Naozaj úžasná CUKETA: V týchto jedlách ju budete zbožňovať!
9. 7. 2022, 21:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zapečená s rôznymi plnkami, na pizze, v polievke, nákype a dokonca aj nenápadná v koláči!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shhutterstock
Galéria k článku

Cuketa plnená quinoou
2-4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 100 g quinoy
- 4-6 malých cukiet
- 250 g cherry paradajok
- 2 mladé cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 červené papriky (kapie)
- 2 lyžice nasekaného tymianu
- 2 lyžice nasekanej bazalky (plus na ozdobu)
- 1 lyžička feniklových semiačok
- 1 lyžica ľanových semiačok ";i:10;s:18:"50 g syra pecorino";i:11;s:47:"citrónová šťava a kôra z polovice citróna";i:12;s:13:"soľ, korenie";i:13;s:14:"olivový olej
Postup receptu nájdete na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Quinou dajte do misky a poriadne ju prepláchnite horúcou vodou. Zalejte ju dvojnásobným množstvom osolenej vody a varte podľa návodu 15 minút. Potom quinou nechajte 5 minút odpočívať, aby nasiakla všetku tekutinu.
- Rúru zohrejte na 190 °C. Umyté cukety pozdĺžne prekrojte a vnútro vydlabte. Cukety s paradajkami poukladajte na plech, dobre pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Quinou zmiešajte s cibuľkou nakrájanou na krúžky, pretlačeným cesnakom, paprikou nakrájanou na menšie kocky, bylinkami, so zomletými feniklovými semiačkami, s ľanovými semiačkami, s polovicou nastrúhaného syra pecorino a citrónovou kôrou. Všetko dobre zamiešajte. Ochutnajte a dochuťte soľou, korením aj citrónovou šťavou.
- Hotovou zmesou naplňte cuketové loďky, navrch poukladajte ešte malé kocky syra pecorino a posypte ľanovými semiačkami. Pečte 15 minút.
- Dobrotu posypte čerstvými bylinkami a ihneď servírujte s pečenými paradajkami.
Na ďalšej strane nájdete recept na cuketovú pizzu >>>

Špaldová pizza s cuketou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 2 HODINY, PEČENIE 5 – 10 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Cuketová pizza
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 250 g hladkej bielej špaldovej múky
- 250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 1 lyžička soli
- 1 vrecko sušeného droždia (7 g)
- 300 – 350 ml vlažnej vody
Na omáčku:
- 400 ml lúpaných paradajok z konzervy v šťave
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- štvrť lyžičky sušenej bazalky
Na obloženie:
- 1 stredne veľká cuketa
- lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- cherry paradajky
- čerstvá bazalka
- balkánsky syr
Postup nájdete na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Zamiešajte spolu oba druhy múky so soľou, sušeným droždím a postupne do zmesi zapracujte vlažnú vodu. Vymieste hladké a jemné cesto. Ak treba, pridajte vodu, celozrnná múka jej potrebuje viac. Cesto prikryte v miske kuchynskou fóliou a nechajte približne hodinu nakysnúť pri izbovej teplote.
- Rúru vyhrejte na 250 – 300 °C, a ak máte, zvoľte program „pizza“ alebo horný a dolný ohrev. Do úplne spodnej časti rúry dajte plech na pečenie dnom nahor alebo špeciálny kameň či oceľovú platňu na pizzu
- Pripravte paradajkovú omáčku: Rozmixujte paradajky z konzervy so soľou, sušenou bazalkou a s olivovým olejom.
- Umytú a osušenú cuketu nakrájajte na tenké plátky, premiešajte s olejom, pretlačeným cesnakom, so soľou a s korením a krátko sprudka opečte na rozpálenej panvici. Vyberte a na pol minúty pridajte paradajky. Nechajte mierne vychladnúť.
- Cesto rozdeľte na 4 časti, z každého vytvarujte placku s priemerom 30 cm a mierne vyvýšenými okrajmi. Preneste ju na papier na pečenie uložený na ďalšom plytkom plechu.
- Rovnomerne rozotrite 100 g omáčky po celom ceste (okrem 2 cm okraja), opečenú zeleninu a posypte trochou rozmrveného syra.
- Opatrne presuňte pizzu aj s papierom na rozpálený obrátený plech v rúre a pečte 5-10 minút podľa teploty rúry.
- Pizzu z rúry dajte na studený plech (pomocou papiera na pečenie), posypte ešte syrom a čerstvou bazalkou a nechajte pred krájaním krátko vychladnúť. Postupne pripravte ďalšie pizze.
Na ďalšej strane nájdete recept na cuketový koláč >>>

