatné suroviny zmiešajte, najlepšie v robote, a na konci zapracujte aj bielu čokoládu. Z cesta urobte placku a dajte aspoň na hodinu do chladničky.
          3. Z vychladeného cesta tvarujte malé rožteky. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 10-12 minút.
          4. Nad parou rozpustite čokoládu a namáčajte do nej konce vychladnutých rožtekov. Obaľte ich v nasekaných lieskových orieškoch a hotovo.

          Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

          Makové rožteky

          Môžete si ich dať aj ako sviatočné raňajky

          Zdroj: Laura Witteková

          Makové rožteky

          32 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

          Potrebujete:

          • 220 g jemného tučného tvarohu
          • 140 g masla izbovej teploty
          • 60 g kryštálového cukru
          • kôra z 1 citróna
          • pol lyžičky mletej vanilky
          • 1 vajce + 1 na potieranie
          • 300 g hladkej múky
          • štipka soli

          NA NÁPLŇ:

          • 250 ml kondenzovaného mlieka
          • 180 g mletého maku
          • práškový cukor na poprášenie

          POSTUP:

          1. V mise vymiešajte tvaroh s maslom, cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou. Pridajte vajce, premiešajte a prisypte múku so štipkou soli. Cesto dobre vypracujte, zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
          2. Zatiaľ pripravte náplň: Zmiešajte mak a kondenzované mlieko, aby sa zmes ľahko rozotierala. V opačnom prípade ešte dolejte kondenzované mlieko. Cesto rozdeľte na polovicu a obe časti rozvaľkajte do kruhu. Potom ich potrite makovou náplňou, ale ich stred nechajte voľný.
          3. Oba kruhy rozrežte na 12 – 16 kusov podľa toho, aké veľké chcete mať rožteky. Každý kus zrolujte od dlhšej strany smerom k stredu. Rožteky potrite vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte ich 20-25 minút do zlatista.

          Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

          BEZLEPKOVÉ ROŽKY

          Ani celiatici nemusia byť na sviatky bez lahodných rožtekov.

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Bezlepkové rohlíčky

          30 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-15 MINÚT

          Potrebujete:

          • 50 g práškového trstinového cukru (plus na obalenie rožtekov)
          • 220 g masla
          • 1 žĺtok
          • 100 g mletých mandlí
          • 100 g pohánkovej múky
          • 100 g hladkej ryžovej múky
          • pol lyžičky mletej vanilky
          • 1 lyžička škorice na obaľovanie

          Postup:

          1. Maslo izbovej teploty rozmixujte s cukrom. Pridajte žĺtok, prisypte mleté mandle a nakoniec múky s mletou vanilkou. Vypracujte hladké cesto a uložte do chladničky, najlepšie do druhého dňa.
          2. Cesto vyberte z chladničky, nechajte chvíľu povoliť a tvarujte rožteky. Ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10-15 minút v rúre vyhriatej na 170 °C.
          3. Ešte teplé rožteky obaľte v zmesi práškového trstinového cukru a škorice.

          Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

          KREHKÉ VANILKOVÉ ROŽKY

          Recept priniesla do redakcie naša kolegyňa Majka, ktorá ho má po starej mame. Odvtedy tieto legendárne rožky pečie celá redakcia i množstvo čitateľov na každé sviatky. Sú jednoducho dokonalé!

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Krehké vanilkové rožky

          60-70 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 10 MINÚT

          Potrebujete:

          • 100 g mletých vlašských orechov
          • 280 g hladkej múky
          • 50 g práškového cukru
          • 200 g masla
          • 2 žĺtky
          • rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov

          Na obalenie:

          • 3-4 lyžice práškového cukru
          • 2-3 balíčky vanilkového cukru

          POSTUP:

          1. Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
          2. Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom, no najlepšie vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.
          3. Mierne vychladnuté rožteky zoberte z plechu a opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru. Určite ich neobaľujte horúce, mohli by sa polámať!

          Recepty na skvelé vianočné rožky pokračujú na ďalšej strane >>>

          Kakaové rožteky

          Recept na ne nám prezradila speváčka Viktória Vargová zo skupiny Peter Bič Projekt.

          ZA MISU, PRÍPRAVA 25 MINÚT, SMAŽENIE 15 MINÚT

          Potrebujete:

          • 500 g zemiakov
          • 400 g polohrubej múky
          • 1 kocka droždia
          • 1 lyžica kryštálového cukru
          • 100 ml mlieka
          • 1 lyžička soli
          • 2 žĺtky
          • olej na vyprážanie
          • kakao (alebo BB puding), práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

          Postup:

          1. Zemiaky uvarte v šupke. Keď vychladnú, ošúpte ich a pretlačte alebo nastrúhajte na jemno. Múku preosejte do misy, do stredu rozmrvte droždie, pridajte cukor a teplé mlieko. Nechajte vzísť kvások.
          2. Ku kvásku pridajte soľ, žĺtky, zemiaky a vypracujte polotuhé cesto. Prikryte ho a nechajte podkysnúť (20 minút).
          3. Vykysnuté cesto premieste, vytvarujte z neho valec (2 cm) a rozkrájajte na kúsky. Tvarujte rožteky.
          4. Rožteky vypražte v horúcom oleji z oboch strán a položte na obrúsok, aby z nich vysal prebytočný tuk. Ešte teplé rožteky obaľte v zmesi kakaa (alebo BB pudingu) a cukru. Môžete podávať.

          Ďalšiu inšpiráciu na vianočné rožky načerpajte v našej "rožtekovej" galérii TU!