JABLKOVÝ KOLÁČ s orechmi od EVY RYSOVEJ: Jednoduchý a šťavnatý koláčik budete zbožňovať
22. 4. 2022, 9:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Júlia Šimáková
Týmto koláčikom sa nám známa herečka pred niekoľkými rokmi veľmi zavďačila. Kombinácia jabĺk, orechov, smotany a kakaa je skvelá! Určite ho vyskúšajte.


Zdroj: Tony Štefunko
Herečka Eva Rysová vo svojej kuchyni.
Vychýrená kuchárka
Eva Rysová bola aj v časoch svojej najväčšej hereckej slávy vynikajúca kuchárka. Vo svojej kuchyni v bratislavskej Karlovej Vsi napiekla plechy koláčov a navarila hrnce jedál. Teraz sa už pri sporáku zo zdravotných dôvodov nezvŕta, no (aj) na jej kuchárske umenie spomínajú s láskou mnohí.

Zdroj: Dobré jedlo
Rodinné striebro
Eva Rysová nám ukázala vzácnu rodinnú kuchárku, ktorá vyšla v náklade 6 kusov a vymyslela a spracovala neter Janka v Kanade. Obsahuje niekoľko najlepších rodinných receptov. Venovala ju najmladším dievčatám v rodine, aby si zachovali rodinné tradície. Pani Rysovej darovala jeden výtlačok a svojím nápadom jej urobila nesmiernu radosť. Táto jedinečná originálna knižka symbolizujúca súdržnosť rodiny je príkladom toho, že aj chuť a vôňa môžu pripomenúť blízkeho človeka, ktorý tu už nie je alebo žije ďaleko vo svete...
Na ďalšej strane nájdete recept na jej úžasný jablkovo- orechový koláč>>

Jablkový koláč s orechmi od Evy Rysovej
Zdroj: Dobré jedlo
na 1 plech, príprava 20 minút, pečenie 30 minút
Potrebujete:
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 200 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 1 lyžica kakaa
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Na posypanie:
- 100 – 150 g vlašských orechov
- 500 – 700 g šťavnatých jabĺk
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
Postup nájdete na ďalšej strane >>>
Zdroj: Tony Štefunko
Postup:
- Pripravte cesto: Preosiatu múku zmiešajte s kypriacim práškom, cukrom, vajcami, olejom, mliekom a kakaom. Hladké cesto vylejte do vymasteného a vysypaného plechu, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 180 °C pečte asi 15 minút tak, aby cesto nebolo ešte celkom dopečené.
- Medzitým nahrubo nasekajte vlašské orechy a nahrubo nastrúhajte očistené jablká. Trocha z nich vyžmýkajte šťavu a jablká rovnomerne nasypte na predpečené cesto. Potom navrstvite nasekané orechy a zalejte rozmiešanou smotanou s vajcami a cukrom. Dajte späť do horúcej rúry a na tej istej teplote pečte ešte 15 minút.
Náš tip: Na cesto môžete použiť špaldovú múku a k jablkám v sezóne môžete pridať aj nakrájané marhule.
Viac z kuchyne Evy Rysovej nájdete na ďalšej strane >>>

Zdroj: JÚLIUS DÚBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
Ďalší z jej zásoby sladkých receptov: Eva Rysová pripravuje jahodovo-banánovú tortu.
Zdroj: Michal Smrcok
Vynikajúca hostiteľka pani Rysová nám pripravila celé menu. Pozrite si:
Čítajte viac: