Reklama

Finále Pečie celé Slovensko vyhral PALI: Rozhodla aj táto POHYBLIVÁ TORTA!

Pečie celé Slovensko, finále: Víťaz Pali so svojou výpravnou pohyblivou tortou

Zdroj: STVR

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Mnohých Paliho víťazstvo v šou Pečie celé Slovensko neprekvapilo. Keď vo finále rozhýbal svoj vláčik na torte, bolo rozhodnuté. Gratulujeme!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jozefína Zaukolcová: Na Vianoce nesmie chýbať kapustnica a kačka s kapustou

    Pavel Nikov, ktorého všetci v šou volali Pali, mal síce od samého začiatku veľkú konkurenciu medzi ostatnými súťažiacimi, no patril medzi najzručnejších a najkreatívnejších. Aj keď sa mu občas nezadarilo, v každom kole dokázal presvedčiť porotu aj divákov Jednotky, že na to má!

    Anketa

    Pozerali ste šou Pečie celé Slovensko?

    • Áno, pravidelne každú nedeľu.90%
    • Táto súťaž nepatrí medzi moje obľúbené.9%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: STVR

    Pečie celé Slovensko, finále: Janka, Danka a Pali.

    Ako povedal pre rtvs.sk tesne potom ako postúpil do finále: „Teším sa, lebo keď som išiel do súťaže, nerobil som si nádeje, že sa dostanem tak ďaleko. Je to skvelý pocit.“ Keďže poznal silné stránky oboch svojich konkurentiek - Danky a Janky, predpokladal, že ich súboj o prvenstvo bude veľmi vyrovnaný. Po tom, čo v osobnej výzve pripravili všetci traja elegantné vianočné gule, v technickej lístkový dezert Mille feuille, prišlo grandiózne kreatívne finále s pohyblivými tortami. A veci sa začali hýbať...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vianočný karamelový likér od mamy Tomáša Kompaníka

      Čo je to pohyblivá torta?

      Ak ste sa s týmto cukrárskym termínom ešte nestretli, nie ste sami. Pohyblivé torty sa nepečú bežne, pretože ich príprava je zdĺhavá a zložitá. Jedna alebo viaceré z častí sú pohyblivé, ich súčasťou je mechanizmus, ktorý pohyb umožňuje. Ide o skutočne kreatívne cukrárske výtvory, ktoré môžu obsahovať napríklad točiace sa platformy, stúpajúce a klesajúce časti alebo iné dynamické prvky. Využívajú sa na oslavy, svadby alebo detské párty, kde majú zapôsobiť ako unikátny a zábavný prvok.

      Zdroj: STVR

      Pečie celé Slovensko, finále: Detail Paliho pohyblivej torty.

      Príklady pohyblivých tort

      • Torty s točiacim sa poschodím – Niektoré torty majú zabudované otáčacie platformy, ktoré otáčajú jedno alebo viac poschodí.
      • Balóny alebo figúrky pohybované vzduchom – Cukrári využívajú malé ventilátory alebo pumpy, aby pohybovali ľahkými dekoráciami, ako sú balóniky alebo stuhy.
      • Mechanické detaily – Napríklad vlaky alebo autíčka, ktoré sa pohybujú po torte.
      • Fontány alebo tečúca čokoláda – Vnútorné mechanizmy môžu vytvoriť efekt tečúcej vody alebo čokolády.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Voňavé MEDOVÉ REZY: Recept na Vianoce od Timi Strnálovej

        No popritom je dôležitý aj samotný efekt a chuť torty. Ako nám vysvetlila porotkyňa Petra Tóthová, podľa zadania súťažiaci mali dodržať, aby sa hýbala aspoň jedna časť torty. "Každý si mohol zvoliť, či sa torta bude skladať z jednej alebo viacerých častí. Museli si dávať ale pozor, aby mechanizmus zabezpečujúci pohyb, utiahol hmotnosť torty a aby ostala aj pri pohybe stabilná. S Jožkou Zaukolcovou sme hodnotili aj výzor a kombináciu chutí, ale aj pointu a estetické zladenie."

        Zdroj: STVR

        Porotkyne Jožka Zaukolcová a Petra Tóthová.

        Danka zvolila trojposchodovú pohyblivú aj svetielkujúcu tortu s vianočným motívom, Janka tú svoju rozvoňala medovníkmi a Pali nezaprel v sebe dušu malého chlapca s tortou so zasneženou rozprávkovou krajinou, cez ktorú prechádzal vláčik.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!