Vynikajúci ŠPENÁTOVÝ KIŠ: Vegánsky RECEPT zachutí všetkým!
6. 7. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: MATEJ KALINA
Reklama
„Dobré cesto na kiš nepotrebuje vajce, aby držalo, ako je to zaužívané. Naše vegánske sa vám vydarí na prvýkrát,“ sľubuje farmárka Eliška Galisová z Dream Farm v Ňaráde. Jej ZDRAVÝ špenátový kiš sme ochutnali a je božský. Určite si ho doma upečte - vegáni aj nevegáni.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku
17 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Farmárka Eliška je ZELENÝ ZÁZRAK namiesto mäsa: Nebýva chorá, má KRÁSNE VLASY a kopu energie!Zdroj: NMH
Kiš so špenátom a šampiňónmi
Zdroj: MATEJ KALINA
Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 190 g hladkej špaldovej múky
- trištvrte lyžičky sódy bikarbóny
- trištvrte lyžičky soli
- 100 ml rastlinného oleja
- 3 lyžice vriacej vody
Na plnku:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 190 g šampiňónov
- 250 g čerstvého špenátu (+ na ozdobu)
- 1 a pol balíčka tofu s vysokým obsahom bielkovín (alebo extra pevného tofu)
- 60 ml rastlinného margarínu (rozpusteného)
- 20 g lahôdkového droždia
- 2 lyžičky soli
- pol lyžičky mletého čierneho korenia
- 60 ml sójového mlieka";i:10;s:38:"70 g vegánskeho syra (nastrúhaného)
POSTUP:
- Zo surovín na cesto vymieste vláčne cesto. Vyvaľkajte ho do kruhu a uložte do vymastenej formy na kiš. Dajte na 10 minút do chladničky. Predhrejte rúru na 200 °C a vložte do nej formu s cestom. Korpus pečte 15-20 minút.
- Zatiaľ urobte plnku: Na oleji opražte nakrájanú cibuľu a pridajte šampiňóny nakrájané na kocky. Špenátové listy ľahko sparte horúcou vodou a dobre vyžmýkajte. Primiešajte ich do panvice s hubami a krátko spolu poduste. V mise zmiešajte zvyšné suroviny na plnku. Do zmesi pridajte podusený špenát s hubami a dobre premiešajte. Zmes vylejte na predpečený korpus a dajte piecť na 30-35 minút.
- Kiš chutí najlepšie ešte teplý – pred podávaním ho môžete ozdobiť špenátom.