Reklama

POLITICI V KUCHYNI: Chcú riadiť krajinu, ale vedia variť?

Politici v kuchyni.

Zdroj: Archív politikov/koláž Dobré jedlo

Reklama

Čo myslíte, ako to ide v kuchyni Richardovi Sulíkovi, Monike Beňovej, Zuzane Dolinkovej a ďalším našim politikom? Vyzvedali sme od nich, akí sú kuchári a obišli sme aj s chutnými receptami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

    Vladimíra Marcinková (Sloboda a Solidarita)

    Zdroj: Dobré jedlo/Kristiana Kóňa

    Vladimíra Marcinková rada hostí rodinu a priateľov.

    "Nerada varím, ale veľmi rada hostím. Užívam si rodinné grilovačky, chvíle, keď môžem chystať dobroty na raňajky, na ktoré k nám domov s manželom pozývame priateľov. Rada mám aj veľké stretnutia - spoločné Vianoce v kruhu rodiny. Recept, s ktorým sa podelím, je azda môj najúspešnejší raňajkový recept. Holanskú palacinku som naučila robiť všetky kamarátky. "

    Holandská palacinka

    Zdroj: Dobré jedlo/Kristiana Kóňa

    Holandská palacinka Vladimíry Marcinkovej.

    POTREBUJETE:

    • 50 gramov masla
    • 3 vajcia
    • 15 g trstinového cukru
    • 60 g hladkej múky
    • 120 ml mlieka
    • štipka soli
    • práškový cukor a bobuľové ovocie na ozdobenie

    POSTUP:

    1. Na hlbší pekáč dajte maslo a vložte do rúry na 220 stupňov asi na 10 minút.
    2. V miske zmiešajte všetky suroviny (pozor, musia byť izbovej teploty). Premiešajte na cesto. Na záver pridajte štipku soli.
    3. Cesto rýchlo vlejeme do horúcej panvice a pečte v rúre približne 15 minút. Po vypnutí rúry v nej palacinku ešte 2-3 minúty nechajte.
    4. Palacinku posypte práškovým cukrom a dozdobte
      bobuľovým ovocím.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jednoduchý NEPEČENÝ CHEESECAKE! Potrebujete iba 5 surovín TEASER

      Samuel Migaľ (Hlas - sociálna demokracia)

      Zdroj: Archív Samuela Migaľa

      Bývalý novinár Samuel Migaľ pri varení relaxuje.

      "V kuchyni sa cítim ako ryba vo vode. Varenie je pre mňa veľkým relaxom. Popri novinárskej práci som sa často venoval aj témam o varení a servírovani jedla. Jednou z mojich spracovávaných tém posledných dní v Televízii Joj bola príprava reportáže o zdražovaní, ktoré sa prejaví aj na predvolebných gulášoch. Momentálne počas kampane, na varenie príliš veľa času nemám. Ak sa aj nájde tak na nejaké chutné a rýchle jedlo. Napríklad v podobe studenej uhorkovej polievky Tarator."

      Studená uhorková polievka Tarator

      POTREBUJETE:

      • 4 čerstvé uhorky
      • 400 g bieleho smotanového jogurtu
      • 150 ml sladkej smotany - šľahačky
      • 2 lyžice olivového oleja 
      • 2 strúčiky cesnaku
      • čerstvá kôprová vnať 
      • 2 hrste vlašských orechov 
      • morská soľ v mlynčeku 
      • biele korenie
      • bazalka

      POSTUP:

      1. Uhorky dobre umyjeme, ak chceme pokrájame na menšie kocky. Vložíme ich do mixéra spolu s jogurtom, bazalkou, pretlačeným  cesnakom, citrónovou šťavou a trochou oleja. Všetko spolu rozmixujeme do krémovej konzistencie. 
      2. K tomu samozrejme soľ a štipku bieleho korenia. Ako bylinku použijeme čerstvý kôpor, ktorý dodá polievke pravú chuť letného osvieženia. Hotovú polievku necháme vychladnúť. Pri podávaní ju  posypeme opraženými orechmi.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

        Monika Beňová (Smer - SD)

        Zdroj: Archív Moniky Beňovej

        Monika Beňová je skúsená kuchárka. Varenie je pre ňu relax a tvorivá dielňa súčasne, povedala Dobrému jedlu.

        Monika Beňová zo Smeru varí rada: "Je to relax a tvorivá dielňa súčasne. Mama a babina ma učili variť od trinástich rokov takže viem variť a piecť úplne všetko," povedala pre Dobré jedlo. Doma má dobrých stravníkov, ktorí nie sú prieberčiví: "Moji doma zjedia všetko. Lea má rada polievočky akékoľvek a Maťo a Lubo akékoľvek mäso. Nevesta Grétka je vegetariánka takže jej robievam rada indické zeleninové kari. Ale to zjedia vždy všetci radi," pochválila sa nám. Ale aj jej sa v kuchyni stala nehoda: "Keď bol syn ešte malý, raz som hovädziu polievku namiesto soli “osolila” cukrom. Ale zjedol, mal dva rôčky vtedy," priznala nám Beňová.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          KANDRÁČOVCI v kuchyni: Takto im to spolu pekne ladí!

