Voňavé raňajky: Sladké brioškové rožteky podľa Veroniky!
1. 3. 2025, 12:14


Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Brioška s orechmi poteší každého milovníka sladkého pečiva.
Rôzne podoby briošky
- Tradičná brioška à tête – malá okrúhla brioška s typickým "hlavičkou" na vrchu.
- Brioškový chlieb – pečený vo forme na chlieb, často používaný na toasty alebo francúzske toasty (pain perdu).
- Brioškové žemle – používané najmä na burgery, pre svoju jemnú, maslovú chuť.
- Plnené briošky – s čokoládou, vanilkovým krémom alebo ovocím.
- Slané briošky – s parmezánom, olivami, sušenými paradajkami alebo údeným lososom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Brioškové rožteky chutia najlepšie s maslom a medom.
Brioškové rožteky
10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 14 AŽ 16 MINÚT + KYSNUTIE
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 280 ml vlažného mlieka
-
20 g čerstvého droždia
-
70 g krupicového cukru
-
500 g hladkej múky
-
1 lyžica medu
-
10 g soli
-
60 g masla izbovej teploty
Na dokončenie:
-
1 vajce
-
2 lyžice mlieka
-
cukrový posyp
POSTUP:
-
Do polovice vlažného mlieka rozdrobte droždie a posypte lyžicou cukru. Misku zakryte a nechajte 10 až 15 minút aktivovať kvások. Správne aktivovaný kvások je plný bubliniek.
-
Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so zvyšným cukrom. Pridajte med, soľ, vlejte kvások, zvyšné mlieko a začnite spracovávať cesto. Keď sa zmes začne spájať, pridajte maslo a vypracujte hladké cesto.
-
Cesto uložte do misy, ktorú ste potreli rastlinným olejom. Misu zakryte a nechajte hodinu kysnúť, tak aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
-
Vykysnuté cesto preložte na múkou vysypanú dosku a rozdeľte ho na 10 približne rovnakých kúskov. Každý kúsok vypracujte do tvaru gule, prikryte ich a nechajte 30 minút podkysnúť.
-
Pomocou valčeka vyvaľkajte každú guľu cesta na ovál hrubý približne 3 mm. Potom cesto zrolujte a uložte do tvaru rožka na plech vyložený papierom na pečenie. Postup opakujte, kým sa nespracujú všetky guľôčky. Rožky prikryte a opäť nechajte 30 minút kysnúť.
-
Rožteky odokryte, potrite rozšľahaným vajíčkom s mliekom, posypte cukrovým posypom a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte približne 14 až 16 minút, tak aby získali krásnu zlatú farbu.