Roláda Adriany Polákovej, ktorú zvládne každý: Chutí aj vyzerá parádne!
19. 2. 2025, 8:12 (aktualizované: 21. 2. 2025, 13:34)

Zdroj: https://www.instagram.com/adriana_kneissl/p/DFAXAN4s6MQ/
Kakaová roláda a mascarpone plnkou podľa Adriany Polákovej.
Kakaová roláda s mascarpone plnkou a malinami podľa Adriany Polákovej
1 roláda, príprava 25 minút, pečenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 7 vajíčok
- 11 PL cukru
- 3 PL kakaa
- 200 ml smotany na šľahanie + na roztopenie čokolády
- 2 PL mascarpone
- 4 PL salka
- korenie tonka (prípadne vanilka)
- čerstvé maliny
- malinový džem
- čokoláda na varenie
- kúsok masla
POSTUP:
1. Oddeľte si do dvoch misiek žĺtky a bielky. Do bielkov pridajte štipku soli a šľahajte do podoby snehovej peny, teda do fázy, kedy sa začne z bielkov oddeľovať voda. Následne pridajte 4 lyžice cukru a vymiešajte stredne tuhý sneh.
2. Do žĺtkov pridajte 7 lyžíc cukru a vymiešajte do penista mixérom. Teraz už ručne vmiešajte kakao, polovicu snehu a následne druhú polovicu snehu.
3. Vláčne cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
4. Pripravte si krém z mascarpone, šľahačky a salka. Ak máte, nastrúhajte trošku korenia tonka, prípadne vanilku. Vymiešajte prísady do podoby hustého krému.
5. Vychladnuté cesto potrite džemom, pridajte vrstvu krému, naukladajte maliny a zrolujte. Po stuhnutí v chladničke polejte čokoládovou polevou, ktorú ste pripravili z čokolády na varenie roztopenej v horúcej smotane a pridaním trošky masla. Môžete podávať.
Tipy pri pečení od Adriany Polákovej:
- kakao do cesta primiešavajte vždy ručne, aby ste nevytvorili z cesta "vodu"
- menej cukru vytvorí redšiu formu snehu, viac cukru vytvorí hustú penu ako na Pavlovku
- cesto lejte na plech do jeho stredu, následne lopatkou roztiahnite cesto do rohov, aby sa nevytvorila vyššia bublina v strede
- cesto je upečené, keď naň jemne zatlačíte rukou a neprepadáva sa
- plnka bude dostatočne hustá aj bez stužovača, keď použijete smotanu na varenie (aspoň 36%) a mascarpone
- plnku miešajte mixérom, ale na pomalších otáčkach, aby ste predišli hrudkám
- plnku dávajte na koláč spôsobom, že na strane, z ktorej sa začne zatáčať, je ho viac, na strane, kde bude roláda končiť, je ho menej