Kedysi ju mala na stole len šľachta, dnes ju vo veľkom pečú takmer v každej pekárni. Tipnete si koľko kaiseriek sa predá za mesiac v supermarkete?

 Prezradíme vám to! No možno vás pred tým zaujme aj  malá "kaiser story".

  • Príbeh tohto chrumkavého pečiva, ktoré sa zmestí  do dlane, sa začal písať v polovici 18. storočia v Rakúsko-Uhorsku. Dôkazom je obraz maliara Martina van Meytensa z roku 1760, na ktorom je vyobrazená hostina vládkyne Márie Terézie. Kaiserka na nej  nemohla chýbať. Samotný názov pochádza z nemeckého slova Kaiser, teda cisár.  Ako chutí najlepšie vám?
Čítajte viac
ŽEMLE so špenátom a lososom: Hamburger sa môže schovať!
  • Pôvodné označenie Kaisersemmel doslova znamená cisárske žemle, keďže ich tvar päťcípej hviezdy verne kopíruje tvar koruny. Nečudo, že zo začiatku patrili predovšetkým na tanier vysokej šľachty. Dnes je kaiserka mimoriadne obľúbená u Slovákov, Čechov a Rakúšanov, no predáva sa tiež v Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku, Slovinsku alebo Srbsku.
Piecť domáce rožky, nič zložité.
Čítajte viac
Tieto DOMÁCE rožky a žemle upečú aj nešikovní (VIDEOPOSTUP)
  • Veľkým fanúšikom kaiserky bol František Josef I. Príbeh o tomto panovníkovi pochádza z memoárov jeho posledného komorníka, Eugena Ketterla. Jeho úlohou bolo okrem iného zabezpečovať raňajky pre viedenský dvor, vrátane cisára. Jedného dňa sa však skúsenému  pekárovi žemľa nepodarila, čo ho stálo stratu zamestnania. František Jozef však bol k svojim podriadeným mimoriadne láskavý. Po krátkom čase bol pekár späť a piekol jeho obľúbené kaiserky aj naďalej.