Reklama

Roláda Adriany Polákovej, ktorú zvládne každý: Chutí aj vyzerá parádne!

Kakaová roláda a mascarpone plnkou podľa Adriany Polákovej.

Zdroj: https://www.instagram.com/adriana_kneissl/p/DFAXAN4s6MQ/

Kakaová roláda a mascarpone plnkou podľa Adriany Polákovej.

Kakaová roláda s mascarpone plnkou a malinami podľa Adriany Polákovej

1 roláda, príprava 25 minút, pečenie 15 minút

POTREBUJETE:

  • 7 vajíčok
  • 11 PL cukru
  • 3 PL kakaa
  • 200 ml smotany na šľahanie + na roztopenie čokolády
  • 2 PL mascarpone
  • 4 PL salka
  • korenie tonka (prípadne vanilka)
  • čerstvé maliny
  • malinový džem
  • čokoláda na varenie
  • kúsok masla

POSTUP:

1. Oddeľte si do dvoch misiek žĺtky a bielky. Do bielkov pridajte štipku soli a šľahajte do podoby snehovej peny, teda do fázy, kedy sa začne z bielkov oddeľovať voda. Následne pridajte 4 lyžice cukru a vymiešajte stredne tuhý sneh.

2. Do žĺtkov pridajte 7 lyžíc cukru a vymiešajte do penista mixérom. Teraz už ručne vmiešajte kakao, polovicu snehu a následne druhú polovicu snehu. 

3. Vláčne cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

4. Pripravte si krém z mascarpone, šľahačky a salka. Ak máte, nastrúhajte trošku korenia tonka, prípadne vanilku. Vymiešajte prísady do podoby hustého krému.

5. Vychladnuté cesto potrite džemom, pridajte vrstvu krému, naukladajte maliny a zrolujte. Po stuhnutí v chladničke polejte čokoládovou polevou, ktorú ste pripravili z čokolády na varenie roztopenej v horúcej smotane a pridaním trošky masla. Môžete podávať.

Tipy pri pečení od Adriany Polákovej:

  • kakao do cesta primiešavajte vždy ručne, aby ste nevytvorili z cesta "vodu"
  • menej cukru vytvorí redšiu formu snehu, viac cukru vytvorí hustú penu ako na Pavlovku
  • cesto lejte na plech do jeho stredu, následne lopatkou roztiahnite cesto do rohov, aby sa nevytvorila vyššia bublina v strede
  • cesto je upečené, keď naň jemne zatlačíte rukou a neprepadáva sa
  • plnka bude dostatočne hustá aj bez stužovača, keď použijete smotanu na varenie (aspoň 36%) a mascarpone
  • plnku miešajte mixérom, ale na pomalších otáčkach, aby ste predišli hrudkám
  • plnku dávajte na koláč spôsobom, že na strane, z ktorej sa začne zatáčať, je ho viac, na strane, kde bude roláda končiť, je ho menej

Strana

2/2

Autor článku

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.
Reklama