Reklama

Viete, čo môžete očakávať, ak si denne doprajete za hrsť olív?

Olivy a tapenády zo zelených a čiernych.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Olivy sú zdrojom zdravých tukov, najmä kyseliny olejovej. Tieto tuky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zlepšovať zdravie srdca. Dajte si ich denne desať a využite ich vo svoj prospech.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutná zapečená biela fazuľa s pancettou a olivami TEASER

    Na začiatok jedno upozornenie. Olivy v náleve sú často dosť slané a soľ zdravá rozhodne nie je. Preto skôr, než si ich doprajete, olivy opláchnite vodou, uvádza portál Zdravie.

    1. Chránia srdce 

    Používanie olivového oleja sa odporúča vo väčšine zdravej výživy. Pomáha zvyšovať dobrý cholesterol a chrániť pred vysokým krvným tlakom. Olivy vďaka zásobám mononenasýtených kyselín znižujú rizikové faktory ovplyvňujúce cholesterol v krvi, čo obmedzuje ochorenia srdcovo-cievneho systému. Je preukázané, že konzumácia potravín bohatých na mononenasýtené tuky znižuje riziko srdcových ochorení.

    2. Zlepšujú kognitívne funkcie

    Štúdia zverejnená v odbornom časopise Frontiers of Nutr ukázala, že stredomorská strava pomohla znížiť kognitívny pokles a nástup Alzheimerovej choroby a zlepšila kognitívne funkcie. Olivový olej a orechy patria medzi potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať kognitívnemu poklesu.

    3. Znižujú riziko rakoviny a chronických ochorení

    Olivy obsahujú fytonutrienty vrátane antioxidantov. Tieto antioxidanty bránia zápalu, ktorý môže poškodiť bunky a zvýšiť riziko rakoviny.

    4. Sú bohaté na vitamín E

    Vitamín E je silný antioxidačný vitamín, ktorý chráni bunky pred poškodením, ktoré môže zvýšiť riziko chorôb, ako je rakovina a Parkinsonova choroba. Tiež sa podieľa na prevencii aterosklerózy, kedy tepny kôrajú a zužujú sa.

    5. Hodia sa do každej diéty

    Olivy sú základom stredomorskej stravy, ale tiež sa hodia k rôznym stravovacím návykom. Neobsahujú takmer žiadne sacharidy, čo z nich robí skvelú súčasť nízkosacharidovej diéty. Hoci sú všetky slané, niektoré sú dochutené korením alebo sú plnene, čo im dodáva najrôznejšie príchute.

    6. Vyrovnávajú hladinu cukru v krvi

    Ľudia, ktorí jedia stravu s vysokým obsahom mononenasýtených tukov, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v olivách, majú tendenciu lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi

    Zasýtia vás

    Olivy sú dobrým zdrojom vlákniny, a preto pomáhajú udržiavať dobré trávenie. Viac ako 100 g oleja obsahuje takmer 3,6 g vlákniny. Zasýtia na dlhší čas, čo z nich robí dobrých spojencov pre obmedzenie maškrtenia. Olivy síce obsahujú dosť tukov, ale trávia sa dlhší čas a prispievajú k predĺženiu pocitu sýtosti. Na prípravu zdravej maškrty stačí malé množstvo olív, pričom 10 olív obsahuje len okolo 50 kalórií.

    V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty >>>