Recept na mamin lepeňák: Do sendviča schováte všetko, čo máte radi
10. 8. 2020, 16:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 17:07)

Zdroj: Instagram@balance_coffe_wine
... do práce, na piknik, na výlet, deťom do školy. Sendviče sú také praktické, že z módy asi nikdy nevyjdú. Aj keď sa zdá, že „obal“ z rôznych druhov pečiva je rovnaký, obsah závisí od vašej gurmánskej fantázie. A v čom sú geniálne? Pri ich konzumácii nepotrebujete ani tanier, ani príbor.
Zdroj: Instagram@rietty1211
Zdroj: Instagram@rlopez809
Zdroj: Instagram@mojcaklepec
Galéria k článku
Kedy vznikol?
Kedy sa prvýkrát objavilo pomenovanie sendvič na jedlo, ktoré poznáme pod týmto názvom v súčasnosti? Bolo to už pred dvestošesťdesiatimirokmi. Vtedy sa anglický spisovateľ Eduard Gibbons v novinách zmienil, že v noblesnom a drahom klube, kam prichádzala politická elita, pri malých stolíkoch servírovali studené mäso s chlebom, ktoré nazval „sandwich“. Gibbons nepovažoval takéto stolovanie za vhodné pre džentlmenov a týmto pokrmom bol doslova pobúrený.
Napriek tomu sa variácie receptov na sendviče o pár desaťročí dostali najprv do anglických kuchárskych kníh a pred sto rokmi aj do USA. Najobľúbenejší, a pre naše chute nie veľmi známy bol sendvič s arašidovým maslom. Mal ho rád aj Elvis Presley, ktorý arašidové maslo skombinoval s banánmi a opekanou slaninou, takže tento sendvič nesie dodnes jeho meno.
Zdroj: Instagram@gurmet_casopis
V sendvičoch je výber toho najobľúbenejšieho
Gróf a jeho jedlo
Aj keď je niečo z histórie sendvičov známe, meno ich autora zapadlo v prachu dejín. Možno je to pravda, a možno ani nie, ale isté autorské práva má John Montague, štvrtý gróf zo Sandwichu. Jeden príbeh hovorí, že bol veľmi pracovitý, a preto, aby nemusel vstávať od pracovného stola, mu jeho komorník servíroval jedlo priamo tam. Plátkami studeného mäsa uloženými medzi dvoma chlebmi si ani nezašpinil ruky. Podľa iných zdrojov bol však vraj notorickým hráčom kariet a nechcel sa vzdialiť od hry. Mäsové chleby, ktoré dostával, sa páčili aj iným hráčom a tí si objednávali pokrm „rovnaký ako mal Sandwich“.
LEPEŇÁK – DOBRÝ CHLEBÍK OD MAMY
Zdroj: Laura Witteková
Dobrý chlebík od mamy
2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
- 4 krajce tmavého chleba
- maslo
- topený syr
- kremžská horčica
- 150 g jemnej salámy
- 1 zelená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- kečup
Postup:
- Na malom množstve oleja opečte do chrumkava tenké kolieska salámy (na jednom okraji narezané), pokrájanú očistenú papriku a plátky ošúpaného cesnaku.
- Dva krajce chleba natrite maslom, topeným syrom a horčicou. Obložte opečenou salámou, podusenou paprikou, posypte opečenými plátkami cesnaku a pokvapkajte kečupom.
- Na vypečenom oleji z jednej strany opečte zvyšné dva krajce chleba do zlatista. Zakryte nimi obložené chleby.