Reklama

Naozaj úžasná CUKETA: V týchto jedlách ju budete zbožňovať!

Plnená cuketa

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Zapečená s rôznymi plnkami, na pizze, v polievke, nákype a dokonca aj nenápadná v koláči!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cuketovo-mrkvová fašírka: Lahodná a super šťavnatá!

     Cuketa plnená quinoou

    2-4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 100 g quinoy
    • 4-6 malých cukiet
    • 250 g cherry paradajok
    • 2 mladé cibuľky
    • 1 strúčik cesnaku
    • 2 červené papriky (kapie)
    • 2 lyžice nasekaného tymianu
    • 2 lyžice nasekanej bazalky (plus na ozdobu)
    • 1 lyžička feniklových semiačok
    • 1 lyžica ľanových semiačok ";i:10;s:18:"50 g syra pecorino";i:11;s:47:"citrónová šťava a kôra z polovice citróna";i:12;s:13:"soľ, korenie";i:13;s:14:"olivový olej

    Postup receptu nájdete na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zázračný KALERÁB: Aha, čo všetko urobí s VAŠÍM ZDRAVÍM! Teaser
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Quinou dajte do misky a poriadne ju prepláchnite horúcou vodou. Zalejte ju dvojnásobným množstvom osolenej vody a varte podľa návodu 15 minút. Potom quinou nechajte 5 minút odpočívať, aby nasiakla všetku tekutinu.
      2. Rúru zohrejte na 190 °C. Umyté cukety pozdĺžne prekrojte a vnútro vydlabte. Cukety s paradajkami poukladajte na plech, dobre pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
      3. Quinou zmiešajte s cibuľkou nakrájanou na krúžky, pretlačeným cesnakom, paprikou nakrájanou na menšie kocky, bylinkami, so zomletými feniklovými semiačkami, s ľanovými semiačkami, s polovicou nastrúhaného syra pecorino a citrónovou kôrou. Všetko dobre zamiešajte. Ochutnajte a dochuťte soľou, korením aj citrónovou šťavou.
      4. Hotovou zmesou naplňte cuketové loďky, navrch poukladajte ešte malé kocky syra pecorino a posypte ľanovými semiačkami. Pečte 15 minút.
      5. Dobrotu posypte čerstvými bylinkami a ihneď servírujte s pečenými paradajkami.  

      Na ďalšej strane nájdete recept na cuketovú pizzu >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Martinov lepenec: Grilovaná pochúťka od mladého farmára

        Špaldová pizza s cuketou

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 2 HODINY, PEČENIE 5 – 10 MINÚT

        POTREBUJETE:

        Na cesto:

        • 250 g hladkej bielej špaldovej múky
        • 250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
        • 1 lyžička soli
        • 1 vrecko sušeného droždia (7 g)
        • 300 – 350 ml vlažnej vody

        Na omáčku:

        • 400 ml lúpaných paradajok z konzervy v šťave
        • 1 lyžička soli
        • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
        • štvrť lyžičky sušenej bazalky

        Na obloženie:

        • 1 stredne veľká cuketa
        • lyžica olivového oleja
        • 2 strúčiky cesnaku
        • cherry paradajky
        • čerstvá bazalka
        • balkánsky syr

        Postup nájdete na ďalšej strane >>>

        POSTUP:

        1. Zamiešajte spolu oba druhy múky so soľou, sušeným droždím a postupne do zmesi zapracujte vlažnú vodu. Vymieste hladké a jemné cesto. Ak treba, pridajte vodu, celozrnná múka jej potrebuje viac. Cesto prikryte v miske kuchynskou fóliou a nechajte približne hodinu nakysnúť pri izbovej teplote.
        2. Rúru vyhrejte na 250 – 300 °C, a ak máte, zvoľte program „pizza“ alebo horný a dolný ohrev. Do úplne spodnej časti rúry dajte plech na pečenie dnom nahor alebo špeciálny kameň či oceľovú platňu na pizzu
        3. Pripravte paradajkovú omáčku: Rozmixujte paradajky z konzervy so soľou, sušenou bazalkou a s olivovým olejom.
        4. Umytú a osušenú cuketu nakrájajte na tenké plátky, premiešajte s olejom, pretlačeným cesnakom, so soľou a s korením a krátko sprudka opečte na rozpálenej panvici. Vyberte a na pol minúty pridajte paradajky. Nechajte mierne vychladnúť.
        5. Cesto rozdeľte na 4 časti, z každého vytvarujte placku s priemerom 30 cm a mierne vyvýšenými okrajmi. Preneste ju na papier na pečenie uložený na ďalšom plytkom plechu.
        6. Rovnomerne rozotrite 100 g omáčky po celom ceste (okrem 2 cm okraja), opečenú zeleninu a posypte trochou rozmrveného syra.
        7. Opatrne presuňte pizzu aj s papierom na rozpálený obrátený plech v rúre a pečte 5-10 minút podľa teploty rúry.
        8. Pizzu z rúry dajte na studený plech (pomocou papiera na pečenie), posypte ešte syrom a čerstvou bazalkou a nechajte pred krájaním krátko vychladnúť. Postupne pripravte ďalšie pizze.

