Kráľovská ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA cukrára Josefa Maršálka: Jeho recept musíte vyskúšať!
16. 11. 2024, 8:01

Zdroj: https://www.instagram.com/p/C7yVNpZsPgn/
Tento recept na ťahanú štrúdľu od známeho českého cukrára a porotcu Pečie celá Zem musíte vyskúšať! Josef Maršálek ju nazval vrcholom delikatesy a kráľovnou.
Zdroj: STVR
Zdroj: Archív J.M.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/C_xK3AKMT0p/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Anketa
Páčia sa vám recepty cukrára Josefa Maršálka?
"Ťahaná štrúdľa je absolútnym vrcholom delikatesy a kráľovnou jesenných receptov", napísal porotca Pečie celá zem Josef Maršálek na svoj Instagram a jeho fanúšikovia sa ihneď rozplývali. "Vyzerá luxusne, už aj by sme si dali!" Aj nám pri pohľade na jeho dokonalú štrúdľu tečú slinky až po zem! Ste na tom rovnako? Pustite sa do pečenia podľa Josefovho jednoduchého receptu. Nech sa vám jeho ťahaná štrúdľa doma vydarí...
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DBlOx4OMAz6/
Fantastická ťahaná štrúdľa cukrára Josefa Maršálka nemá chybu! Výborný recept.
Josefova ťahaná štrúdľa s hruškami
1 KUS, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 100 g hladkej múky
- 100 g celozrnnej múky
- 110 g vody
- 10 g bravčovej masti
- 3 g soli
Na náplň:
- 1 kg hrušiek
- 100 g hrozienok
- 120 g medu
- 3 g badyánu
- 2 g škorice
Na záver:
- 100 g masla
- 50 g trstinového cukru
POSTUP:
- V miske zmiešajte obe múky, soľ, vodu a rozpustenú masť a mieste asi 10 minút, kým nezískate hladké a pevné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie na noc, aby odpočívalo.
- Hrušky zbavíme jadierok a nakrájame na veľmi tenké plátky. Pridáme hrozienka, korenie a med a jemne premiešame.
- Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 30 × 40 cm, ešte raz ho z oboch strán dobre premieste a potom ho chrbtom rúk rozvaľkajte na utierku s rozmermi 70 × 80 cm, aby ste vytvorili tenké cesto.
- Na jednu polovicu cesta rozotrite hruškovú náplň a druhú polovicu cesta potrite polovicou rozpusteného masla. Okraje cesta preložte cez hruškovú náplň a jemným pohybom ho stočte do závinu. Veľmi opatrne ho pomocou utierky prenesieme na plech s papierom na pečenie, potrieme zvyšným maslom a posypeme cukrom. Pečieme pri 180 °C 25 až 30 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!