Reklama

Viete si vybrať kvalitnú veľkonočnú šunku? Rozdiel je v jej zložení aj v balení!

Veľkonočná šunka.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Údená šunka patrí k tradičným veľkonočným jedlám. Vyberajte takú, ktorá bude vám aj hosťom naozaj chutiť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Novoročná šunka: Najchutnejšie vstávanie do Novéhe roka

    Obsah mäsa a zloženie šunky

    Dobrá šunka by mala obsahovať: mäso, soľ a minimálne množstvo stabilizátorov a konzervantov.
    Vyberajte šunku s najvyšším percentom mäsa – ideálne nad 90 percent. Čím vyššie číslo, tým menej náhrad a vody. Vyhnite sa šunkám s podielom mäsa pod 80 percent, tie často obsahujú viac vody, škrobu a rôznych prísad, ktoré zbytočne znižujú jej kvalitu.

    Anketa

    Mávate šunku často, alebo len na sviatočnom stole?

    Nahrádzanie časti mäsa v šunke môže zahŕňať rôzne prísady, ktoré pomáhajú dosiahnuť požadovanú textúru, hmotnosť a zvýrazniť chuť. Náhrady sa často používajú v lacnejších alebo priemyselne spracovaných šunkách. Líšia sa v závislosti od druhu šunky a výrobcu. Kvalitnejšie šunky by mali mať minimálne množstvo týchto prísad a viac čistého mäsa. Šunka s minimom prísad má označenie "bez pridaných chemických konzervantov" alebo "100 % prírodná". Tu sú najbežnejšie prísady a náhrady za mäso:

    Študujte etikety

    • Voda Bežnou zložkou, ktorá zvyšuje jej hmotnosť a pomáha pri jej spracovaní je voda. Vyšší obsah vody môže signalizovať nižšiu kvalitu.
    • Soľ je kľúčová ingrediencia pre chuť a konzerváciu. Pomáha šunke zostať čerstvou a zabraňuje rastu baktérií. Je dôležitou ingredienciu, no dôležité je, aby mäso nebolo presolené.
    • Glutaman sodný je látka, ktorá zintenzívňuje chuť umami a zlepšuje aj celkovú senzorickú kvalitu údených výrobkov. Štúdie naznačujú, že nadmerná konzumácia glutamátu sodného môže mať negatívny vplyv na zdravie, najmä u citlivých jednotlivcov.
    • Dusičnany a dusitany (E250, E251) sú bežné konzervanty, ktoré zabezpečujú, že šunka vydrží dlhšie čerstvá a má správnu farbu. Niektorí výrobcovia sa snažia tieto látky minimalizovať, avšak väčšina šuniek ich stále obsahuje.
    • Škroby Časté náhrady za časť mäsa sú škroby z kukurice, zemiakov alebo pšenice. Zvyšujú jej hmotnosť a ovplyvňujú textúru mäsa, pričom absorbujú vodu. Škroby môžu tiež pôsobiť ako zahusťovadlá, ktoré pomáhajú udržiavať štruktúru výrobku a zabraňujú jeho rozpadaniu.
    • Sója a sójové produkty - napríklad sójová biela múka alebo sójový koncentrát, sú častou náhradou za mäso. Sója obsahuje veľa bielkovín, ktoré môžu napodobniť textúru mäsa. Sójové bielkoviny sú lacnejšou alternatívou a často sa používajú v šunkách, ktoré majú nižší podiel mäsa.
    • Tuky (rastlinné alebo živočíšne) sa pridávajú na zlepšenie textúry a chuti šunky, pričom nahrádzajú časť mäsa.
    • Cukor alebo sladidlá môžu byť prítomné v menších množstvách, aby vyvážili slanosť a dodali šunke jemnosť. V niektorých prípadoch sa pridáva aj glukózový sirup.
    • Koreniny sa používajú na dochutenie buď v prírodnej forme ako je cesnak, mleté čierne korenie, bobkový list...,alebo arómy, buď prírodné (napríklad údenie), alebo umelé.
    • Kyseliny Na zlepšenie farby a stabilitu sa pridáva kyselina citrónová alebo kyselina askorbová (vitamín C).
    • Emulgátory Napríklad lecitín sa používajú na to, aby sa tuk a voda v mäse dobre spojili. Stabilizátory guma xantánová alebo guarová guma pomáhajú udržať konzistenciu. Nie sú považované za škodlivé, pokiaľ sa používajú v povolených množstvách.

      Na ďalšej strane si prečítajte o šunke ešte viac >>>

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Výber pre vás