Reklama

NAJROZTOMILEJŠIE pečenie VEĽKEJ NOCI: Sladké OVEČKY zajačikovia či vajíčka

Veľkonočné vajíčka

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Urobte sladké vajíčka, upečte ovečky alebo koláčik so zajačikom. Zabavte sa pri tom, veď Veľká noc je len raz v roku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEOrecept na ľahký slaný mrkvový koláč so zeleným pestom
    Zdroj: Instagram@crowded_kitchen

    VAJÍČKA S POMARANČOVÝM DŽEMOM

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10-12 MINÚT
    Potrebujete:

    • 250 g hladkej múky
    • 150 g studeného masla
    • 65 g práškového cukru (plus na ozdobu)
    • štipku soli
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 30 ml smotany na šľahanie
    • 1 žĺtok
    • pomarančový džem na zlepovanie

    POSTUP je na ďalšej strane >>>

    POSTUP: 

    1. Do misy robota dajte múku, maslo nakrájané na malé kocky a spracujte na mrveničku. Pridajte práškový cukor, soľ, vanilku a znova premiešajte. Nakoniec prilejte žĺtok rozmiešaný v smotane a vypracujte pevné cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
    2. Vychladené cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 mm a vykrajujte z neho vajíčka (alebo aj iné veľkonočné tvary). V polovici vykrojených vajíčok vykrojte v spodnej časti krúžok. Všetky vajíčka uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 10-12 minút. 
    3. Vychladnuté sušienky zlepujte pomarančovým džemom, jemne poprášte cukrom a môžete servírovať.

    Skúsili ste už piecť ovečky? TU nájdete recept >>>

    OVEČKY

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
    Potrebujete:

    Na cesto:
    ·      1 balenie polotovaru Venčeky
    ·      250 ml vody
    ·      125 g margarínu
    ·      3 vajcia
     
    Na krém:
    ·      zmes na prípravu krému (je súčasťou balenia Venčekov)
    ·      650 ml mlieka
    ·      150 g zmäknutého masla
    ·      60 g práškového cukru
     
    Na ozdobenie:
    ·      2 balíčky svetlej polevy
    ·      100 g strúhaného kokosu
    ·      1 balenie marcipánu  
    ·      1 zarovnaná lyžica preosiateho kakaa
    ·      1 balenie tubičiek na zdobenie 4 farby
    ·      100 g mandľových lupienkov

    POSTUP je na ďalšej strane >>>

    POSTUP:

    1. Zo zmesi na prípravu cesta pripravte odpaľované cesto s vodou, margarínom a vajcami podľa návodu na obale. Pomocou dvoch lyžičiek naneste na vymastené plechy 30 kôpok s veľkosťou vlašského orecha. Plech vložte do rúry vhriatej na 180 °C a pečte 20 minút. Pri pečení prvých 15 minút rúru neotvárajte. Po upečení necháme vychladnúť.
    2. Zo zmesi na prípravu krému pripravte krém s mliekom, maslom a cukrom podľa návodu na obale. Cukrárske vrecko naplňte krémom. Pomocou trubičky do každej guľôčky vytvorte otvor a naplňte ho krémom.
    3. Na ozdobenie pripravte polevy podľa návodu na obale. Pomocou štetca alebo pierka potrie guľôčky svetlou polevou, obaľte v kokose a nechajte zatuhnúť na papieri na pečenie. 4. Marcipán zmiešajte s kakaom a vytvarujte 30 hlavičiek. Pomocou polevy ich pripevnite na telíčka. Tubičkou nakreslite ovečkám oči a papuľku. Ušká urobte z mandlí.

