Náš kuchár Ľuboš má rád TARHOŇU: A my ju MILUJEME tiež (RECEPTY)
30. 7. 2022, 21:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Tarhoňa je nielen chutná príloha, ale v jedle môže hrať aj hlavnú úlohu. Do chrumkava ju opečte, dobre ochuťte a každý si bude pýtať dupľu.

SEGEDÍNSKE MÄSO S TARHOŇOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 600 g bravčového mäsa z pliecka
- 1 bielu cibuľu
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- 2 zelené papriky
- 2 paradajky
- 250 g tarhone
- soľ, mleté čierne korenie
- masť alebo olej
Postup je na ďalšej strane >>>

POSTUP:
- Mäso umyte osušte a nakrájajte na menšie kocky. Očistenú cibuľu nakrájajte nadrobno.
- V hrnci rozohrejte masť a cibuľu na nej opečte dosklovita. Hrniec dajte preč z ohňa a prisypte mletú papriku. Prilejte 100 ml vody, vráťte na sporák a na nízkej teplote duste, kým sa tekutina neodparí.
- K cibuli pridajte mäso, osoľte ho a duste do polomäkka bez pokrievky. Ak treba, prilejte trochu vody.
- Papriky umyte a očistite. Prekrojte na polovicu a na polovicu prekrojte aj paradajky. Pridajte k mäsu a duste ďalej.
- V druhom hrnci na tuku opečte dozlatista tarhoňu a pridajte ju k takmer hotovému mäsu. Zalejte horúcou vodou, aby všetko bolo zakryté. Prikryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi štvrť hodiny.
TIP:
K tomuto jedlu môžete urobiť hlávkový alebo paradajkový šalát, hodí sa aj čalamáda či kyslé uhorky.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

TARHOŇA NA PLECHU SO SLANINOU A S VAJÍČKAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g tarhone
- 2 menšie cibule
- 5 zelených paprík
- 3 paradajky
- 1 lyžičku mletej červenej papriky
- 300 ml kyslej smotany
- 4 vajcia (uvarené natvrdo)
- 100 g maďarskej mangalicovej klobásy
- 150 g plátkov slaniny
- soľ";i:10;s:28:"olej
POSTUP:
- Tarhoňu opečte za stáleho miešania na rozohriatom oleji dozlatista. Osoľte, zalejte horúcou vodou (dvojnásobným množstvom, ako bolo tarhone) a pod pokrievkou duste asi 15 minút, kým všetka tekutina nevsiakne. Tarhoňa má byť zrnitá ako ryža, nie rozvarená.
- Cibuľu, papriku a paradajky umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Opečte na tuku dochrumkava, posypte mletou paprikou a soľou. Nechajte vychladnúť a zmiešajte s kyslou smotanou.
- Vajcia uvarené natvrdo ošúpte a nakrájajte na kolieska. Na kolieska nakrájajte aj klobásu. Stredne veľký plech vymastite a dajte doň tarhoňu. Nalejte kyslú smotanu so zeleninou pridajte vajcia a klobásu. Zakryte plátkami slaniny. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C ešte 20 minút.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

TARHOŇA S HUBAMI A ROZMARÍNOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 4 cibule
- 350 g tarhone
- pol lyžičky mletej údenej červenej papriky
- 300 g hnedých šampiňónov
- 1 lyžicu nasekaného rozmarínu
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Jednu menšiu cibuľu očistite a nastrúhajte. Tarhoňu opečte na tuku dozlatista, pridajte nastrúhanú cibuľu a krátko spolu opečte. Pridajte mletú červenú papriku a soľ, zalejte horúcou vodou (dvojnásobok množstva ako tarhone). Prikryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180 °C duste 15 minút.
- Zvyšné cibule očistite a nakrájajte na tenké polmesiačiky. V hrnci na oleji opečte dosklovita. Cibule vyberte z hrnca, pridajte lyžicu oleja a opekajte na ňom huby nakrájané na plátky. Duste, kým sa z nich neodparí tekutina.
- K hubám pridajte cibuľu a dobre premiešajte. Do šalátovej misy dajte tarhoňu, pridajte huby, cibuľu a nasekaný rozmarín. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Podávajte teplé.
TIP
Tarhoňu s hubami môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k dusenému hovädziemu mäsu.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
TARHOŇOVÝ ŠALÁT S REĎKOVKOU A POMARANČOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g uvarenej tarhone
- 150 g cícera z konzervy (na pare)
- 2 červené papriky (druh Sweet romano)
- 150 g reďkoviek
- 1 pomaranč
- čerstvú mätu
- petržlenovú vňať
NA ZÁLIEVKU:
- 1 pomaranč
- soľ, mleté biele korenie
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
POSTUP:
- Tarhoňu uvarte rovnako ako v recepte na tarhoňu z plechu . Nechajte vychladnúť. Papriky nakrájate na tenké kolieska (zrniečka vyberte), reďkovky nakrájajte na tenké plátky. Pomaranč očistite od všetkých šupiek a dieliky nakrájajte na menšie kúsky.
- Pripravte zálievku: Vytlačte šťavu z pomaranča, osoľte, okoreňte a dobre prešľahajte s olivovým olejom, aby sa ingrediencie spojili.
- V mise premiešajte tarhoňu s cícerom, paprikou, reďkovkou, pomarančom a bylinkami. Polejte zálievkou a môžete podávať.