Zdroj: NMH
Cuketový perník
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 700 g cukety (nastrúhanej najemno)
- 3 vajcia
- 3 lyžice semiačok chia
- 2 hrste sušených brusníc
- 1 citrón
- 180 ml rastlinného oleja
- 390 g polohrubej múky
- 250 g trstinového cukru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička prášku do pečiva";i:10;s:15:"3 lyžice kakaa";i:11;s:27:"1 lyžička mletej škorice";i:12;s:36:"1 lyžička mletého nového korenia";i:13;s:29:"1 lyžička mletého zázvoru";i:14;s:31:"1 lyžička mletého kardamómu";i:15;s:58:"štipka soli práškový cukor a mäta na ozdobu
Postup nájdete na ďalšej strane >>>

Zdroj: Laura Witteková
Perník môžete podávať so šľahačkou. Namiesto brusníc môžete do cesta primiešať za hrsť nasekaných orechov.
POSTUP:
- K nastrúhanej cukete a šťave, ktorú pustila, pridajte vajcia, semiačka chia, brusnice, nastrúhanú kôru z citróna, olej a dobre premiešajte.
- V druhej mise zmiešajte všetky zvyšné suché suroviny. Postupne zapracujte do cuketovej zmesi. Ťahavé cesto rovnomerne rozotrite na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 20-25 minút. Urobte test špajdľou, ak chcete.
- Vychladnutý perník poprášte cukrom, ozdobte lístkami mäty a podávajte.
Na ďalšej strane nájdete recept na krémovú polievku >>>

Krémová cuketová polievka so syrom
4 PORCIE, VARENIE 25 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo
Cuketová polievka s krutónmi a syrom
POTREBUJETE:
- mladé cibuľky
- 1strúčik cesnaku
- 1väčšia cuketa
- 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 1 väčší zemiak na zahustenie
- za hrsť najemno nastrúhaného eidamu
- 3 lyžice kyslej smotany";i:10;s:47:"chlebové krutóny na podávanie (nemusia byť)";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:39:"1 lyžica oleja, 1 lyžička masla
Postup:
- V hrnci rozohrejte olej s maslom a opečte očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečte do sklovita a pridajte cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekajte asi 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Poduste spolu asi 5 minút a zalejte horúcim vývarom.
- Zemiak ošúpte, najemno nastrúhajte a dajte do polievky. Varte asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavte a vmiešajte kyslú smotanu, zvyšné bylinky (nechajte z nich aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujte ponorným mixérom.
- Do rozmixovanej polievky vmiešajte trochu byliniek a podávajte posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom.
Na ďalšej strane nájdete recept na krásne nadýchaný nákyp >>>

Cuketový nákyp
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 stredne veľká cuketa
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 vajec
- majorán alebo tymian
- pažítka
- syr na posypanie (eidam, gouda, čedar)
- soľ, mleté čierne a nové korenie
- masť a strúhanka na potretie a vysypanie plechu
POSTUP:
- Cuketu nastrúhajte na jemno a vytlačte z nej vodu. Premiešajte s pretlačeným cesnakom, trochou majoránu, nasekanou pažítkou, žĺtkami, soľou a korením.
- Zľahka vmiešajte do tuha vymiešaný sneh z bielok.
- Hmotu dajte do pripraveného hlbšieho a menšieho plechu a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 35 minút. Potom teplotu zvýšte na 200 °C a niekoľko minút dopečte do zlatista.
- Keď nákyp vyberiete z rúry, posypte ho strúhaným syrom. Nechajte mierne vychladnúť a nakrájajte.