... do práce, na piknik, na výlet, deťom do školy. Sendviče sú také praktické, že z módy asi nikdy nevyjdú. Aj keď sa zdá, že „obal“ z rôznych druhov pečiva je rovnaký, obsah závisí od vašej gurmánskej fantázie. A v čom sú geniálne? Pri ich konzumácii nepotrebujete ani tanier, ani príbor.

Kedy vznikol?
Kedy sa prvýkrát objavilo pomenovanie sendvič na jedlo, ktoré poznáme pod týmto názvom v súčasnosti? Bolo to už pred dvestošesťdesiatimirokmi. Vtedy sa anglický spisovateľ Eduard Gibbons v novinách zmienil, že v noblesnom a drahom klube, kam prichádzala politická elita, pri malých stolíkoch servírovali studené mäso s chlebom, ktoré nazval „sandwich“. Gibbons nepovažoval takéto stolovanie za vhodné pre džentlmenov a týmto pokrmom bol doslova pobúrený.

Čítajte viac
Plnený sendvič pre celú rodinu: Rozrežte a rýchlo jedzte

Napriek tomu sa variácie receptov na sendviče o pár desaťročí dostali najprv do anglických kuchárskych kníh a pred sto rokmi aj do USA.  Najobľúbenejší, a pre naše chute nie veľmi známy bol sendvič s arašidovým maslom. Mal ho rád aj Elvis Presley, ktorý arašidové maslo skombinoval s banánmi a opekanou slaninou, takže tento sendvič nesie dodnes jeho meno.

V sendvičoch je výber toho najobľúbenejšieho
V sendvičoch je výber toho najobľúbenejšieho
Zdroj: [email protected]_casopis

Gróf a jeho jedlo
Aj keď je niečo z histórie sendvičov známe, meno ich autora zapadlo v prachu dejín. Možno je to pravda, a možno ani nie, ale isté autorské práva má John Montague, štvrtý gróf zo Sandwichu. Jeden príbeh hovorí, že bol veľmi pracovitý, a preto, aby nemusel vstávať od pracovného stola, mu jeho komorník servíroval jedlo priamo tam. Plátkami studeného mäsa uloženými medzi dvoma chlebmi si ani nezašpinil ruky. Podľa iných zdrojov bol však vraj notorickým hráčom kariet a nechcel sa vzdialiť od hry. Mäsové chleby, ktoré dostával, sa páčili aj iným hráčom a tí si objednávali pokrm „rovnaký ako mal Sandwich“.

V galérii sa inšpirujte, čo všetko môžete "zabaliť" do sendviča.