    Zajačik je symbolom Veľkej noci. Dajte ho na koláčik >>>

    ZAJAČIE HRUŠKOVÉ REZY

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT,  PEČENIE 10 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY
    1 PLECH  S ROZMERMI 30 X 40 CM

    Potrebujete:
    NA CESTO:
    300 g hladkej múky + na posypanie dosky
    1 lyžičku kypriaceho prášku 
    štipku soli
    100 g práškového cukru
    1 balíček vanilkového cukru
    1 vajce
    200 g zmäknutého rastlinného tuku + na potretie plechu
     
    NA KRÉM:
    hruškový kompót – hrušky polené (hmotnosť po odkvapkaní 460 g)
    250 ml smotany na šľahanie
    250 g nízkotučného tvarohu
    150 g tvarohového syra bez príchute
    50 g práškového cukru
    šťavu z jedného citróna
    1 balíček želatínového stužovača
    100 ml vlažnej vody
     
    NA OZDOBENIE:
    2 balíčky číreho tortového želé
    500 ml hruškovej šťavy z kompótu (prípadne doplnená vodou)
    4 lyžice práškového cukru
    2 lyžice nasekaných pistácií

    POSTUP je na ďalšej strane >>> 

    Zdroj: Dobré jedlo/archív

    Zajačie hruškové kocky

    POSTUP:
    1. Pripravte cesto: Rúru vyhrejte na 200 °C. V mise vypracujte z uvedených ingrediencií hladké cesto. Asi tretinu odoberte a odložte na neskôr. Zvyšok cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát s veľkosťou 30 x 40 cm a pomocou valčeka preneste na vymastený plech. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 10 minút.
     
    2. Z odloženého cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske plát tenký asi 3 mm a formičkou vykrajujte veľkonočné motívy - zajkov. Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do predhriatej rúry a pečte pri rovnakej teplote ako predchádzajúce cesto. Upečený korpus aj veľkonočné sušienky nechajte vychladnúť na kuchynskej mriežke.
     
    3. Pripravte krém: Hrušky nechajte odkvapkať na sitku a šťavu odložte. Smotanu ušľahajte dotuha. Tvaroh, syr, cukor a citrónovú šťavu vymiešajte dohladka. Želatínový stužovač pripravte s vodou podľa návodu na obale a vmiešajte do tvarohovej zmesi. Nakoniec pridajte šľahačku. Náplňou potrite vychladnutý korpus.
     
    4. Polovice hrušiek rozkrojte ešte na polovicu a narežte ich tak, aby tvorili vejár. Mierne ich roztiahnite, rozložte na krém a jemne pritlačte. Na ozdobenie pripravte tortové želé rozmiešané s hruškovou šťavou podľa návodu na obale. Teplé rovnomerne nalejte na múčnik a nechajte aspoň 2 hodiny v chlade. Ozdobte pistáciami a veľkonočnými sušienkami.

    TORTIČKU urobte osobitne pre každého hosťa >>>

    TORTIČKY S MANDĽOVÝM KRÉMOM

    12 AŽ 15 KUSOV, Príprava 50 minút, pečenie 12 MINÚT
    1 PLECH 25 X 35 CM, 1 OKRÚHLA VYKRAJOVAČKA S PRIEMEROM 6 AŽ 7 CM

    Potrebujete:
    NA CESTO:
    3 vajcia
    140 g jemného kryštálového cukru
    2 lyžičky vanilkového cukru
    60 ml oleja
    100 ml mlieka
    180 g polohrubej múky
    2 lyžičky kypriaceho prášku
    NA KRÉM:
    3 vajcia
    150 g práškového cukru
    1 balíček vanilkového cukru
    50 g mletých mandlí
    250 g masla
    NA DOKONČENIE:
    2 lyžice ovocného likéru (citrónový alebo pomarančový) 250 g marcipánu
    2 lyžice marhuľového džemu
    100 g hobliniek bielej čokolády
    bonbóny alebo veľkonočné vajíčka na ozdobenie

    POSTUP je na ďalšej strane >>>

     POSTUP:

