Ostrieľaní moderátori sa stretli takmer pred 18 rokmi vďaka obľúbenej markízackej relácii, kde ich dali „dokopy“ pre ich prekypujúcu energiu, ktorou sú už od rána poriadne nabití. Pôvodne umelecká maskérka a právnik si pred kamerou sedia naozaj ako uliati a prejavuje sa to aj v ich kamarátskom vzťahu. I keď chúťky nemajú celkom rovnaké, obaja varia kreatívne a najmä zdravo. Roman sa doma v kuchyni dopĺňa s partnerkou Dianou Hágerovou a jedlá zväčša prispôsobujú tak, aby chutili aj ich deťom Izabelke a Tristanovi. Lenka vymýšľa zasa rýchle dobroty pre svojich troch chlapcov – manžela Richarda a synov Riška a Ronalda.
LENKA: Keď sa narodili deti, začala som sa stravovať podstatne inak. Varím rada, no počas pandémie mi dochádzali nápady. Ale už som sa znova reštartovala, moja kamarátka Silvia, ktorá ma v tom povzbudila, mi chuť do varenia opäť osviežila. V kuchyni sa snažím tráviť čo najmenej času alebo si predpripravím suroviny deň vopred, aby sme mohli byť radšej s deťmi vonku. Preto sú moje jedlá nenáročné a rýchle. Riško a Ronald sú veľmi vyberaví, nejedia veľa zeleniny ani ovocia. Obľubujú špagety „vejron“ s kečupom a parmezánom.
ROMAN: Doma varíme často, inšpiráciu vyhľadávam na internete, kde je aj dostatok videí, podľa ktorých sa naučí variť každý. Varenie nie je operácia, pri ktorej ide o život... Preto pokojne experimentujte!
LENKA: Každý môj nový výtvor, ktorý mi moji chlapci pochvália. Naposledy sa im páčili tieto ázijské slíže, do ktorých som prepašovala kopu natenko nakrájanej zeleniny.
ROMAN: Na Diankine narodeniny som naposledy zabudol objednať tortu, tak som upiekol jednoduchý vanilkový korpus, prekrojil som ho na tri časti a naplnil ho mascarponovým krémom, drobným ovocím a slaným karamelom podľa receptu, ktorý mi poradila bývalá kolegyňa Adriana Poláková.
Na ďalšej strane sa dozviete ich najväčšie kuchárske trapasy >>>
Najväčší trapas
LENKA: Keď som bola školáčka, robila som vegetariánske fašírky z ovsených vločiek, ktoré som však nedala napučať. Ponúkla som dedka, zjedol ich, povedal, dobré to je, ale už mi to nedávaj... Lenka nám priznala aj druhý trapas. Vypočujte si VO VIDEU!
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
LENKA ŠÓOŠOVÁ v kuchyni: Prezradila nám svoje trapasy!
ROMAN: Doma sme robievali klobásy, bol som malý chlapec a otec ma poslal po rascu. Nikto si nevšimol, že som namiesto nej priniesol aníz. Až keď ochutnali... Klobásou som sa „pochlapil“ aj ako tínedžer, keď som si ju ohrieval a išiel som sa zatiaľ osprchovať. Zdržal som sa trocha dlhšie a keď som vyšiel z kúpeľne, ovanula ma hustá dymová hmla. Voda v hrnci vyvrela, klobása zhorela, vetral som niekoľko dní!
Na ďalšej strane nájdete Romanov recept na tortilu >>>
Nastrúhajte syr aj očistenú mrkvu, šalátové listy opláchnite. Ošúpte uhorku a nakrájajte na tenké kolieska. Olivy a paradajky nakrájajte na plátky, očistené avokádo na mesiačiky.
Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na tenké plátky. Opečte na troche olivového oleja, potom podľa chuti osoľte a nechajte chvíľu odstáť.
Každú tortilu potrite lyžičkou pesta, položte listy šalátu, uhorku, olivy, paradajky, kukuricu, nastrúhaný syr, mrkvu, avokádo a opečené mäso. Tortilu na kratších koncoch preložte a pevno zviňte. Môžete podávať s kyslou smotanou.
Očistenú mrkvu a petržlen nakrájajte na veľmi tenké kolieska, cuketu na menšie a tenké plátky. Brokolicu rozoberte na malé ružičky a tofu pokrájajte na tenké kocky.
V hlbšej panvici alebo vo woku rozohrejte 4-5 lyžíc oleja a opečte na ňom pór, brokolicu a postupne pridávajte ostatnú zeleninu. Občas premiešajte a na strednom ohni opekajte, aby bola al dente.
Zatiaľ dajte do mierne osolenej vody variť rezance podľa návodu na obale.
Do woku primiešajte sójovú omáčku a tofu. Nakoniec vhoďte umyté špenátové listy a nechajte ich mierne ovädnúť. Odstavte a zeleninovú zmes zmiešajte vo woku alebo v mise s rezancami.