Reklama

NAJLEPŠIE ŠIŠKY z rúry: Sú zdravšie a strašne chutné! (RECEPT)

ŠIŠKY ZO ZEMIAKOVÉHO CESTA. Recept nájdete tu na našom webe.

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nemusia byť plné masti alebo oleja, aby chutili božsky! Uvidíte, TIETO ŠIŠKY pečené v rúre budete odteraz robiť stále :) Vrelo vám ich odporúčame.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Natláčané buchty: Dobrotu z Myjavy plnenú slivkovým lekvárom pečte aj na fašiangy!
    Zdroj: NMH

    NA KVÁSOK:

    • 1 lyžica múky
    • 40 g droždia
    • 100 ml vlažného mlieka
    • 1 lyžica kryštálového cukru

    NA CESTO:

    • 500 g hladkej múky a trochu na pomúčenie dosky
    • 50 g práškového cukru
    • 1 balíček vanilkového  cukru
    • 1 štipka soli
    • 100 g rozpusteného masla
    • 150 ml mlieka
    • 2 žĺtky
    • 300 g lekváru
    • 50 g masla
    • 1 lyžica rumu na natieranie";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie

    POSTUP je na ďalšej strane...

    Určite upečte aj ÚŽASNÉ ŠIŠKY tety Palušky - RECEPT je na tretej strane...

    1. Z múky, droždia, vlažného mlieka a cukru pripravíme kvások. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Preosiatu múku zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a osolíme. Pridáme maslo, mlieko, v ktorom sme rozmiešali žĺtky, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Na teplom mieste ho prikryté čistou utierkou necháme nakysnúť.
    2. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 8 mm a vykrojíme kolieska. Na polovicu koliesok rozdelíme lekvár, prikryjeme zvyšnými kolieskami. Menšou vykrajovačkou alebo pohárom naraz vykrojíme, aby sa obe kolieska z cesta na okrajoch dobre spojili.
    3. Šišky uložíme na papier na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť.
    4. Pečieme 15 až 20 minút v predhriatej rúre pri teplote 200 °C. Horúce šišky potrieme rozpusteným maslom, vymiešaným s rumom. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

    Tipy na ďalšie vynikajúce šišky nájdete v našej GALÉRII.

    A recept na NEZABUDNUTEĽNÉ ŠIŠKY tety Palušky je na ďalšej strane!

    Paluškine šišky s marhuľovým lekvárom

    Zdroj: Dobré jedlo

    Šišky tety Palušky.

    25 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g hladkej múky špeciál
    • 250 g hladkej múky
    • 1 biocitrón na kôru
    • 200 ml mlieka
    • 25 g kryštálového cukru
    • 20 g droždia
    • 25 g masla
    • 1 lyžica oleja
    • 2 žĺtky
    • 2 lyžice rumu";i:10;s:12:"štipka soli";i:11;s:26:"4 špáradlá na praženie";i:12;s:49:"marhuľový lekvár a práškový cukor na ozdobu

    POSTUP:

    1. Múku preosejte a nechajte zohriať na teplom mieste. Potom do nej najemno nastrúhajte citrónovú kôru.
    2. V miske s vlažným mliekom a trochou cukru rozmiešajte droždie. Maslo roztopte, pridajte lyžicu oleja a postupne pridávajte žĺtky, rum, zvyšný cukor aj štipku soli. Jemne vyšľahajte.
    3. Kvások a žĺtkovú zmes nakoniec pridajte k múke a vypracujte vláčne cesto. Nechajte vykysnúť na teplom mieste.
    4. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Formičkou alebo pohárom z neho vykrajujte šišky a poukladajte ich na pomúčenú dosku. Prstom alebo druhou stranou varešky v nich naznačte jamky, prikryte ich obrúskom a nechajte ešte podkysnúť.
    5. Šišky vyprážajte v horúcom oleji do červena z oboch strán. Do jamiek naložte lyžicou džem a pred podávaním ich ešte poprášte cukrom.

    DOBRÝ TIP

    Vyskúšajte Paluškinu fintu! Do rozpáleného oleja vhoďte najprv špáradlá a až potom v ňom pražte šišky. Neprepáli sa a šišky budú krásne zlatočervené. No a skúsená kuchárka a pekárka primiešava do cesta okrem klasického masla lyžicu oleja. Šišky sú vďaka nemu ešte mäkšie.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.