Sladká výzva: Rozprávková ZIMNÁ TORTA s pistáciami. Recept od Lucie Cvikovej
11. 12. 2024, 11:11 (aktualizované: 21. 12. 2024, 17:52)
Čo poviete na zimnú tortičku s pistáciami a marakujou? Výborný recept vám isto zachutí a ešte zaň môžete vyhrať! Nech sa vám krásne pečie.
Zdroj: Dobré jedlo/Jana Bohm
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
Pred pár rokmi sme obdivovali torty Lucie Cvikovej, keď sa ako súťažiaca zúčastňovala na Sladkej výzve. Karta sa obrátila a teraz je Lucia Cviková vyzývateľkou. Tortu krásne nafotila Viktória Janov. Upečte ju aj vy a môžete vyhrať! Fotografie svojich tort posielajte do 2. januára na sladkavyzva@newsandmedia.sk
Pistáciová torta s čokoládovým krémom
20 porcií, príprava 3,5 hodiny + chladenie, pečenie 30 minút
Potrebujete:
Na jeden korpus (potrebujete upiecť dva):
- 6 vajec + 1 bielok
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipku soli
- 3 lyžice repkového oleja
- 1 lyžicu rozpusteného masla
- 200 g hladkej múky (zmiešaná v pomere 100 g pšeničnej a 100 g špaldovej)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 4 lyžice mletých nesolených pistácií
Na ganáš:
- 250 g bielej čokolády
- 200 g smotany na šľahanie
- 200 g sladeného mlieka
- 50 g masla (izbovej teploty)
- 3 lyžice nesolených nasekaných pistácií
Na plnku z bielej čokolády:
- 400 ml smotany na šľahanie (40 %)
- 150 g bielej čokolády
- 250 g mascarpone
- 200 g prírodného syra (cream cheese)
Na brusnice so zmrznutým efektom:
- 100 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- 1 lyžicu medu
- brusnice
Ešte budete potrebovať:
- kokosové mlieko
- malinový džem
- maliny
- 2 marakuje
Krém na obtretie torty:
- 200 g masla
- 1 lyžicu práškového cukru
- 100 g mascarpone
- 100 g prírodného syra (cream cheese)
- práškový cukor na posypanie torty
- rozmarín na dekoráciu
POSTUP
- Medovníkovú chalúpku pripravte vopred podľa vlastnej fantázie. Na cesto som vyskúšala recept na medovníčky od cukrárky Jožky Zaukolcovej z Dobrého jedla 12/2024 alebo použite recept, ktorý máte osvedčený.
- Deň vopred alebo minimálne 3 hodiny pred pečením pripravte ganáš. Nalámanú čokoládu zalejte horúcou smotanou a sladeným mliekom a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Primiešajte maslo a nasekané pistácie. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte zachladiť.
- Upečte korpusy: Bielky vyšľahajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli na hustú penu. V oddelenej miske premiešajte 6 žĺtkov s repkovým olejom a lyžicou rozpusteného masla. Túto zmes ručne primiešajte k bielkovej pene. Potom opatrne pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a pistáciami.
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (20 až 22 cm). Pečte 25 až 30 minút pri teplote 165 °C (vrchný/spodný ohrev). Urobte test špajdľou a hneď ako je špajdľa suchá, korpus vyberte z rúry a nechajte na mriežke vychladnúť. Potom opatrne vyklopte z formy. Rovnako upečte druhý korpus.
- Pripravte plnku z bielej čokolády: Vychladenú smotanu na šľahanie vymiešajte s rozpustenou bielou čokoládou, mascarpone a prírodným syrom opatrne na najnižších otáčkach do hustejšej konzistencie. Pozor na prešľahanie. Plnka je akurát, ak je už dostatočne tuhá a drží svoj tvar.
- Pripravte brusnice so zmrznutým efektom: Uvarte sirup – cukor prevarte s vodou a medom. Po zovretí namočte brusnice do sirupu a odkvapkané obaľte v kryštálovom cukre.
- Vychladené korpusy opatrne prerežte tak, aby ste získali 6 plátov. Na prvý plát natrite ganáš a uložte ďalší plát. Pokropte ho kokosovým mliekom, natrite malinovým džemom, doplňte malinami, zrniečkmi marakuje a pridajte plnku z bielej čokolády. Toto zopakujte ešte 4-krát. Predposledný korpus pokropte kokosovým mliekom, potrite ganášou a uložte posledný plát.
- Tortu dajte na pár hodín do chladničky. Po zachladení ju potrite krémom, pripraveným opatrným vymiešaním našľahaného masla izbovej teploty s lyžicou práškového cukru, s mascarpone a prírodným syrom v pomere 2 : 1 : 1. Natierajte nepravidelne a na záver poprášte cukrom, aby ste vytvorili snehový efekt.
- Dozdobte perníkovou chalúpkou, rozmarínom poprášeným práškovým cukrom a brusnicami s ľadovým efektom.