Reklama

Vynikajúci ŠPENÁTOVÝ KIŠ: Vegánsky RECEPT zachutí všetkým!

Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Dobré cesto na kiš nepotrebuje vajce, aby držalo, ako je to zaužívané. Naše vegánske sa vám vydarí na prvýkrát,“ sľubuje farmárka Eliška Galisová z Dream Farm v Ňaráde. Jej ZDRAVÝ špenátový kiš sme ochutnali a je božský. Určite si ho doma upečte - vegáni aj nevegáni.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Farmárka Eliška je ZELENÝ ZÁZRAK namiesto mäsa: Nebýva chorá, má KRÁSNE VLASY a kopu energie!
    Zdroj: NMH

    Kiš so špenátom a šampiňónmi

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 190 g hladkej špaldovej múky
    • trištvrte lyžičky sódy bikarbóny
    • trištvrte lyžičky soli
    • 100 ml rastlinného oleja
    • 3 lyžice vriacej vody

    Na plnku:

    • 1 lyžica olivového oleja
    • 1 cibuľa
    • 190 g šampiňónov
    • 250 g čerstvého špenátu (+ na ozdobu)
    • 1 a pol balíčka tofu s vysokým obsahom bielkovín (alebo extra pevného tofu)
    • 60 ml rastlinného margarínu (rozpusteného)
    • 20 g lahôdkového droždia
    • 2 lyžičky soli
    • pol lyžičky mletého čierneho korenia
    • 60 ml sójového mlieka";i:10;s:38:"70 g vegánskeho syra (nastrúhaného)

    POSTUP:

    1. Zo surovín na cesto vymieste vláčne cesto. Vyvaľkajte ho do kruhu a uložte do vymastenej formy na kiš. Dajte na 10 minút do chladničky. Predhrejte rúru na 200 °C a vložte do nej formu s cestom. Korpus pečte 15-20 minút.
    2. Zatiaľ urobte plnku: Na oleji opražte nakrájanú cibuľu a pridajte šampiňóny nakrájané na kocky. Špenátové listy ľahko sparte horúcou vodou a dobre vyžmýkajte. Primiešajte ich do panvice s hubami a krátko spolu poduste. V mise zmiešajte zvyšné suroviny na plnku. Do zmesi pridajte podusený špenát s hubami a dobre premiešajte. Zmes vylejte na predpečený korpus a dajte piecť na 30-35 minút.
    3. Kiš chutí najlepšie ešte teplý – pred podávaním ho môžete ozdobiť špenátom.

    Už ste počuli náš podcast?

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.