Zmrazujete ZÁSOBY NA HORŠIE ČASY? Možno to robíte úplne ZLE
10. 3. 2022, 19:36 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Shutterstock
Aj zásoby v mrazničke sa vám môžu znehodnotiť. Ako je to možné a ako sa tomu vyhnúť?

Mrazivé spálenie
Žena.sk upozornila na pozoruhodný jav, ktorý sa deje v mrazničkách. Málo ľudí vie, čo znamená pomenovanie "spálenie mrazom". Dôjde k nemu u potravín, ktoré boli ponechané v mrazničke dlhšie až stratili vlhkosť. Spálenie mrazom sa odzrkadlí na vzhľade potraviny, na jej zafarbení.
Môžete sledovať ako sa z červeného mäsa stane sivohnedé a kurča zase stmavne. Zafarbenie ukazuje, že mrazené potraviny utrpeli škody spôsobené dehydratáciou a oxidáciou. Cieľom zmrazenia potravín je uchovať ich výživovú hodnotu na dlhšiu dobu.
Zdroj: Shutterstock
Správne zmrazovanie jedla môže pomôcť predísť rozmnožovaniu baktérií a mikroorganizmov a skazeniu potravín. Bezpečnosť pri mrazení hovorí, že jedlo, ktoré je trvalo skladované pri teplote 0 stupňov Celzia je považované za bezpečné, aj keď jeho kvalita môže utrpieť v závislosti na dĺžke pôsobenia chladiaceho zariadenia. Zmrazovanie surového mäsa a hydiny je účinnejšie, čo sa týka udržania jeho kvality, než odložiť ho uvarené.
Je "spálené" jedlo bezpečné?
Procesom varenia môže mäso a hydina stratiť vlhkosť - to znamená, že varené potraviny, ktoré sú uložené v mrazničke, majú vyššiu šancu byť spálené. Určite by tam nemali byť uložené príliš dlho. Keď sú potraviny uložené v mrazničke, molekuly vody v nich začnú tvoriť ľadové kryštáliky. Jedlo sa zbavuje vody, molekuly sa presúvajú na najchladnejšie miesto v mrazničke.
Zdroj: Shutterstock
Patrí k nim zadná časť a boky. Stačí sa pozrieť, kde sa hromadí ľad. Čím dlhšie budete mať jedlo v mrazáku, tým viac molekúl sa transportuje z potravín do chladnejších častí mrazničky.Spálenie mrazom je konečný výsledok pre mrazené potraviny, ktoré stratili všetky molekuly vody. Hoci vzhľad potravín utrpel, v skutočnosti sú stále bezpečné na konzumáciu.
Mnohí ľudia majú tendenciu vyhodiť celé balenie mrazených potravín, ak sa im na prvý pohľad zdajú inak sfarbené. Jedlu neveria, majú pocit, že sa pokazilo. Ale to nie je tento prípad. Často sa stáva, že sa spáli iba časť potravín, všetko závisí aj od obalu. Ak sa obávate, zbavte sa teda iba spálených častí, inak by ste v podstate jedli suché mäso.
Ako sa tomu vyhnúť? Čítajte ďalej >>>

Zdroj: Shutterstock
Ako zabrániť spáleniu mrazom?
Dodržujte nasledujúce rady:
- Skontrolujte teplotu mrazničky a uistite sa, že je nastavená na 0 stupňov Celzia. Kolísanie teploty zvyšuje riziko spálenia mrazom.
- Vyhnite sa umiestneniu horúcich potravín priamo do mrazničky. To spôsobí zmenu teploty.
- Nenechávajte mrazničku otvorenú.
- Uistite sa, že jedlo je tesne uzavreté a zabalené. Použite uzatvárateľné plastové vrecká a dvakrát potraviny zabaľte, aby sa zabránilo úniku molekúl vody.
- Skladujte zmrazené potraviny vo vzduchotesných nádobách alebo použite vákuové balenie.
- Neskladujte potraviny v mrazničke dlhšiu dobu. Čím dlhšie zostane potravina v mrazničke, tým vyššie je riziko spálenia mrazom.
- Vyplňte plastové nádoby vodou a umiestnite ich do mrazničky, aby mala stabilnú teplotu.