Emma Drobná ukázala svoj recept na cibuľačku: Jednoduchá a chutná klasika
2. 4. 2025, 8:04

Video Player is loading.
Dobré triky: Ako nakrájať cibuľu tak, aby nás neštípali oči
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Francúzska cibuľačka.
Cibuľačka Emmy Drobnej
4 PORCIE, PRÍPRAVA 1,5 HODINY
Potrebujete:
- 8 stredne veľkých červených cibúľ
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- 1,35 l hovädzieho vývaru
- 6 PL alpského masla
- syr Appenzeller
- kvásková bageta
- 1 PL červeného vínneho octu
- 2 bobkové listy
- sušený citrónový tymian
- čierne celé korenie
- 1 - 2 ČL kryštálového cukru
- morská soľ
- 1 dcl bieleho vína
Postup:
- Najskôr si očistite cibuľu a nakrájajte ju na jemné prúžky.
- Vo väčšom hrnci nechajte rozohriať maslo, do ktorého pridáte nakrájanú cibuľu. Dobre premiešajte, aby bola cibuľa obalená maslom, a na strednom ohni ju nechajte pomaly variť približne 35 – 40 minút. Cibuľu občas premiešajte, aby neprihorela. Tento krok môže trvať aj dlhšie, v závislosti od použitého hrnca. Cibuľa by mala byť na konci krásne skaramelizovaná a jemná.
- Keď je cibuľa mäkká, pridajte lyžicu cukru, lyžicu octu, soľ, čierne korenie a pokračujte v karamelizovaní ďalších 10 – 15 minút, kým cibuľa nezíska tmavohnedú farbu.
Následne pridajte nastrúhaný cesnak, podlejte vínom a varte za stáleho miešania približne 1 minútu, aby sa alkohol odparil. - Do hrnca vlejte hovädzí vývar, pridajte bobkové listy, rozmarín a tymian. Počkajte, kým polievka zovrie, a potom ju nechajte na miernom ohni variť pod pokrievkou približne 30 minút.
- Počas toho si rozohrejte rúru na 200 °C a pripravte si bagetu – nakrájajte ju na plátky a opečte. Pre intenzívnejšiu chuť ju môžete jemne potrieť čerstvým cesnakom.
Z polievky vyberte bylinky (rozmarín a bobkový list) a podľa potreby ju dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. - Polievku rozlejte do menších zapekacích misiek, na povrch poukladajte opečenú bagetu a bohato ju posypte syrom. Misky vložte do rozohriatej rúry alebo pod gril a nechajte syr roztopiť.
- Keď syr začne hnednúť, polievka je pripravená na podávanie. Pri servírovaní buďte opatrní, miska bude horúca – Emma ju odporúča položiť na tanier a podložiť servítkou.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama