Twiinska v kuchyni všetkých ohúrila: Z tejto tradičnej dobroty sa tešili všetci
1. 3. 2025, 8:05 (aktualizované: 28. 3. 2025, 23:09)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kto by nemiloval šišky?!
TRADIČNÉ ŠIŠKY S DŽEMOM
PRIBLIŽNE 20 KÚSKOV, PRÍPRAVA 1,5 HODINY + KYSNUTIE 1,5 HODINY
Potrebujete:
- 30 g čerstvého droždia
- 40 g kryštálového cukru
- 250 ml vlažného mlieka
- 40 g zmäknutého masla
- 4 žĺtky
- 500 g hladkej múky
- štipka soli
- jahodový džem na naplnenie
POSTUP:
- Droždie rozdrobte do misky, pridajte lyžicu cukru, trochu mlieka a lyžicou roztierajte, kým nevznikne hladká pasta. Nechajte vzísť kvások, trvá to asi 10 minút. Maslo vymiešajte s cukrom a postupne zapracujte žĺtky. Pridajte kvások a striedavo zapracujte múku a mlieko. Nakoniec pridajte soľ a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Nechajte ho kysnúť v teple asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche na plát vysoký asi 1 cm a povykrajujte z neho šišky. Nechajte ich ešte asi 20 minút dokysnúť a potom ich z oboch strán vysmažte v dostatočnej vrstve oleja. Nechajte ich vychladnúť na tácke vystlanej papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk. Naplňte ich džemom a podávajte.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama