NAJROZTOMILEJŠIE pečenie VEĽKEJ NOCI: Sladké OVEČKY zajačikovia či vajíčka
11. 4. 2022, 19:10 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Urobte sladké vajíčka, upečte ovečky alebo koláčik so zajačikom. Zabavte sa pri tom, veď Veľká noc je len raz v roku.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cam6KSuuipw/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B-GNcHTFdmm/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CcNEg8OILnK/
Galéria k článku

Zdroj: Instagram@crowded_kitchen
VAJÍČKA S POMARANČOVÝM DŽEMOM
30 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-12 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 150 g studeného masla
- 65 g práškového cukru (plus na ozdobu)
- štipku soli
- pol lyžičky mletej vanilky
- 30 ml smotany na šľahanie
- 1 žĺtok
- pomarančový džem na zlepovanie
POSTUP je na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Do misy robota dajte múku, maslo nakrájané na malé kocky a spracujte na mrveničku. Pridajte práškový cukor, soľ, vanilku a znova premiešajte. Nakoniec prilejte žĺtok rozmiešaný v smotane a vypracujte pevné cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Vychladené cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 mm a vykrajujte z neho vajíčka (alebo aj iné veľkonočné tvary). V polovici vykrojených vajíčok vykrojte v spodnej časti krúžok. Všetky vajíčka uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 10-12 minút.
- Vychladnuté sušienky zlepujte pomarančovým džemom, jemne poprášte cukrom a môžete servírovať.
Skúsili ste už piecť ovečky? TU nájdete recept >>>
OVEČKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
· 1 balenie polotovaru Venčeky
· 250 ml vody
· 125 g margarínu
· 3 vajcia
Na krém:
· zmes na prípravu krému (je súčasťou balenia Venčekov)
· 650 ml mlieka
· 150 g zmäknutého masla
· 60 g práškového cukru
Na ozdobenie:
· 2 balíčky svetlej polevy
· 100 g strúhaného kokosu
· 1 balenie marcipánu
· 1 zarovnaná lyžica preosiateho kakaa
· 1 balenie tubičiek na zdobenie 4 farby
· 100 g mandľových lupienkov
POSTUP je na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Zo zmesi na prípravu cesta pripravte odpaľované cesto s vodou, margarínom a vajcami podľa návodu na obale. Pomocou dvoch lyžičiek naneste na vymastené plechy 30 kôpok s veľkosťou vlašského orecha. Plech vložte do rúry vhriatej na 180 °C a pečte 20 minút. Pri pečení prvých 15 minút rúru neotvárajte. Po upečení necháme vychladnúť.
- Zo zmesi na prípravu krému pripravte krém s mliekom, maslom a cukrom podľa návodu na obale. Cukrárske vrecko naplňte krémom. Pomocou trubičky do každej guľôčky vytvorte otvor a naplňte ho krémom.
- Na ozdobenie pripravte polevy podľa návodu na obale. Pomocou štetca alebo pierka potrie guľôčky svetlou polevou, obaľte v kokose a nechajte zatuhnúť na papieri na pečenie. 4. Marcipán zmiešajte s kakaom a vytvarujte 30 hlavičiek. Pomocou polevy ich pripevnite na telíčka. Tubičkou nakreslite ovečkám oči a papuľku. Ušká urobte z mandlí.
Zajačik je symbolom Veľkej noci. Dajte ho na koláčik >>>
ZAJAČIE HRUŠKOVÉ REZY
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY
1 PLECH S ROZMERMI 30 X 40 CM
Potrebujete:
NA CESTO:
300 g hladkej múky + na posypanie dosky
1 lyžičku kypriaceho prášku
štipku soli
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vajce
200 g zmäknutého rastlinného tuku + na potretie plechu
NA KRÉM:
hruškový kompót – hrušky polené (hmotnosť po odkvapkaní 460 g)
250 ml smotany na šľahanie
250 g nízkotučného tvarohu
150 g tvarohového syra bez príchute
50 g práškového cukru
šťavu z jedného citróna
1 balíček želatínového stužovača
100 ml vlažnej vody
NA OZDOBENIE:
2 balíčky číreho tortového želé
500 ml hruškovej šťavy z kompótu (prípadne doplnená vodou)
4 lyžice práškového cukru
2 lyžice nasekaných pistácií
POSTUP je na ďalšej strane >>>
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Zajačie hruškové kocky
POSTUP:
1. Pripravte cesto: Rúru vyhrejte na 200 °C. V mise vypracujte z uvedených ingrediencií hladké cesto. Asi tretinu odoberte a odložte na neskôr. Zvyšok cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát s veľkosťou 30 x 40 cm a pomocou valčeka preneste na vymastený plech. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 10 minút.
2. Z odloženého cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske plát tenký asi 3 mm a formičkou vykrajujte veľkonočné motívy - zajkov. Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do predhriatej rúry a pečte pri rovnakej teplote ako predchádzajúce cesto. Upečený korpus aj veľkonočné sušienky nechajte vychladnúť na kuchynskej mriežke.
3. Pripravte krém: Hrušky nechajte odkvapkať na sitku a šťavu odložte. Smotanu ušľahajte dotuha. Tvaroh, syr, cukor a citrónovú šťavu vymiešajte dohladka. Želatínový stužovač pripravte s vodou podľa návodu na obale a vmiešajte do tvarohovej zmesi. Nakoniec pridajte šľahačku. Náplňou potrite vychladnutý korpus.
