Mama piatich detí z Pečie celé Slovensko pečie furt: Jej torta opitý Izidor sa hodí na Nový rok
28. 12. 2024, 14:03

Zdroj: https://www.instagram.com/p/DBXJJtZq_lD/?img_index=1
Martina Gromová sa v pekárskej šou Pečie celé Slovensko dostala tesne pred brány finále. Doma na sviatky upiekla aj opitého Izidora v tvare torty!

Zdroj: Lucia Cviková
Napriek tomu, že na Martininej tvári pri vyhlasovaní porotkýň na konci 11. epizódy bolo vidieť sklamanie, napriek tomu, že sa tesne nedostala do finálového kola, táto šikovná mama piatich detí predsa len vyhrala!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCjLOPyOqBX/
Martina Gromová.
Bývalá profesionálna vojačka, ktorá rada trávi čas v kuchyni, sa na svojom Instagrame furt_ v_ kuchyni priznala: "Nikdy by som nepovedala, že zrovna ja sa prebojujem do dvanástky amatérskych cukrárov v 4. sérii tej najlepšej, najsladšej a najkrajšej show o pečení, Pečie celé Slovensko". A ako ešte priznáva, nikdy neľutovala, že sa do šou prihlásila.

Zdroj: NMH
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DDDR53Wu1VI/?img_index=1
Martina Gromová z Pečie celé Slovensko, upiekla tortu podľa Miňa Macuľu.
V šou Pečie celé Slovensko patrila Martina medzi diváckych favoritov. V epizóde, v ktorej mali súťažiaci upiecť torty podľa známych či slávnych cukrárov, si vybrala tortu Miňa Macuľu, víťaza 1. série tejto šou, ktorého považuje za svoj vzor. Ten ju k tomu ešte aj milo prekvapil, keď ju nič netušiacu prišiel pri pečení torty povzbudiť.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/DDnVoTYOd_z/?img_index=1
V semifinálovom kole, v ktorom súťažila spolu s Palim, Dankou a Jankou, pripravila v kreatívnej výzve pestrofarebnú troposchodovú obrátenú lustrovú tortu, ktorá znázorňovala karneval v Riu, a symbolicky vyjadrovala jej rebelantské časy. Čokoládové korpusy Martina naplnila ovocným pyré a švajčiarskym maslovým krémom. Veľkolepé torty viseli ako lustre na špeciálnych stojanoch a porotkyne aj diváci sa nevedeli na ne vynadívať.

Zdroj: NMH
Martina prišla finalistov podporiť aj so svojím partnerom Stankom, jeho dcérou Nelkou, dcérkami Karličkou a Olivkou, keďže tri ďalšie sa žiaľ nemohli zúčastniť, a s tetou Alčou. Ako povedala pre portál akcnemamy.akcnezeny.sk do pomocných prác v kucyhni sa snaží odmalička zapájať aj svojich päť detí, pričom staršie už sa už chytajú do varenia aj samé. Dokážu upiecť koláč, či namixovať zdravé smoothie.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DD5HVnSORf5/?img_index=1
Anketa
Učíte aj vy piecť a variť svoje deti odmalička?
- Iba by ma v kuchyni zdržiavali!6%
- V rámci možností sa ich snažím zapájať.94%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DD9fPXBqLyP/
Martina so svojimi deťmi vlani pri vianočnom stole.
"Určite nepatrím k ustráchaným maminkám, ktoré sa boja dať dieťaťu do ruky nožík. Samozrejme podľa veku, aby sa s ním naučili narábať. Alebo k takým mamám, ktoré sa boja, že bude kuchyňa hore nohami, múka všade po pracovnej doske a na zemi, po celom oblečení, či dokonca vo vlasoch. Všetko sa dá upratať, oprať, očistiť. Načo sa zbytočne znervózňovať. Deti sa pri tom zabavia, naučia sa niečo do života a v neposlednom rade spolu trávime čas," povedala Martina.
Na ďalšej strane nájdete recept na Martininu tortu opitý Izidor >>>

Zdroj: https://www.instagram.com/p/DDcgo8ZO0Nf/?img_index=1
Torta opitý Izidor sa hodí na slávnostné dni. Vyskúšate ju na Nový rok?
Torta opitý Izidor
20 porcií (priemer formy 24 cm)
POTREBUJETE:
Na korpus:
- 225 g masla
- 225 g práškového cukru
- 6 vajec
- 150 g polohrubej múky
- 20 g holandského kakaa
- 12 g kypiaceho prášku
- 130 g mletých vlašských orechov + na ozdobenie
- štvrť lyžičky soli
- ríbezľový džem na potretie
Na orechovú plnku:
- 350 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- lyžička mletej vanilky
- 200 ml rumu
Na čokoládovú plnku:
- 600 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 60 g Zlatého klasu
- 100 g tmavej čokolády
- 350 g masla
Na polevu:
- 200 g čokolády
- 50 g masla
- 1 lyžica oleja
POSTUP:
- Pripravte koprus: Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom do peny. Po jednom zašľahajte žĺtky. Zvlášť v miske zmiešajte múku, kakao, kypriaci prášok a orechy. Vmiešajte k žĺtkovej zmesi. Nakoniec zapracujte sneh z bielkov. V dvoch formách pečte v rúre vyhriatej na 170°C približne 35-40 minút. Či sú korpusy upečené skontrolujte špajdľou.
- Pripravte orechovú plnku: Zmiešajte všetky ingrediencie.
- Pripravte čokoládovú plnku: 500 ml mlieka zahrejte. Zvyšok mlieka + žĺtky + cukor + Zlatý klas vyšľahajte a vmiešajte do horúceho mlieka. Uvarte puding a primiešajte nalámanú čokoládu. Nechajte vychladnúť zakryté potravinárskou fóliou (aby sa dotýkala sa povrchu). Maslo vyšľahajte do peny a po častiach zašľahajte puding.
- Skladanie torty: Upečený korpus nechajte vychladiť a rozrežte na dva pláty. Prvý plát uložte na podložku a potrite ríbezľovým džemom. Potom rozotrite polovicu orechovej plnky. Na ňu rozotrite polovicu čokoládovej plnky. Položte druhý plát. Opäť potrite džemom, naneste druhú polovicu orechovej plnky a čokoládovú plnku. Nechajte schladiť.
5. Dokončenie: Polevu pripravte z rozpustenej čokolády, masla a oleja. Rozotrite ju na vrch aj boky troty. Trocha môžete nechať na zdobenie. Ešte kým čokoláda nestuhne, naneste na boky mleté orechy. Cez sitko posypte tortu kakaom. Zvyšok polevy dajte do zdobiaceho vrecka a ozdobte podľa fantázie.