Zdravie pre POKOŽKU: Tieto potraviny ju dokonale rozmaznajú!
6. 11. 2021, 13:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Shutterstock
Aby si pokožka v sychravých mesiacoch zachovala hebkosť, potrebuje správnu výživu aj zvnútra.
Čo pleť zbytočne vysušuje?
SOĽ. Potraviny s vysokým obsahom soli spôsobujú zadržiavanie nadbytočnej vody v tele. Výsledkom sú opuchy okolo očí a suchá pokožka. Z dlhodobého hľadiska to vedie k rýchlejšiemu starnutiu kože.
CUKOR. Pokožke škodí nielen biely cukor, ale aj častá konzumácia potravín s vysokým obsahom jednoduchých cukrov, pretože narúšajú tvorbu kolagénu a oslabujú pokožku.
ALKOHOL. Zbavuje pokožku prirodzenej vlhkosti. Pravidelné, hoci mierne popíjanie zrýchľuje tvorbu vrások, pokožka je suchá so sklonom k tvorbe červenkastých fľakov, popraskaných žiliek a ekzémov.
Rady pre zdravú a hebkú pokožku nájdete na ďalšj strane>>
Zvlhčujte
Zelenina a ovocie bohaté na vodu dodajú pokožke vlhkosť, čím sa zlepší jej pružnosť. Doplnia aj antioxidanty ako betakarotén a vitamín C, ktoré chránia bunky pred poškodením. Uhorky obsahujú kombináciu vlákniny, draslíka, železa, horčíka a kremíka, čistia pokožku zvnútra a zmierňujú opuchy. Medzi výborné zvlhčovače pokožky patria aj hrušky, ľadový šalát, pekinská kapusta, rajčiny, ananás, citrusy a kivi.
Zdroj: Shutterstock
5+ 1 tip na zdravú pokožku
Zvláčňujte
Rajčiny sú výborný zdroj antioxidantov, ako je lykopén, betakarotén a vitamíny E a C, obsahujú aj železo, ktoré sa spolu s vitamínom C ľahšie vstrebáva. Pokožke dodajú hebkosť a zdravú farbu. Od jesene do jari je vhodnejšie jesť tepelne upravené rajčiny ako čerstvé plody. Využite krájané a pasírované rajčiny, pretlak či kečup, v ktorých je niekoľkonásobne vyšší obsah lykopénu. A neza- budnite pridať trocha rastlinného oleja.
Spevňujte
Brokolica pomôže udržať pleť pevnú a sviežu vďaka vysokému obsahu betakaroténu, ktorý zároveň dodáva pokožke zdravú farbu. Je bohatá aj na vitamíny B a C, kyselinu listovú, vápnik, zinok, vlákninu a izokyanáty – látky, ktoré spolu so selénom chránia pokožku pred rakovinou.
Vyživujte
Esenciálne mastné kyseliny potrebuje aj pokožka, bez nich telo nedokáže naplno využiť vitamíny A, D, E a K rozpustné v tukoch. Ich nedostatok sa prejavuje začervenanou pokožkou so sklonom k tvorbe šupi- niek. Nenasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutné aj na tvorbu hormónov a stavbu buniek. Chránia pleť pred vysušením, tvorbou ekzémov a prudkým UV žiarením, ktoré ju môže poškodiť, napríklad pri pobyte na horách za slnečného dňa.
Regenerujte
Cvikla pomáha udržiavať mladistvý vzhľad pokožky. Patrí medzi najlepšie prírodné zdroje kremíka, minerálu krásy, ktorý podporuje regeneráciu. Tmavočervenú farbu jej dodáva silný antioxidant betakyanín, ktorý čistí krv a posilňuje imunitu. Veľké množstvo vitamínu B9, čiže kyseliny listovej, podporuje obnovu tkanív a zlepšuje okysličovanie buniek.
Zdroj: Shutterstock
Namiesto mäsa si upečte cviklu. Ako príloha sa k nej hodí zemiaková kaša.

Namiesto farbičiek
Zdravú farbu dodajú pokožke potraviny s vysokým obsahom betakaroténu, okrem brokolice hlavne mrkva, tekvice s oranžovou dužinou a špenát. Mrkvu a tekvicu poduste alebo upečte s troškou rastlinného oleja, aby sa vstrebalo čo najviac betakaroténu.