Reklama

Privítajte FAŠIANGY dobrotami starých mám: Oblížete si všetky prsty!

fánky

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Tradičné fašiangy sa bez týchto špecialít nezaobišli. Vďaka receptom od našej cukrárky Veroniky si môžete doma spraviť fašiangové pohostenie, aké kedysi chystala každá stará mama.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: MARLENKA lepšia, než z obchodu: Náš RECEPT na MEDOVÉ REZY si zamilujete

    Božie milosti pečené v rúre

    Zdroj: Veronika Kollárová, Laura Witteková

    Božie milosti pečené v rúre

    ZA 2 PLECHY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 200 g hladkej múky
    • 125 g kyslej smotany
    • 125 g masla
    • 1 žĺtok
    • štipka soli
    • práškový cukor na plech
    • ľubovoľný džem na podávanie
    • krupicový cukor zmiešaný s vanilkou na posypanie
    • mletá škorica (nemusí byť)

    Postup:

    1. Múku, smotanu, maslo, žĺtok a štipku soli spojte do hladkého nelepivého cesta a odložte do chladničky na noc.
    2. Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm a vykrajujte kolieska formičkou alebo štvorčeky ostrôžkou.
    3. Oba tvary ozdobne narežte, aby po upečení vznikli krásne roztvorené koláčiky.
    4. Plech vystlaný papierom na pečenie posypte práškovým cukrom a vôbec nemusíte šetriť. V ceste cukor nie je. Naň poukladajte koláčiky, posypte ich krupicovým cukrom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne 15 minút – alebo tak, aby boli jemne doružova.
    5. Koláčiky podávajte čerstvé s obľúbeným džemom, prípadne ich posypte mletou škoricou.

    Recept na tvarohové fánky nájdete na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      TEASER: Teľací REZEŇ so šalátom: Takto bude chutiť presne ako z Viedne

      Tvarohové fánky

      50 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT

      Potrebujete:

      • 250 g hladkej múky
      • 1 lyžica kryštálového cukru
      • 1 lyžička sódy bikarbóny
      • 3 lyžice rumu
      • 125 g jemného tvarohu
      • 1 vajce
      • štipka soli
      • 4 lyžice mlieka
      • masť alebo olej

      Postup:

      1. Všetky ingrediencie okrem oleja dobre vymiešajte na cesto. Z cesta vykrajujte ostrôžkou malé obdĺžniky. V ich strede narežte pozdĺžnu štrbinu a prevlečte cez ňu jeden kraj.
      2. V hrnci s hrubým dnom roztopte masť alebo zohrejte olej. Fánky smažte doružova a ešte teplé ich pocukrujte.

      Dobrý tip: Prečo rum? Vďaka nemu fánky nenasajú počas praženia veľa masti.

      Ďalšie chuťovky, aké kedysi nechýbali na žiadnom fašiangovom pohostení, nájdete v našej galérii. A pripravte si niečo na utieranie sliniek! KLIKNITE SEM!