Reklama

Zohrejte sa dnes týmto LEGENDÁRNYM nápojom: Škandinávsky glögg vám zachutí!

Horúci glögg

Zdroj: Gurmet/ MAREK BARTOŠ

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pohladenie na duši! Nalaďte sa na hrejivý životný princíp zo Škandinávie, ktorý vyvoláva radosť, pohodu a dokonalé uvoľnenie. Aj pri dobrom horúcom nápoji, bez ktorého si Severania nevedia predstaviť život.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    9 potravín pre DLHŠÍ ŽIVOT: Podložené výskumami, vyskúšajte!
    Zdroj: NMH

    Legendárny škandinávsky grog sa pije veľmi sladký. Sirup môžete vynechať a korenie vopred zvarte v čerešňovej alebo brusnicovej šťave. Vychutnajte si ho po dobrom obede. Pokojne aj z termosky niekde na peknej prechádzke.

    Horúci glögg

    4 PORCIE, PRÍPRAVA A VARENIE 30 MINÚT + MACEROVANIE

    Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

    Legendárny škandinávsky grog sa pije veľmi sladký. Sirup môžete vynechať a korenie vopred zvarte v čerešňovej alebo brusnicovej šťave.

    Potrebujete:

    • 150 ml čerešňovej šťavy
    • 150 ml čerešňového likéru
    • 750 ml červeného vína

    Na koreninový sirup:

    • 100 g krupicového cukru
    • 100 ml vody
    • 10 zrniek kardamómu
    • 5 klinčekov
    • 3 zrnká celého korenia
    • 3 hviezdičky badiánu
    • 1 kúsok škorice
    • 1 pomaranč (plus trocha kôry z ďalšieho)
    • kúsok zázvoru (asi 1 cm)
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Urobte sirup: V kastróle priveďte do varu vodu s cukrom. Na začiatku miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom nechajte na miernom ohni 5 minút variť. Kastról stiahnite z ohňa a nasypte doň všetky koreniny, trochu kôry z pomaranča a plátky olúpaného zázvoru. Nechajte macerovať niekoľko hodín. Potom sirup sceďte.
      2. Pred podávaním zmiešajte v hrnci čerešňovú šťavu a likér, prilejte víno a premiešajte. Podľa chuti pridajte sirup. Vložte umytý pomaranč nakrájaný na kolieska a zmes prehrejte, no nevarte! Nalejte do hrnčekov a podávajte.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.