    1. Pripravte cesto: Rúru vyhrejte na 175 °C. Celé vajcia vyšľahajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka premiešajte. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 12 minút. Upečené cesto nechajte vychladnúť.
    2. Pripravte krém: Vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom šľahajte nad parou do zhustnutia. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny a postupne k nemu pridávajte vychladnutý vajcový krém. Nakoniec vmiešajte mleté mandle.
    3. Z upečeného plátu cesta opatrne stiahnite papier. Cesto pokvapkajte ovocným likérom, natrite krémom a dajte do chladu stuhnúť. Z vychladeného plátu vykrajovačkou vykrojte tortičky.
    4. Marcipán rozvaľkajte na hrúbku asi 2 mm a pokrájajte na pásy široké podľa výšky tortičiek. Pomocou štetca naneste na celú bočný obvod tortičiek tenkú vrstvu džemu a obaľte marcipánom. Vrch tortičiek posypte hoblinami z bielej čokolády a ozdobte bonbónmi.

    Máte radi BANÁNOVÚ tortu? TU je ako vajíčko >>>

    BANÁNOVÁ TORTA VAJÍČKO
    16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE  30 MINÚT
     
    Potrebujete:
     
    Na cesto
    ·      4 vajcia
    ·      80 g cukru
    ·      1 balíček vanilkového cukru
    ·      100 g hladkej múky
    ·      2 zarovnané lyžičky kypriaceho prášku
    ·      40 g kukuričného škrobu
    ·      2 zarovnané lyžice kakaa
     
    Na náplň:
    ·      6 zrelých banánov
    ·      1 balíček vanilkového pudingu
    ·      300 ml pomarančového džúsu
    ·      200 ml vaječného likéru
    ·      40 g cukru
     
    Na tvarohovú náplň:
    ·      500 g polotučného tvarohu
    ·      80 g cukru
    ·      1 balíček želatínového stužovača
    ·      100 ml vlažnej vody
    ·      250 ml smotany na šľahanie
     
    Na ozdobenie:
    ·      1 balíček tmavej polevy
    ·      3 lyžice vaječného likéru

    POSTUP je na ďalšej strane >>>

    POSTUP:
    1. Na korpus ušľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Múku preosejte s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a zašľahajte na najnižšom stupni do peny. Cesto nalejte do tortovej formy (priemer 26 cm)vyloženej papierom na pečenie a uhlaďte. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 30 minút. Urobte test špajdľou. Korpus vyberte, okraj formy odstráňte a nechajte vychladnúť.
    2. Z korpusu odstráňte papier na pečenie. Jedenkrát ho pozdĺžne rozrežte tak, aby spodný plát zostal hrubší. Spodný plát položte na tortový podnos.
    3. Prípravte plnku:  Pozdĺžne rozrežte 4 banány a plochou stranou položte na spodný plát, pričom necháte asi 1 cm  voľný okraj.
    4. Puding uvarte podľa návodu na obale, len namiesto mlieka použijte džús a vaječný likér s cukrom. Horúci puding nalejte na banány a nechajte stuhnúť.
    5. Na prípravu tvarohovej náplne zmiešame tvaroh s cukrom. 5. Želatínový stužovač pripravte s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešajte do tvarohu. Smotanu ušľahajte dotuha a vmiešajte do tvarohovej zmesi. Pridajte zvyšné 2 banány nakrájané na malé kúsky a zľahka premiešajte.
    6.Náplň naneste kopulovito na stuhnutý puding až po okraj korpusu. Na vrchole kopuly vytvorte pomocou lyžice priehlbinu a odložte na 2 hodiny do chladničky.
    7. Na ozdobenie rozpustite polevu podľa návodu na obale. Druhú časť korpusu rozkrájajte na 16 rovnakých dielov. Polevou potrite 8 dielov a nechajte zatuhnúť. Diely korpusu naneste na tortu a jemne pritlačte. Priehlbinu naplňt vaječným likérom. Do podávania odložte do chladničky.