Reklama

Báječná ROLÁDA OPITÝ IZIDOR: Petra Tóthová má recept na vianočný zákusok bez múky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Bezlepková roláda opitý Izidor od cukrárky Petry Tóthovej
    Reklama
    Mária Abrahámová

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Vianočnú roládu opitý Izidor pripravila cukrárka Petra Tóthová so synčekom Viktorkom. Aj keď krém tento raz oblizovať nemohol...

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Petra Tóthová so synčekom Vikim v kuchyni.

    Odkedy je známa cukrárka Petra Tóthová mamou 5-ročného Viktorka, teší sa na Vianoce ešte viac. Jej repertoár vianočných koláčov je naozaj široký. Mnohé z nich piekla aj špeciálne pre Dobré jedlo a nájdete ich na našom webe. Vyskúšajte jej čokoládové biscotti, rýchlu vianočnú štólu, vianočné poleno, americký kráľovský veniec, medovníkové cupcakes, brusnicové toričky, kávovú tortu, či tradičný vianočný puding.

    Tento rok vám Petra ponúka recept na skutočne "neskutočný" dezert opitý Izidor v bezlepkovej verzii a v úprave rolády. Ďalšie sviatočné dezerty, koláče a zákusky nájdete v jej novej knihe Upečme si sviatky. Medzi nimi aj obľúbenú babkinu smotanovú tortu. Recept na roládu nájdete na ďalšej strane...

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Bezlepková roláda opitý Izidor.

    Bezlepková roláda opitý Izidor

    10 porcií, príprava 45 minút + chladenie, pečenie 15 minút

     

    POTREBUJETE:

    Na cesto: 

    •  150 g bielkov (približne z 5 vajec)
    • 100 g žĺtkov (približne z 5 vajec)
    • 160 g krupicového cukru
    • 50 g kakaa
    • pol lyžičky soli

     

    Na krém:

    •  250 g masla
    • 70 g čokolády (minimálne 60 %)
    • 210 ml mlieka
    • 50 g kakaa 
    • 140 g práškového cukru 
    • 30 g kukuričného škrobu Gustin 
    • 100 g ríbezľového džemu na potretie

     

    Na orechovú plnku: 

    •  200 g mletých vlašských orechov
    • 100 g práškového cukru
    • 100 ml rumu Môže byť aj menej)

     

    Na ganáš:

    • 200 g čokolády (54 %)
    • 180 ml smotany na šľahanie (33%)
    • vlašské orechy

     

    POSTUP:

    1. Pripravte cesto: Bielky s dvoma tretinami cukru a so soľou vyšľahajte na tuhý sneh. Zvyšok cukru dobre vymiešajte so žĺtkami. Obidve hmoty spolu spojte a primiešajte preosiate kakao. Cesto rozotrite na plech pokrytý papierom na pečenie a pri teplote 180 °C pečte 15 až 20 minút.

    2.  Plát preklopte aj s plechom na čistý papier na pečenie, vrchný papier teraz stiahnite. Plát zviňte aj s papierom a nechajte voľne chladnúť.

    3.  Pripravte krém: Maslo nechajte zmäknúť. Čokoládu nalámte na kúsky a roztopte vo vodnom kúpeli. V mlieku rozmiešajte kakao, cukor, škrob a za stáleho miešania na miernom ohni uvarte pudingový krém. Keď celkom vychladne, pridajte doň roztopenú čokoládu aj zmäknuté maslo a všetko dohladka vymiešajte.

    4.  Na orechovú plnku na panvici jemne opražte orechy, pridajte cukor a rum.

    5.  Plát cesta rozviňte, potrite džemom a krémom (časť si môžete odložiť na zdobenie). Navrstvite orechovú plnku a roládu pri rolovaní jemne uťahujte, aby mala pekný tvar. Nechajte 30 minút zachladiť.

    6.  Kým roláda tuhne, pripravte ganáš: Do misy nalámte čokoládu. Nalejte na ňu zohriatu (nie vriacu) smotanu a nechajte postáť niekoľko minút. Potom dohladka rozmiešajte.

    7.  Ganáš nechajte krátko vychladnúť a potom ňou polejte povrch aj boky rolády. Nechajte zatuhnúť a až potom uložte do chladničky. Pred podávaním ozdobte krémom alebo orechmi.

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!