Reklama

Zázračné mikrobylinky: Ako ich pestovať, párovať a načo si dať pozor

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: S bylinkárkou o zázvore
    Mikrorastlinky sa konzumujú surové, keď dorastú do 5 až 10 cm. Ozdobiť nimi môžete už hotové varené jedlo, použiť ich do sendviča namiesto rajčiakov a papriky.

    Zdroj: shutterstock

    Mikrorastlinky sa konzumujú surové, keď dorastú do 5 až 10 cm. Ozdobiť nimi môžete už hotové varené jedlo, použiť ich do sendviča namiesto rajčiakov a papriky.

    Ako mikrobylinky konzumovať?

    Mikrobylinky chutia najlepšie čerstvé, hneď po zbere, keď sú plné živín a intenzívnej chuti. Môžete ich pridávať do šalátov, polievok, sendvičov alebo ich použiť ako chrumkavú a aromatickú posýpku na akékoľvek jedlo. Skvele sa hodia aj do smoothie a dipov, pričom napríklad hráškove výhonky dodajú jemnú sladkastú chuť.

    Ak hľadáte spôsob, ako zvýrazniť chuť hlavných jedál, mikrobylinky sú perfektnou prílohou k mäsu, rybám alebo cestovinám, kde pridajú nielen chuť, ale aj krásny vizuálny efekt.

    Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

    Správne párovanie mikrobyliniek ich chuť môže ešte zvýrazniť.

    Párovanie mikrobyliniek

    • Bazalka, rukola – do šalátov, pizze, cestovín
    • Reďkovka, horčica – do sendvičov, k vajíčkam
    • Koriander, petržlen – do polievok, ázijských jedál
    • Slnečnica, hrachové výhonky – k syrom, hummusu
    • Žerucha, pohánka – k mäsu, grilovaným jedlám

    Zdroj: shutterstock

    Mikrobylinky sú výbornou a rýchlou cestou, ako do tela dostať vysokú dávku vitamínov. Vyrastú doslova po pár dňoch.

    Na čo si dať pozor?

    • Kontaminácia plesňami – mikrobylinky potrebujú vetrané prostredie, aby nezačali hniť.
    • Kvalita semien – nepoužívajte bežné záhradné semená, ktoré môžu byť chemicky ošetrené.
    • Nadmerné zalievanie – príliš veľa vody môže spôsobiť hnilobu koreňov.
    • Skladovanie – ak ich nespotrebujete hneď, skladujte ich v chladničke v uzatvorenej nádobe s papierovou utierkou.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.
    Reklama