Reklama

Emma Drobná ukázala svoj recept na cibuľačku: Jednoduchá a chutná klasika

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré triky: Ako nakrájať cibuľu tak, aby nás neštípali oči

    Cibuľačka Emmy Drobnej

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 1,5 HODINY

    Potrebujete: 

    • 8 stredne veľkých červených cibúľ
    • 2 strúčiky cesnaku
    • čerstvý rozmarín
    • 1,35 l hovädzieho vývaru 
    • 6 PL alpského masla
    • syr Appenzeller
    • kvásková bageta
    • 1 PL červeného vínneho octu
    • 2 bobkové listy 
    • sušený citrónový tymian 
    • čierne celé korenie 
    • 1 - 2 ČL kryštálového cukru
    • morská soľ
    • 1 dcl bieleho vína

    Postup: 

    1. Najskôr si očistite cibuľu a nakrájajte ju na jemné prúžky.
    2. Vo väčšom hrnci nechajte rozohriať maslo, do ktorého pridáte nakrájanú cibuľu. Dobre premiešajte, aby bola cibuľa obalená maslom, a na strednom ohni ju nechajte pomaly variť približne 35 – 40 minút. Cibuľu občas premiešajte, aby neprihorela. Tento krok môže trvať aj dlhšie, v závislosti od použitého hrnca. Cibuľa by mala byť na konci krásne skaramelizovaná a jemná.
    3. Keď je cibuľa mäkká, pridajte lyžicu cukru, lyžicu octu, soľ, čierne korenie a pokračujte v karamelizovaní ďalších 10 – 15 minút, kým cibuľa nezíska tmavohnedú farbu.
      Následne pridajte nastrúhaný cesnak, podlejte vínom a varte za stáleho miešania približne 1 minútu, aby sa alkohol odparil.
    4. Do hrnca vlejte hovädzí vývar, pridajte bobkové listy, rozmarín a tymian. Počkajte, kým polievka zovrie, a potom ju nechajte na miernom ohni variť pod pokrievkou približne 30 minút.
    5. Počas toho si rozohrejte rúru na 200 °C a pripravte si bagetu – nakrájajte ju na plátky a opečte. Pre intenzívnejšiu chuť ju môžete jemne potrieť čerstvým cesnakom.
      Z polievky vyberte bylinky (rozmarín a bobkový list) a podľa potreby ju dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
    6. Polievku rozlejte do menších zapekacích misiek, na povrch poukladajte opečenú bagetu a bohato ju posypte syrom. Misky vložte do rozohriatej rúry alebo pod gril a nechajte syr roztopiť.
    7. Keď syr začne hnednúť, polievka je pripravená na podávanie. Pri servírovaní buďte opatrní, miska bude horúca – Emma ju odporúča položiť na tanier a podložiť servítkou. 

     

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.
    Reklama