Čo budete variť na ZELENÝ ŠTVRTOK? No predsa ŠPENÁT a možno aj ŽIHĽAVU!
1. 4. 2021, 8:02 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:20)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Z našej pestrej ponuky si určite vyberiete! Určite vyskúšajte super zdravú zelenú krémovú polievku.
Zdroj: Dobré jedlo / Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Galéria k článku
ŠPENÁTOVÁ POLIEVKA SO ŽIHĽAVOU
4 PORCIE
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- polovica póru (aj zelená časť)
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 1 väčší petržlen
- 2-3 zemiaky
- 1, 3 litra zeleninového vývaru
- 4 hrste špenátových listov
- 2 hrste žihľavových listov
- 4 - 5 zrniečok čierneho kampotského korenia";i:10;s:40:"štipka mletého muškátového orieška";i:11;s:28:"vločky čili (podľa chuti)";i:12;s:50:"strúhané pecorino alebo parmezán (nemusí byť)
1. Na olivový olej dajte nakrájanú cibuľu, pór, cesnak, petržlen a zemiaky. Opekajte 10 minút, zalejte vývarom a varte do mäkka.
2. Pridajte sparené listy špenátu a žihľavy rozmixujte. Ochuťte podrveným čiernym korením, soľou, muškátovým orieškom a prípadne čili. Premiešajte, odstavte a môžete zjemniť strúhaným syrom alebo trochou masla.
ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S ÚDENÝM LOSOSOM
Potrebujete:
- 400 g čerstvého špenátu
- 4 vajcia
- 2 lyžice smotanového jogurtu
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- soľ
Na plnku:
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g nátierkového masla
- 1 lyžica medovej horčice
- 100 až 200 g plátkov údeného lososa
- soľ
Zdroj: PROFIMEDIA.SK
Špenát vás zásobí kyselinou listovou.
POSTUP:
- Špenátové listy dôkladne opláchnite. V sitku ich sparte vriacou vodou. Sparené listy hneď prelejte ľadovou vodou, aby zostali pekne zelené. Vytlačte prebytočnú vodu a listy nadrobno posekajte.
- Štyri žĺtky vymiešajte s jogurtom, primiešajte nasekané špenátové listy a potom múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do špenátovej zmesi.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a rozotrite naň cesto. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 15 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Upečený plát cesta aj s papierom stiahnite z plechu, na povrch položte ďalší hárok papiera na pečenie a plát obráťte. Stiahite vrchný papier a plát nechajte trochu vychladnúť.
- Pripravte plnku: Tvaroh, nátierkové maslo a horčicu v miske premiešajte a podľa chuti osoľte. Plát rovnomerne natrite plnkou, na ňu rozložte plátky lososa a pomocou papiera na pečenie stočte do rolády. Nechajte cez noc stuhnúť v chlade.

ŠPENÁTOVÉ REZNE FLORIDA
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Špenátové rezne
4 PORCIE
Potrebujete:
- 400 g čerstvého špenátu
- 150 g mletého bravčového mäsa
- 130-150 ml mlieka
- 6 lyžíc strúhanky
- 6 vajec
- olej na vymastenie plechu
- soľ
- mleté čierne korenie
POSTUP:
- Špenát pokrájajte na hrubšie rezance, pridajte mäso, v mlieku namočenú strúhanku, 2 vajcia, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a rukami tvarujte placky v tvare rezňa. Poukladajte ich na vymastený plech.
- V každom rezni urobte lyžicou priehlbinu a dáme ich piecť do vopred vyhriatej rúry na 25 minút.

ŠPENÁTOVÝ MREŽOVNÍK
6 PORCIÍ
Potrebujete:
- 100 g slaniny
- 450 g listového špenátu
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 80-100 ml smotany na varenie
- 100 g syra v črievku
- 1 balenie lístkového cesta (500 g)
- 150 g syra feta na posypanie
- tuk na vymastenie formy
- 1 vajce na potretie
POSTUP:
- Slaninu opečte vo vyššej panvici, pridajte umytý listový špenát a roztlačený cesnak. Zmes poduste, kým sa neodparí prebytočná voda. Pridajte smotanu a topený syr. Premiešajte a krátko povarte, pokiaľ nevznikne hustá hmota.
- Rozvaľkaným cestom vyložte dno i boky vymastenej okrúhlej formy. Asi 1/3 cesta si odložte. Na cestonavrstvite vychladnutú špenátovú zmes a posypte syrom feta.
- Vrch ozdobte mriežkami z odloženého cesta a potrite rozšľahaným vajcom. Pečte 25 - 35 minút pri teplote 220 °C.
Tip Dobrého jedla: Namiesto špenátu môžete použiť aj inú zeleninu podľa vašej chuti.