          Richard Sulík (Sloboda a Solidarita)

          Zdroj: Darina Izip

          Richard Sulík v kuchyni

          "Variť som začal až po rozvode. Chcel som to vedieť. Jednoducho preto, aby som si mohol pochutnať na niečom vlastnom, aby som mohol variť pre ľudí, ktorých mám rád, hostiť ich a nechať sa chváliť. Teraz o mne viete všetko… Najprv som varil jedlá, kde nebolo čo pokaziť, napríklad cestoviny, vážnejšie experimentovať som začal až neskôr. Varil som aj podľa receptov, najmä polievky. Spolu s mojou prvou kuchárskou knihou, ktorú som vydal s majstrom Pavlom Pospíšilom, som ale vareniu úplne prepadol. Zistil som, že vedieť variť je úžasné! Keby ste mi pred niekoľkými rokmi povedali, že vydám tri kuchárske knihy, výborne by som sa pobavil. Dnes mám na to dokonca profesionálneho parťáka Marcela Ihnačáka, s ktorým nás spája nielen láska k jedlu, ale už aj priateľstvo. Marcel je fantastický v praxi, skutočný profík, ale teoretik som ja. A poznáte to, nič nie je praktickejšie ako dobrá teória :-)."

          "Slepá kura sú menšie knedličky, ktoré tvoria combo s klobáskou, ktorú vylovíte z Liptovskej kapustnice, ktorej recept nájdete tiež v mojej knihe."

          Slepá kura

          4 porcie, príprava 20 minút, varenie 10 minút

          Zdroj: DARINA IZIP

          Slepá kura v kapustnici. Toto obľúbené liptovské jedlo s podivným názvom slepá kura bolo najčastejšie vložkou do kapustnice a bývala to aj príloha k údenému mäsu a klobáse, ktoré sa v polievke varili. Slepá kura sa podávala i za studena, alebo ako hlavné jedlo, nakrájaná na kocky a do chrumkava opražená na bravčovej masti. (Vladimír Tomčík)

          POTREBUJETE:

          • 3 suché rožky
          • 100 ml mlieka
          • 60 g na drobno nakrájanej slaniny
          • 1 menšia cibuľa
          • 3 strúčiky cesnaku
          • nasekaná petržlenová vňať
          • 1 vajce
          • pol balíčka kypriaceho prášku
          • 50 g hladkej múky
          • masť";i:10;s:28:"kyslá kapusta na podávanie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

          POSTUP:

          1. Rožky pokrájajte na centimetrové kocky, zalejte mliekom a nechajte ich pár minút tak, kým mlieko vsiakne.
          2. Zatiaľ opražte nadrobno nakrájanú slaninu a menšiu cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridajte tri strúčiky cesnaku, ktoré ste najprv rozpučili plochou stranou noža a potom na krájali nadrobno. Ak cesnak pretlačíte, tiež dobre.
          3. Orestovanú zmes pridajte k namočeným rožkom, okoreňte, posoľte, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, vajce, kypriaci prášok a múku. Teraz to potrebujete celé homogenizovať, teda premiešať tak, aby vznikla hmota, z ktorej by bolo možné tvoriť guľky. Ak by sa nedarilo, pridajte ešte lyžicu múky (20g). Zmes nechajte 5 minút „odpočinúť“, ako vraveli staré mamy. Dôvod je ten, že múka nasaje vodu a zmes mierne stuhne.
          4. Mokrými rukami vyformujte guľky s priemerom troch centimetrov a dajte ich variť buď do slanej vriacej vody, alebo odoberte z kapustnice vodu a uvarte ich v nej. Keď guľky vyplávajú na povrch (5 až 10 minút, logicky to závisí od veľkosti a hustoty guliek), vyberte ich, nechajte trochu vychladnúť, nakrájajte na polovičky alebo štvrtky a osmažte na masti, najlepšie na tej panvici, kde ste smažili slaninu. Slepú kuru servírujte s kyslou kapustou a ak ste sa múdro rozhodli variť aj kapustnicu z ďalšieho receptu v mojej knihe, tak aj s klobáskou, ktorú ste uvarili v nej.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme

            Zuzana Dolinková (Hlas - sociálna demokracia)

            Zdroj: Zuzana Dolinková

            Zuzana Dolinková sa nebojí ani langoša!

            "Tým, že mám dve deti, tak je môj vzťah k vareniu pozitívny, ale je na to teraz vveľmi málo času a väčšinou sa stravujeme počas pracovného dňa v práci alebo teda deti v škole. Ale cez víkend, hlavne v nedeľu, sa snažíme mať taký spoločný nedeľný obed. A pre nás je už taká typická klasická bezlepková bábovka, ktorú moje deti milujú. Mám dcéru, ktorá má celiakiu, a tým, že chceme aby sa ona necítila, že je nejaká iná, tak aj ja, aj môj syn väčšinou varíme tak, aby sme boli bezlepkoví všetci. "

            Priznala, čo jej nejde

            Zdroj: Zuzana Dolinková

            Zuzana Dolinková v kuchyni

            "Pamätám si, že vždy piekla také kysnuté koláče s tvarohovou náplňou moja babka a moja mama ich začala piecť až potom, keď babka nevládala, pretože bola chorá alebo teda už potom, keď sme babku nemali. A ja by som sa rada tieto kysnuté koláče naučila. Chcela by som, aby som tento recept odkázala aj svojej dcére ako také dedičstvo, pretože sa tieto koláče dajú už robiť v bezlepkovej podobe. Tým, že niekedy to bolo problematické to kysnuté cesto urobiť z bezlepkovej múky, ale teraz sa to dá, takže to by som sa chcela ešte naučiť a naozaj to teda ešte neviem."

            Ktoré jedlá obľubujú jej deti?

            "Moje deti majú radi guláš, klasický slepačí vývvar, paradajkovú polievku, zemiakovú na kyslo a palacinky, tie milujú aj na raňajky."

            Zdroj: Zuzana Dolinková

            Miluje vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou.

            Miluje sushi a vyprážaný syr!

            "Mám rada ázijskú a thajskú kuchyňu a zbožňujem sushi a to musím povedať, že aj moje deti. My keď môžme, tak vždy si dáme sushi. Ale zase keď to nie je klasická taká ázijská kuchyňa, tak potom je to klasicka vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou. "