ŠPENÁTOVÁ POLIEVKA SO ŽIHĽAVOU
4 PORCIE
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- polovica póru (aj zelená časť)
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 1 väčší petržlen
- 2-3 zemiaky
- 1, 3 litra zeleninového vývaru
- 4 hrste špenátových listov
- 2 hrste žihľavových listov
- 4 - 5 zrniečok čierneho kampotského korenia
- štipka mletého muškátového orieška
- vločky čili (podľa chuti)
- strúhané pecorino alebo parmezán (nemusí byť)
1. Na olivový olej dajte nakrájanú cibuľu, pór, cesnak, petržlen a zemiaky. Opekajte 10 minút, zalejte vývarom a varte do mäkka.
2. Pridajte sparené listy špenátu a žihľavy rozmixujte. Ochuťte podrveným čiernym korením, soľou, muškátovým orieškom a prípadne čili. Premiešajte, odstavte a môžete zjemniť strúhaným syrom alebo trochou masla.