        Na ďalšej strane nájdete recept na cuketový koláč >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Najlepší MARHUĽOVÝ KOLÁČ: RÝCHLY RECEPT Diany Hágerovej Teaser
          Zdroj: NMH

          Cuketový perník

          8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

          POTREBUJETE:

          • 700 g cukety (nastrúhanej najemno)
          • 3 vajcia
          • 3 lyžice semiačok chia
          • 2 hrste sušených brusníc
          • 1 citrón
          • 180 ml rastlinného oleja
          • 390 g polohrubej múky
          • 250 g trstinového cukru
          • 1 lyžička sódy bikarbóny
          • 1 lyžička prášku do pečiva";i:10;s:15:"3 lyžice kakaa";i:11;s:27:"1 lyžička mletej škorice";i:12;s:36:"1 lyžička mletého nového korenia";i:13;s:29:"1 lyžička mletého zázvoru";i:14;s:31:"1 lyžička mletého kardamómu";i:15;s:58:"štipka soli práškový cukor a mäta na ozdobu

          Postup nájdete na ďalšej strane >>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            TOSKÁNSKA CHLEBOVÁ POLIEVKA je sýta a rozvonia vám celú kuchyňu. TEASER

            Zdroj: Laura Witteková

            Perník môžete podávať so šľahačkou. Namiesto brusníc môžete do cesta primiešať za hrsť nasekaných orechov.

            POSTUP:

            1. K nastrúhanej cukete a šťave, ktorú pustila, pridajte vajcia, semiačka chia, brusnice, nastrúhanú kôru z citróna, olej a dobre premiešajte.
            2. V druhej mise zmiešajte všetky zvyšné suché suroviny. Postupne zapracujte do cuketovej zmesi. Ťahavé cesto rovnomerne rozotrite na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na 20-25 minút. Urobte test špajdľou, ak chcete.
            3. Vychladnutý perník poprášte cukrom, ozdobte lístkami mäty a podávajte.

            Na ďalšej strane nájdete recept na krémovú polievku >>>

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Chrumkavé LANGOŠE: Známy šéfkuchár do nich dáva túto koreninu!

              Krémová cuketová polievka so syrom

              4 PORCIE, VARENIE 25 MINÚT

              Zdroj: Dobré jedlo

              Cuketová polievka s krutónmi a syrom

              POTREBUJETE:

              • mladé cibuľky
              • 1strúčik cesnaku
              • 1väčšia cuketa
              • 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty a tymianu
              • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
              • 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)
              • 1,2 l zeleninového vývaru
              • 1 väčší zemiak na zahustenie
              • za hrsť najemno nastrúhaného eidamu
              • 3 lyžice kyslej smotany";i:10;s:47:"chlebové krutóny na podávanie (nemusia byť)";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:39:"1 lyžica oleja, 1 lyžička masla

              Postup:

              1. V hrnci rozohrejte olej s maslom a opečte očistené cibuľky nakrájané na kolieska a prelisovaný cesnak. Opečte do sklovita a pridajte cuketu nakrájanú na kolieska. Na miernom ohni opekajte asi 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte dve tretiny nasekaných byliniek a citrónovú kôru aj šťavu. Poduste spolu asi 5 minút a zalejte horúcim vývarom.
              2. Zemiak ošúpte, najemno nastrúhajte a dajte do polievky. Varte asi 10 minút. Uvarenú polievku odstavte a vmiešajte kyslú smotanu, zvyšné bylinky (nechajte z nich aj na ozdobu), citrónovú šťavu a polovicu eidamu. Krátko rozmixujte ponorným mixérom.
              3. Do rozmixovanej polievky vmiešajte trochu byliniek a podávajte posypané chlebovými krutónmi a zvyšným syrom.

              Na ďalšej strane nájdete recept na krásne nadýchaný nákyp >>>

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Takto si vyrobíte ZMRZLINOVÉ NEBÍČKO: Úplne jednoduché!

                Cuketový nákyp

                4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

                POTREBUJETE:

                • 1 stredne veľká cuketa
                • 3 strúčiky cesnaku
                • 6 vajec
                • majorán alebo tymian
                • pažítka
                • syr na posypanie (eidam, gouda, čedar)
                • soľ, mleté čierne a nové korenie
                • masť a strúhanka na potretie a vysypanie plechu

                POSTUP:

                1. Cuketu nastrúhajte na jemno a vytlačte z nej vodu. Premiešajte s pretlačeným cesnakom, trochou majoránu, nasekanou pažítkou, žĺtkami, soľou a korením.
                2. Zľahka vmiešajte do tuha vymiešaný sneh z bielok.
                3. Hmotu dajte do pripraveného hlbšieho a menšieho plechu a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 35 minút. Potom teplotu zvýšte na 200 °C a niekoľko minút dopečte do zlatista.
                4. Keď nákyp vyberiete z rúry, posypte ho strúhaným syrom. Nechajte mierne vychladnúť a nakrájajte.