Reklama

Sladká výzva: Rozprávková ZIMNÁ TORTA s pistáciami. Recept od Lucie Cvikovej

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Čo poviete na zimnú tortičku s pistáciami a marakujou? Výborný recept vám isto zachutí a ešte zaň môžete vyhrať! Nech sa vám krásne pečie.

Pred pár rokmi sme obdivovali torty Lucie Cvikovej, keď sa ako súťažiaca zúčastňovala na Sladkej výzve. Karta sa obrátila a teraz je Lucia Cviková vyzývateľkou. Tortu krásne nafotila Viktória Janov. Upečte ju aj vy a môžete vyhrať! Fotografie svojich tort posielajte do 2. januára na sladkavyzva@newsandmedia.sk

Pistáciová torta s čokoládovým krémom

20 porcií, príprava 3,5 hodiny + chladenie, pečenie 30 minút
Potrebujete:

Na jeden korpus (potrebujete upiecť dva):

  • 6 vajec + 1 bielok
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipku soli
  • 3 lyžice repkového oleja
  • 1 lyžicu rozpusteného masla
  • 200 g hladkej múky (zmiešaná v pomere 100 g pšeničnej a 100 g špaldovej)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 4 lyžice mletých nesolených pistácií

Na ganáš:

  • 250 g bielej čokolády
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 200 g sladeného mlieka
  • 50 g masla (izbovej teploty)
  • 3 lyžice nesolených nasekaných pistácií

Na plnku z bielej čokolády:

  • 400 ml smotany na šľahanie (40 %)
  • 150 g bielej čokolády
  • 250 g mascarpone
  • 200 g prírodného syra (cream cheese)

Na brusnice so zmrznutým efektom:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 1 lyžicu medu
  • brusnice

Ešte budete potrebovať:

  • kokosové mlieko
  • malinový džem
  • maliny
  • 2 marakuje

Krém na obtretie torty:

  • 200 g masla
  • 1 lyžicu práškového cukru
  • 100 g mascarpone
  • 100 g prírodného syra (cream cheese)
  • práškový cukor na posypanie torty
  • rozmarín na dekoráciu

POSTUP

  1. Medovníkovú chalúpku pripravte vopred podľa vlastnej fantázie. Na cesto som vyskúšala recept na medovníčky od cukrárky Jožky Zaukolcovej z Dobrého jedla 12/2024 alebo použite recept, ktorý máte osvedčený.
  2. Deň vopred alebo minimálne 3 hodiny pred pečením pripravte ganáš. Nalámanú čokoládu zalejte horúcou smotanou a sladeným mliekom a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Primiešajte maslo a nasekané pistácie. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte zachladiť.
  3. Upečte korpusy: Bielky vyšľahajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli na hustú penu. V oddelenej miske premiešajte 6 žĺtkov s repkovým olejom a lyžicou rozpusteného masla. Túto zmes ručne primiešajte k bielkovej pene. Potom opatrne pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a pistáciami.
  4. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (20 až 22 cm). Pečte 25 až 30 minút pri teplote 165 °C (vrchný/spodný ohrev). Urobte test špajdľou a hneď ako je špajdľa suchá, korpus vyberte z rúry a nechajte na mriežke vychladnúť. Potom opatrne vyklopte z formy. Rovnako upečte druhý korpus.
  5. Pripravte plnku z bielej čokolády: Vychladenú smotanu na šľahanie vymiešajte s rozpustenou bielou čokoládou, mascarpone a prírodným syrom opatrne na najnižších otáčkach do hustejšej konzistencie. Pozor na prešľahanie. Plnka je akurát, ak je už dostatočne tuhá a drží svoj tvar.
  6. Pripravte brusnice so zmrznutým efektom: Uvarte sirup – cukor prevarte s vodou a medom. Po zovretí namočte brusnice do sirupu a odkvapkané obaľte v kryštálovom cukre.
  7. Vychladené korpusy opatrne prerežte tak, aby ste získali 6 plátov. Na prvý plát natrite ganáš a uložte ďalší plát. Pokropte ho kokosovým mliekom, natrite malinovým džemom, doplňte malinami, zrniečkmi marakuje a pridajte plnku z bielej čokolády. Toto zopakujte ešte 4-krát. Predposledný korpus pokropte kokosovým mliekom, potrite ganášou a uložte posledný plát.
  8. Tortu dajte na pár hodín do chladničky. Po zachladení ju potrite krémom, pripraveným opatrným vymiešaním našľahaného masla izbovej teploty s lyžicou práškového cukru, s mascarpone a prírodným syrom v pomere 2 : 1 : 1. Natierajte nepravidelne a na záver poprášte cukrom, aby ste vytvorili snehový efekt.
  9. Dozdobte perníkovou chalúpkou, rozmarínom poprášeným práškovým cukrom a brusnicami s ľadovým efektom.

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.