Reklama

Voňavé raňajky: Sladké brioškové rožteky podľa Veroniky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    KYSNUTÉ JAHODOVO-REBARBOROVÉ KOLÁČIKY mäkučké ako obláčik.
    Brioška s orechmi poteší každého milovníka sladkého pečiva.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Brioška s orechmi poteší každého milovníka sladkého pečiva.

    Rôzne podoby briošky

    • Tradičná brioška à tête – malá okrúhla brioška s typickým "hlavičkou" na vrchu.
    • Brioškový chlieb – pečený vo forme na chlieb, často používaný na toasty alebo francúzske toasty (pain perdu).
    • Brioškové žemle – používané najmä na burgery, pre svoju jemnú, maslovú chuť.
    • Plnené briošky – s čokoládou, vanilkovým krémom alebo ovocím.
    • Slané briošky – s parmezánom, olivami, sušenými paradajkami alebo údeným lososom.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Brioškové rožteky chutia najlepšie s maslom a medom.

    Brioškové rožteky

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 14 AŽ 16 MINÚT + KYSNUTIE

    POTREBUJETE:


    Na cesto:

    •  280 ml vlažného mlieka
    • 20 g čerstvého droždia

    • 70 g krupicového cukru

    • 500 g hladkej múky

    • 1 lyžica medu

    • 10 g soli

    • 60 g masla izbovej teploty

    Na dokončenie:

    • 1 vajce

    • 2 lyžice mlieka

    • cukrový posyp

     

    POSTUP:

    1. Do polovice vlažného mlieka rozdrobte droždie a posypte lyžicou cukru. Misku zakryte a nechajte 10 až 15 minút aktivovať kvások. Správne aktivovaný kvások je plný bubliniek.

    2.  Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so zvyšným cukrom. Pridajte med, soľ, vlejte kvások, zvyšné mlieko a začnite spracovávať cesto. Keď sa zmes začne spájať, pridajte maslo a vypracujte hladké cesto.

    3.  Cesto uložte do misy, ktorú ste potreli rastlinným olejom. Misu zakryte a nechajte hodinu kysnúť, tak aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.

    4.  Vykysnuté cesto preložte na múkou vysypanú dosku a rozdeľte ho na 10 približne rovnakých kúskov. Každý kúsok vypracujte do tvaru gule, prikryte ich a nechajte 30 minút podkysnúť.

    5.  Pomocou valčeka vyvaľkajte každú guľu cesta na ovál hrubý približne 3 mm. Potom cesto zrolujte a uložte do tvaru rožka na plech vyložený papierom na pečenie. Postup opakujte, kým sa nespracujú všetky guľôčky. Rožky prikryte a opäť nechajte 30 minút kysnúť.

    6.  Rožteky odokryte, potrite rozšľahaným vajíčkom s mliekom, posypte cukrovým posypom a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte približne 14 až 16 minút, tak aby získali krásnu zlatú farbu.

    Strana

    2/2

    Autori článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.
    Výber pre vás
    Reklama