Viete, čo môžete očakávať, ak si denne doprajete za hrsť olív?
6. 7. 2023, 21:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Olivy sú zdrojom zdravých tukov, najmä kyseliny olejovej. Tieto tuky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zlepšovať zdravie srdca. Dajte si ich denne desať a využite ich vo svoj prospech.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku

Na začiatok jedno upozornenie. Olivy v náleve sú často dosť slané a soľ zdravá rozhodne nie je. Preto skôr, než si ich doprajete, olivy opláchnite vodou, uvádza portál Zdravie.
1. Chránia srdce
Používanie olivového oleja sa odporúča vo väčšine zdravej výživy. Pomáha zvyšovať dobrý cholesterol a chrániť pred vysokým krvným tlakom. Olivy vďaka zásobám mononenasýtených kyselín znižujú rizikové faktory ovplyvňujúce cholesterol v krvi, čo obmedzuje ochorenia srdcovo-cievneho systému. Je preukázané, že konzumácia potravín bohatých na mononenasýtené tuky znižuje riziko srdcových ochorení.
2. Zlepšujú kognitívne funkcie
Štúdia zverejnená v odbornom časopise Frontiers of Nutr ukázala, že stredomorská strava pomohla znížiť kognitívny pokles a nástup Alzheimerovej choroby a zlepšila kognitívne funkcie. Olivový olej a orechy patria medzi potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať kognitívnemu poklesu.
3. Znižujú riziko rakoviny a chronických ochorení
Olivy obsahujú fytonutrienty vrátane antioxidantov. Tieto antioxidanty bránia zápalu, ktorý môže poškodiť bunky a zvýšiť riziko rakoviny.
4. Sú bohaté na vitamín E
Vitamín E je silný antioxidačný vitamín, ktorý chráni bunky pred poškodením, ktoré môže zvýšiť riziko chorôb, ako je rakovina a Parkinsonova choroba. Tiež sa podieľa na prevencii aterosklerózy, kedy tepny kôrajú a zužujú sa.
5. Hodia sa do každej diéty
Olivy sú základom stredomorskej stravy, ale tiež sa hodia k rôznym stravovacím návykom. Neobsahujú takmer žiadne sacharidy, čo z nich robí skvelú súčasť nízkosacharidovej diéty. Hoci sú všetky slané, niektoré sú dochutené korením alebo sú plnene, čo im dodáva najrôznejšie príchute.
6. Vyrovnávajú hladinu cukru v krvi
Ľudia, ktorí jedia stravu s vysokým obsahom mononenasýtených tukov, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v olivách, majú tendenciu lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi
Zasýtia vás
Olivy sú dobrým zdrojom vlákniny, a preto pomáhajú udržiavať dobré trávenie. Viac ako 100 g oleja obsahuje takmer 3,6 g vlákniny. Zasýtia na dlhší čas, čo z nich robí dobrých spojencov pre obmedzenie maškrtenia. Olivy síce obsahujú dosť tukov, ale trávia sa dlhší čas a prispievajú k predĺženiu pocitu sýtosti. Na prípravu zdravej maškrty stačí malé množstvo olív, pričom 10 olív obsahuje len okolo 50 kalórií.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty >>>