Reklama

Čo budete variť na ZELENÝ ŠTVRTOK? No predsa ŠPENÁT a možno aj ŽIHĽAVU!

Polievka: Na olivový olej dáme nakrájanú cibuľu, pór, mrkvu a zemiak. Dusíme 10 minút, zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Osolíme. Pridáme listy žihľavy, premiešame, minútu povaríme, odstavíme a rozmixujeme.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Z našej pestrej ponuky si určite vyberiete! Určite vyskúšajte super zdravú zelenú krémovú polievku.

 

ŠPENÁTOVÁ POLIEVKA SO ŽIHĽAVOU

4 PORCIE

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • polovica póru (aj zelená časť)
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 1 väčší petržlen
  • 2-3 zemiaky
  • 1, 3 litra zeleninového vývaru
  • 4 hrste špenátových listov
  • 2 hrste žihľavových listov
  • 4 - 5 zrniečok  čierneho kampotského korenia";i:10;s:40:"štipka mletého muškátového orieška";i:11;s:28:"vločky čili (podľa chuti)";i:12;s:50:"strúhané pecorino alebo parmezán (nemusí byť)

1. Na olivový olej dajte nakrájanú cibuľu, pór,  cesnak, petržlen a zemiaky. Opekajte 10 minút, zalejte vývarom a varte  do mäkka.

2.  Pridajte sparené listy špenátu a žihľavy rozmixujte. Ochuťte podrveným čiernym korením, soľou, muškátovým orieškom a prípadne čili. Premiešajte, odstavte a môžete zjemniť strúhaným syrom alebo trochou masla.

ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S ÚDENÝM LOSOSOM 

Potrebujete:

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice smotanového jogurtu
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • soľ

Na plnku:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g nátierkového masla
  • 1 lyžica medovej horčice
  • 100 až 200 g plátkov údeného lososa
  • soľ

Zdroj: PROFIMEDIA.SK

Špenát vás zásobí kyselinou listovou.

POSTUP:

  1. Špenátové listy  dôkladne opláchnite. V sitku ich sparte vriacou vodou. Sparené listy hneď prelejte ľadovou vodou, aby zostali pekne zelené. Vytlačte prebytočnú vodu a listy nadrobno posekajte.
  2. Štyri žĺtky vymiešajte s jogurtom, primiešajte nasekané špenátové listy a potom múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do špenátovej zmesi.
  3. Rúru vyhrejte na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a rozotrite naň  cesto. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 15 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Upečený plát cesta aj s papierom stiahnite z plechu, na povrch položte  ďalší  hárok  papiera na pečenie a plát obráťte. Stiahite vrchný papier a plát nechajte trochu vychladnúť.
  4. Pripravte plnku: Tvaroh, nátierkové maslo a horčicu v miske premiešajte a podľa chuti osoľte. Plát  rovnomerne natrite plnkou, na ňu rozložte plátky lososa a pomocou papiera na pečenie stočte do rolády. Nechajte cez noc stuhnúť v chlade. 
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré jedlo: Talianske lasagne s ricottou a špenátom

    ŠPENÁTOVÉ REZNE FLORIDA

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO

    Špenátové rezne

    4 PORCIE

    Potrebujete:

    • 400 g čerstvého špenátu
    • 150 g mletého bravčového mäsa
    • 130-150 ml  mlieka
    • 6 lyžíc strúhanky
    • 6 vajec
    • olej na vymastenie plechu
    • soľ
    • mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Špenát pokrájajte na hrubšie rezance, pridajte mäso, v mlieku namočenú strúhanku, 2 vajcia, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a rukami tvarujte placky v tvare rezňa. Poukladajte ich na vymastený plech. 
    2. V každom rezni urobte lyžicou priehlbinu a dáme ich piecť do vopred vyhriatej rúry na 25 minút.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vezmite medvedí cesnak či špenát a vyčarte z nich TOTO!

      ŠPENÁTOVÝ MREŽOVNÍK

      6 PORCIÍ

      Potrebujete:

      • 100 g slaniny
      • 450 g listového špenátu
      • 3-4 strúčiky cesnaku
      • 80-100 ml smotany na varenie
      • 100 g syra v črievku  
      • 1 balenie lístkového cesta (500 g)
      • 150 g syra feta na posypanie
      • tuk na vymastenie formy
      • 1 vajce na potretie

      POSTUP:

      1. Slaninu opečte  vo vyššej panvici, pridajte umytý listový špenát a roztlačený cesnak. Zmes poduste, kým sa neodparí prebytočná voda. Pridajte smotanu a  topený syr. Premiešajte a krátko povarte, pokiaľ nevznikne hustá hmota.
      2. Rozvaľkaným cestom vyložte dno i boky vymastenej okrúhlej formy. Asi 1/3 cesta si odložte. Na cestonavrstvite vychladnutú špenátovú zmes a posypte syrom feta.
      3. Vrch ozdobte mriežkami z odloženého cesta a potrite rozšľahaným vajcom. Pečte 25 - 35  minút pri teplote 220 °C.

      Tip Dobrého jedla: Namiesto špenátu môžete použiť aj inú zeleninu podľa vašej chuti.