objednať časopis
všetky kategórie

Voláme všetky umelkyne! Nestrihajte krídla svojej fantázii a pri zdobení torty ju nechajte lietať, ako sa jej zachce. Tak, ako to robí aj vyzývateľka Jana.

JANA BÖHM je tortová experimentátorka. Miluje čisté tvary, vysoké a moderné torty. Najradšej na ne maľuje a je jej jedno, či na krém, čokoládu alebo poťahovú hmotu.  Upečte túto krásku podľa jej receptu.

SVIEŽA CITRÓNOVÁ TORTA S MALINOVÝM ŽELÉ

s jedlými machovými sušienkami

Citrónová torta s machovými sušienkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Jana Böhm

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 50 MINÚT

Potrebujete:

  • 6 vajec
  • 240 g kryštálového cukru
  • 8 lyžíc horúcej vody
  • 1 lyžicu oleja
  • 240 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 25 g kakaa

Na ganáš:

  •  100 g kvalitnej mliečnej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie 

Na malinové želé:

  • 300 g mrazených malín
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • šťavu z jedného citróna
  • 14 g želatíny v prášku

Na krém:

  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 500 g mascarpone
  • 1-2 lyžice práškového cukru (ak máte radšej sladšie)
  • kôru z jedného biocitróna

Krém na obtretie torty a na maľovanie:

  • 4 bielky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • potravinárske farby

Ešte potrebujete:

  • malinový džem alebo malinový coulis na potretie korpusu

Na sušienky:

  • 50 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • zelenú jedlú farbu
  • 80 g hladkej múky
  • pol lyžičky kypriaceho prášku 
Orechovo-karamelová torta.
Čítajte viac
Najúspešnejšia TORTA zo Sladkej výzvy: Orechovo-karamelovú si môžete ZOPAKOVAŤ

POSTUP

  1. Pripravte korpus: Rúru vyhrejte na 160 °C. Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Žĺtky šľahajte s cukrom a po lyžiciach pridávajte horúcu vodu. Zmes vyšľahajte na penu.
  2. Do zmesi pridajte lyžicu oleja, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakao. Nakoniec zľahka primiešajte vyšľahané bielky. Cesto vylejte do dvoch foriem (priemer 20 cm) a vo vyhriatej rúre pečte asi 50 minút.
  3. Na ganáš: Čokoládu nalámte, dajte do hrnca so smotanou zohriatou na miernom ohni, premiešajte, aby sa rozpustila a nechajte vychladnúť.
  4. Pripravte malinové želé: Maliny rozvarte s cukrom, vodou a citrónovou šťavou. Preceďte cez sitko, aby ste zmes zbavili malinových zrniečok. Do malinovej zmesi nasypte želatínu, poriadne premiešajte a zohrejte tak, aby sa rozpustila, ale nie prevarila. Želé nalejte do okrúhlej formy s priemerom 18 cm. Nechajte dobre stuhnúť.
  5. Pripravte citrónový krém: Citrónovú šťavu zohrejte s cukrom, aby sa cukor celkom roztopil. Nechajte vychladnúť. Smotanu vyšľahajte dotuha, pridajte mascarpone a postupne prilievajte a zašľahávajte vychladnutú citrónovú zmes. Nakoniec pridajte 1-2 lyžice práškového cukru a najemno nastrúhanú citrónovú kôru.
  6. Každý korpus rozrežte horizontálne na tri kusy tak, aby ste mali spolu šesť poschodí. Tortu naplňte nasledovne – spodný korpus potrite džemom a citrónovým krémom. Navrch uložte korpus, natrite ganáš, citrónový krém, znovu korpus, ganáš, uložte malinové želé, potrite krémom a pokračujte ďalším korpusom natretým ganášou a krémom. Ukončite korpusom a tortu dajte vychladiť. 
  7. Pripravte krém na potretie torty: Nad parou miešajte metličkou bielky s cukrom, kým sa cukor nerozpustí (bielková zmes by mala mať nad 70 °C). Bielky premiestnite do robota a vyšľahajte ich do lesklého tuhého snehu. Postupne pridávajte maslo nakrájané na kocky (izbovej teploty) a šľahajte, kým sa krém pekne nespojí. 
  8. Vychladenú tortu natrite krémom a pred maľovaním dajte opäť schladiť do chladničky. Dobre vychladnutú tortu ozdobte zvyšným krémom zafarbeným jedlými farbami. Tortičku si namaľujte podľa fantázie. 
  9. Pripravte maslové sušienky na ozdobu: Maslo izbovej teploty vyšľahajte s práškovým cukrom, pridajte vajce, zmes zafarbite a nakoniec pridajte múku s kypriacim práškom. Poriadne vymiešajte. Na papier na pečenie vytvarujte machové keksíky rôznych veľkostí a pri 160 °C ich pečte 12 minút. Z tohto množstva vyrobíte 6-7 keksíkov. Po vychladnutí jeden keksík rozdrvte nadrobno a medom prilepte omrvinky na opačnú stranu keksíka (na stranu, ktorá bola na papieri). Keksíkmi ozdobte tortu.   

Namiesto džemu môžete použiť aj malinový coulis. Rozvarte naň 100 g malín s 2 lyžicami kryštálového cukru. Nechajte vychladnúť a natrite na tprtu. Bude ešte šťavnatejšia.

Architektka Jana si rada posúva hranice v zdobení a skúšaní nových techník. Jej ÚŽASNÉ torty si pozrite v GALÉRII >>>

Keď neviete, čo piecť, spoľahnite sa na Dobré jedlo:

Tvarohový mrežovník.
Čítajte viac
Efektný a chutný TVAROHOVÝ MREŽOVNÍK: Tento RECEPT budete piecť stále
Pás z jedlých kvetov ozdobí nahú tortu do dokonalosti.
Čítajte viac
Prekrásne TORTY s jedlými KVETMI: Inšpirujte sa šikovnými cukrárkami, ZVLÁDNETE ich aj VY!
Mrkvovo-hrozienkové sušienky
Čítajte viac
Rýchly DEZERT na sobotu? Mrkvovo-hrozienkové SUŠIENKY s lahodným krémom sú to pravé!
Jogurtovo-jahodové rezy.
Čítajte viac
NOBELOVKA ZA JOGURT: Takto ho využijete v šťavnatých koláčoch!
Mrkvový koláč s lieskovcami.
Čítajte viac
Hviezda jarného stola - na MRKVOVOM koláči s lieskovcami si pochutnáte
Veterníková torta
Čítajte viac
Veterník urobila Katka vo verzii XL. Pozrite si, ako ho piekli súťažiace v SLADKEJ VÝZVE
Kávová torta s čokoládovými hoblinami
Čítajte viac
Milujeme KÁVU! V tejto VYNIKAJÚCEJ TORTE si ju vychutnáte do posledného kúsočka
Torta s nezábudkami.
Čítajte viac
Kreatívna technika v zdobení tort vám vezme dych: Wau, to je krásne!

Kategórie