Týchto šesť súťažiacich si v 9. kole Pečie celé Slovensko opásalo zástery, aby vytvorili tie najkrajšie torty!
V deviatom kole sa súťažiaci amatérski pekári potrebovali blysnúť, pretože finále sa blíži a kto by sa medzi troch najlepších nechcel dostať? Kreatívna výzva mala preveriť ich precíznosť a predstavivosť. Výber torty, ktorú upečú v priebehu piatich hodín bol na nich. Podľa zadania malo ísť o geometrickú tortu podľa známeho cukrára či cukrárky, vysokú minimálne 30 cm a ťažkú najmenej 4 kilogramy.
9. kolo Pečie celé Slovensko. Porotkyne Petra a Jožka boli tento raz naozaj prísne. Ale to dobré a výnimočné zasa spravodlivo pochválili.
Geometrické torty
Porotkyne Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová hodnotili okrem vizuálneho prepracovania torty aj jej stabilitu, dodržanie a presnosť geometrických tvarov, a samozrejme chuť a konzistenciu korpusu i náplne. Torty boli tvarovo, farebne i chuťovo veru pestré, od výmyslu sveta. Veď svetoví boli aj cukrári, ktorých si súťažiaci Danka, Janka, Tonka, Evka, Martina i Pali vybrali. Mali pred nimi veľký rešpekt, no hanbu si neurobili!
Miňo Macuľa prišiel povzbudiť Martinu, ktorá sa v 9. kole inšpirovala jeho tortou.
Pre Janku je vzorom veľmi nadaná slovenská cukrárka Sweetarchitect, ktorú určite poznáte aj z Dobrého jedla, kde piekla torty do sladkej výzvy. Janke poslala povzbudzujúci video pozdrav. Ostré hrany šesťuholníkovej architektonicky presnej torty vytvorila pomocou medových plátov, karamelového krému a marhuľového džemu. Martinu inšpirovala torta víťaza 1. série šou Pečie celé Slovensko Miňa Macuľu, ktorý ju prišiel aj osobne podporiť. Torta mala pistáciové korpusy, vnútri malinové pyré a vanilkový krém. Aj v Martininom podaní u protkýň veľmi dobre zabodovala. Danka nabrala odvahu urobiť origami tortu s ganache, vo vnútri so slanými arašidmi, podľa cukrárky z Kazachstanu. Ozdobila ju veľkým jedlým kvetom.
Pali si vybral tortu podľa poľskej cukrárky Eweliny Funek. Použil v nej modelovaciu hmotu, ktorú bral ako výzvu, pretože s ňou často nepracuje. Korpus bol orieškový, krém karamelový a gél z čiernych ríbezlí. Evku inšpirovala slovenská cukrárka Lorna, ktorá jej tiež poslala pekný video pozdrav. Jej elegantnú tortu upiekla z kakaového a snehového cesta so žĺtkovým krémom. Tonka vsadila na tortu a la Tortik Annushka, ktorá obsahovala korpus s čierneho kakaa, marakujové želé aj chrumkavé palacinky. Jej žltá torta s čiernymi bodkami očarila najmä porotkyňu Petru, ktorá sa do nej hneď zamilovala! A Tonke zabezpečila vytúžený titul "pekárky týždňa". Všetky torty si pozrite vo fotogalérii...
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!