4. Polovice hrušiek rozkrojte ešte na polovicu a narežte ich tak, aby tvorili vejár. Mierne ich roztiahnite, rozložte na krém a jemne pritlačte. Na ozdobenie pripravte tortové želé rozmiešané s hruškovou šťavou podľa návodu na obale. Teplé rovnomerne nalejte na múčnik a nechajte aspoň 2 hodiny v chlade. Ozdobte pistáciami a veľkonočnými sušienkami.
TORTIČKU urobte osobitne pre každého hosťa >>>
TORTIČKY S MANDĽOVÝM KRÉMOM
12 AŽ 15 KUSOV, Príprava 50 minút, pečenie 12 MINÚT
1 PLECH 25 X 35 CM, 1 OKRÚHLA VYKRAJOVAČKA S PRIEMEROM 6 AŽ 7 CM
Potrebujete:
NA CESTO:
3 vajcia
140 g jemného kryštálového cukru
2 lyžičky vanilkového cukru
60 ml oleja
100 ml mlieka
180 g polohrubej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
NA KRÉM:
3 vajcia
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
50 g mletých mandlí
250 g masla
NA DOKONČENIE:
2 lyžice ovocného likéru (citrónový alebo pomarančový) 250 g marcipánu
2 lyžice marhuľového džemu
100 g hobliniek bielej čokolády
bonbóny alebo veľkonočné vajíčka na ozdobenie
POSTUP je na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Pripravte cesto: Rúru vyhrejte na 175 °C. Celé vajcia vyšľahajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka premiešajte. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 12 minút. Upečené cesto nechajte vychladnúť.
- Pripravte krém: Vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom šľahajte nad parou do zhustnutia. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny a postupne k nemu pridávajte vychladnutý vajcový krém. Nakoniec vmiešajte mleté mandle.
- Z upečeného plátu cesta opatrne stiahnite papier. Cesto pokvapkajte ovocným likérom, natrite krémom a dajte do chladu stuhnúť. Z vychladeného plátu vykrajovačkou vykrojte tortičky.
- Marcipán rozvaľkajte na hrúbku asi 2 mm a pokrájajte na pásy široké podľa výšky tortičiek. Pomocou štetca naneste na celú bočný obvod tortičiek tenkú vrstvu džemu a obaľte marcipánom. Vrch tortičiek posypte hoblinami z bielej čokolády a ozdobte bonbónmi.
Máte radi BANÁNOVÚ tortu? TU je ako vajíčko >>>
BANÁNOVÁ TORTA VAJÍČKO
16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto
· 4 vajcia
· 80 g cukru
· 1 balíček vanilkového cukru
· 100 g hladkej múky
· 2 zarovnané lyžičky kypriaceho prášku
· 40 g kukuričného škrobu
· 2 zarovnané lyžice kakaa
Na náplň:
· 6 zrelých banánov
· 1 balíček vanilkového pudingu
· 300 ml pomarančového džúsu
· 200 ml vaječného likéru
· 40 g cukru
Na tvarohovú náplň:
· 500 g polotučného tvarohu
· 80 g cukru
· 1 balíček želatínového stužovača
· 100 ml vlažnej vody
· 250 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
· 1 balíček tmavej polevy
· 3 lyžice vaječného likéru
POSTUP je na ďalšej strane >>>
POSTUP:
1. Na korpus ušľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Múku preosejte s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a zašľahajte na najnižšom stupni do peny. Cesto nalejte do tortovej formy (priemer 26 cm)vyloženej papierom na pečenie a uhlaďte. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 30 minút. Urobte test špajdľou. Korpus vyberte, okraj formy odstráňte a nechajte vychladnúť.
2. Z korpusu odstráňte papier na pečenie. Jedenkrát ho pozdĺžne rozrežte tak, aby spodný plát zostal hrubší. Spodný plát položte na tortový podnos.
3. Prípravte plnku: Pozdĺžne rozrežte 4 banány a plochou stranou položte na spodný plát, pričom necháte asi 1 cm voľný okraj.
4. Puding uvarte podľa návodu na obale, len namiesto mlieka použijte džús a vaječný likér s cukrom. Horúci puding nalejte na banány a nechajte stuhnúť.
5. Na prípravu tvarohovej náplne zmiešame tvaroh s cukrom. 5. Želatínový stužovač pripravte s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešajte do tvarohu. Smotanu ušľahajte dotuha a vmiešajte do tvarohovej zmesi. Pridajte zvyšné 2 banány nakrájané na malé kúsky a zľahka premiešajte.
6.Náplň naneste kopulovito na stuhnutý puding až po okraj korpusu. Na vrchole kopuly vytvorte pomocou lyžice priehlbinu a odložte na 2 hodiny do chladničky.
7. Na ozdobenie rozpustite polevu podľa návodu na obale. Druhú časť korpusu rozkrájajte na 16 rovnakých dielov. Polevou potrite 8 dielov a nechajte zatuhnúť. Diely korpusu naneste na tortu a jemne pritlačte. Priehlbinu naplňt vaječným likérom. Do podávania odložte do chladničky.