Zohrejte sa dnes týmto LEGENDÁRNYM nápojom: Škandinávsky glögg vám zachutí!
16. 1. 2024, 18:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Gurmet/ MAREK BARTOŠ
Pohladenie na duši! Nalaďte sa na hrejivý životný princíp zo Škandinávie, ktorý vyvoláva radosť, pohodu a dokonalé uvoľnenie. Aj pri dobrom horúcom nápoji, bez ktorého si Severania nevedia predstaviť život.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cmty_LctgY5/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Legendárny škandinávsky grog sa pije veľmi sladký. Sirup môžete vynechať a korenie vopred zvarte v čerešňovej alebo brusnicovej šťave. Vychutnajte si ho po dobrom obede. Pokojne aj z termosky niekde na peknej prechádzke.
Horúci glögg
4 PORCIE, PRÍPRAVA A VARENIE 30 MINÚT + MACEROVANIE
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Legendárny škandinávsky grog sa pije veľmi sladký. Sirup môžete vynechať a korenie vopred zvarte v čerešňovej alebo brusnicovej šťave.
Potrebujete:
- 150 ml čerešňovej šťavy
- 150 ml čerešňového likéru
- 750 ml červeného vína
Na koreninový sirup:
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml vody
- 10 zrniek kardamómu
- 5 klinčekov
- 3 zrnká celého korenia
- 3 hviezdičky badiánu
- 1 kúsok škorice
- 1 pomaranč (plus trocha kôry z ďalšieho)
- kúsok zázvoru (asi 1 cm)

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Urobte sirup: V kastróle priveďte do varu vodu s cukrom. Na začiatku miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom nechajte na miernom ohni 5 minút variť. Kastról stiahnite z ohňa a nasypte doň všetky koreniny, trochu kôry z pomaranča a plátky olúpaného zázvoru. Nechajte macerovať niekoľko hodín. Potom sirup sceďte.
- Pred podávaním zmiešajte v hrnci čerešňovú šťavu a likér, prilejte víno a premiešajte. Podľa chuti pridajte sirup. Vložte umytý pomaranč nakrájaný na kolieska a zmes prehrejte, no nevarte! Nalejte do hrnčekov a podávajte.