Viete si vybrať kvalitnú veľkonočnú šunku? Rozdiel je v jej zložení aj v balení!
14. 4. 2025, 12:01 (aktualizované: 14. 4. 2025, 14:48)

Zdroj: Shutterstock
Údená šunka patrí k tradičným veľkonočným jedlám. Vyberajte takú, ktorá bude vám aj hosťom naozaj chutiť.
Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Nina Smiešna / Dobré jedlo
Galéria k článku

Obsah mäsa a zloženie šunky
Dobrá šunka by mala obsahovať: mäso, soľ a minimálne množstvo stabilizátorov a konzervantov.
Vyberajte šunku s najvyšším percentom mäsa – ideálne nad 90 percent. Čím vyššie číslo, tým menej náhrad a vody. Vyhnite sa šunkám s podielom mäsa pod 80 percent, tie často obsahujú viac vody, škrobu a rôznych prísad, ktoré zbytočne znižujú jej kvalitu.
Anketa
Mávate šunku často, alebo len na sviatočnom stole?
Nahrádzanie časti mäsa v šunke môže zahŕňať rôzne prísady, ktoré pomáhajú dosiahnuť požadovanú textúru, hmotnosť a zvýrazniť chuť. Náhrady sa často používajú v lacnejších alebo priemyselne spracovaných šunkách. Líšia sa v závislosti od druhu šunky a výrobcu. Kvalitnejšie šunky by mali mať minimálne množstvo týchto prísad a viac čistého mäsa. Šunka s minimom prísad má označenie "bez pridaných chemických konzervantov" alebo "100 % prírodná". Tu sú najbežnejšie prísady a náhrady za mäso:
Študujte etikety
- Voda Bežnou zložkou, ktorá zvyšuje jej hmotnosť a pomáha pri jej spracovaní je voda. Vyšší obsah vody môže signalizovať nižšiu kvalitu.
- Soľ je kľúčová ingrediencia pre chuť a konzerváciu. Pomáha šunke zostať čerstvou a zabraňuje rastu baktérií. Je dôležitou ingredienciu, no dôležité je, aby mäso nebolo presolené.
- Glutaman sodný je látka, ktorá zintenzívňuje chuť umami a zlepšuje aj celkovú senzorickú kvalitu údených výrobkov. Štúdie naznačujú, že nadmerná konzumácia glutamátu sodného môže mať negatívny vplyv na zdravie, najmä u citlivých jednotlivcov.
- Dusičnany a dusitany (E250, E251) sú bežné konzervanty, ktoré zabezpečujú, že šunka vydrží dlhšie čerstvá a má správnu farbu. Niektorí výrobcovia sa snažia tieto látky minimalizovať, avšak väčšina šuniek ich stále obsahuje.
- Škroby Časté náhrady za časť mäsa sú škroby z kukurice, zemiakov alebo pšenice. Zvyšujú jej hmotnosť a ovplyvňujú textúru mäsa, pričom absorbujú vodu. Škroby môžu tiež pôsobiť ako zahusťovadlá, ktoré pomáhajú udržiavať štruktúru výrobku a zabraňujú jeho rozpadaniu.
- Sója a sójové produkty - napríklad sójová biela múka alebo sójový koncentrát, sú častou náhradou za mäso. Sója obsahuje veľa bielkovín, ktoré môžu napodobniť textúru mäsa. Sójové bielkoviny sú lacnejšou alternatívou a často sa používajú v šunkách, ktoré majú nižší podiel mäsa.
- Tuky (rastlinné alebo živočíšne) sa pridávajú na zlepšenie textúry a chuti šunky, pričom nahrádzajú časť mäsa.
- Cukor alebo sladidlá môžu byť prítomné v menších množstvách, aby vyvážili slanosť a dodali šunke jemnosť. V niektorých prípadoch sa pridáva aj glukózový sirup.
- Koreniny sa používajú na dochutenie buď v prírodnej forme ako je cesnak, mleté čierne korenie, bobkový list...,alebo arómy, buď prírodné (napríklad údenie), alebo umelé.
- Kyseliny Na zlepšenie farby a stabilitu sa pridáva kyselina citrónová alebo kyselina askorbová (vitamín C).
- Emulgátory Napríklad lecitín sa používajú na to, aby sa tuk a voda v mäse dobre spojili. Stabilizátory guma xantánová alebo guarová guma pomáhajú udržať konzistenciu. Nie sú považované za škodlivé, pokiaľ sa používajú v povolených množstvách.
Na ďalšej strane si prečítajte o šunke ešte viac >>>