NAJLEPŠIE ŠIŠKY z rúry: Sú zdravšie a strašne chutné! (RECEPT)
7. 2. 2022, 5:41 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Nemusia byť plné masti alebo oleja, aby chutili božsky! Uvidíte, TIETO ŠIŠKY pečené v rúre budete odteraz robiť stále :) Vrelo vám ich odporúčame.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
NA KVÁSOK:
- 1 lyžica múky
- 40 g droždia
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
NA CESTO:
- 500 g hladkej múky a trochu na pomúčenie dosky
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 štipka soli
- 100 g rozpusteného masla
- 150 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 300 g lekváru
- 50 g masla
- 1 lyžica rumu na natieranie";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP je na ďalšej strane...
Určite upečte aj ÚŽASNÉ ŠIŠKY tety Palušky - RECEPT je na tretej strane...
- Z múky, droždia, vlažného mlieka a cukru pripravíme kvások. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Preosiatu múku zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a osolíme. Pridáme maslo, mlieko, v ktorom sme rozmiešali žĺtky, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Na teplom mieste ho prikryté čistou utierkou necháme nakysnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 8 mm a vykrojíme kolieska. Na polovicu koliesok rozdelíme lekvár, prikryjeme zvyšnými kolieskami. Menšou vykrajovačkou alebo pohárom naraz vykrojíme, aby sa obe kolieska z cesta na okrajoch dobre spojili.
- Šišky uložíme na papier na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť.
- Pečieme 15 až 20 minút v predhriatej rúre pri teplote 200 °C. Horúce šišky potrieme rozpusteným maslom, vymiešaným s rumom. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Tipy na ďalšie vynikajúce šišky nájdete v našej GALÉRII.
A recept na NEZABUDNUTEĽNÉ ŠIŠKY tety Palušky je na ďalšej strane!
Paluškine šišky s marhuľovým lekvárom
Zdroj: Dobré jedlo
Šišky tety Palušky.
25 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g hladkej múky špeciál
- 250 g hladkej múky
- 1 biocitrón na kôru
- 200 ml mlieka
- 25 g kryštálového cukru
- 20 g droždia
- 25 g masla
- 1 lyžica oleja
- 2 žĺtky
- 2 lyžice rumu";i:10;s:12:"štipka soli";i:11;s:26:"4 špáradlá na praženie";i:12;s:49:"marhuľový lekvár a práškový cukor na ozdobu
POSTUP:
- Múku preosejte a nechajte zohriať na teplom mieste. Potom do nej najemno nastrúhajte citrónovú kôru.
- V miske s vlažným mliekom a trochou cukru rozmiešajte droždie. Maslo roztopte, pridajte lyžicu oleja a postupne pridávajte žĺtky, rum, zvyšný cukor aj štipku soli. Jemne vyšľahajte.
- Kvások a žĺtkovú zmes nakoniec pridajte k múke a vypracujte vláčne cesto. Nechajte vykysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Formičkou alebo pohárom z neho vykrajujte šišky a poukladajte ich na pomúčenú dosku. Prstom alebo druhou stranou varešky v nich naznačte jamky, prikryte ich obrúskom a nechajte ešte podkysnúť.
- Šišky vyprážajte v horúcom oleji do červena z oboch strán. Do jamiek naložte lyžicou džem a pred podávaním ich ešte poprášte cukrom.
DOBRÝ TIP
Vyskúšajte Paluškinu fintu! Do rozpáleného oleja vhoďte najprv špáradlá a až potom v ňom pražte šišky. Neprepáli sa a šišky budú krásne zlatočervené. No a skúsená kuchárka a pekárka primiešava do cesta okrem klasického masla lyžicu oleja. Šišky sú vďaka nemu ešte mäkšie.