NA VIANOCE upečte NAJCHUTNEJŠIU morku: A k nej SKVELÚ plnku a brusnicovú OMÁČKU
20. 12. 2023, 15:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Morka nie je u nás tradičným vianočným jedlom. Ak je dobre upečená, je mimoriadne chutná, veď sa hovorí, že má sedem druhov mäsa. Keď k nej pridáte rôzne prílohy, sviatočná tabuľa bude nielen pestrá, ale aj chutná.
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

PEČENÁ MORKA S OMÁČKOU A ZELEROVOU PLNKOU
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 180 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Porciovanie vianočnej morky.
Potrebujete:
- mladú morku, 2,8 kg
- 120 g masla
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 jablko
- 1 menšiu cibuľu
- 2 bobkové listy
- 8 plátkov slaniny";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
NA OMÁČKU:
- 500 ml hydinového vývaru
- 150 ml bieleho vína
- 1 stonku stonkového zeleru
- 1 mrkvu
- niekoľko vetvičiek rozmarínu
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 200 °C (teplovzdušný ohrev nepoužívajte). Morku umyte a osušte. V mise zmiešajte 100 g zmäknutého masla s umytou, osušenou a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a prelisovanými strúčikmi cesnaku. Pridajte najemno nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z polovice citróna a olivový olej. Dobre premiešajte.
- Na morke uvoľnite kožu na hrudi a ochutené maslo nastrkajte pod kožu na celé prsia. Morku dajte do pekáča hruďou nahor, osoľte znútra i zvonku a posypte mletým čiernym korením. Do brušnej dutiny vložte umyté jablko a na polovicu prekrojenú cibuľu v šupke. Nohy zviažte kuchynským špagátikom. Morku po povrchu potrite zvyškom masla, na hruď dajte bobkové listy a uložte plátky slaniny.
- Pekáč prekryte alobalom, ale z užších strán ho nechajte otvorený. Vložte do dobre vyhriatej rúry a pečte asi 2 a 1I/2 hodiny, podľa potreby aj dlhšie. Priebežne podlievajte vodou alebo vývarom. Asi 40 minút pred koncom pečenia morku odkryte a dopekajte do zlatista. Morku preložte na servírovaciu misu a pred krájaním nechajte odstáť asi 15 minút.
- Plech, kde sa piekla morka, dajte na sporák a z výpeku odoberte tuk. Z morky vyberte jablko a cibuľu. Jablko bez jadierok a ošúpanú cibuľu nakrájajte na menšie časti a dajte do pekáča. Pridajte plátky slaniny, s ktorými sa morka piekla, nakrájaný stonkový zeler, mrkvu a rozmarín. Prilejte víno a vývar a uveďte do varu. Znížte teplotu a varte, kým sa objem tekutiny nezredukuje. Pučidlom na zemiaky zeleninu v pekáči popučte. Omáčku preceďte a dajte do omáčnika. Upečenú morku naporciujte a podávajte so zemiakovou kašou a ďalšími prílohami.

BYLINKOVÁ PLNKA
6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
K morke sa hodí aj osobitne upečená plnka so zelerom.
Potrebujete:
- 120 g masla
- 2 cibule
- pol buľvy zeleru
- 2 stonky stonkového zeleru
- 1 lyžičku sušeného majoránu
- 1/2 lyžičky sušeného tymianu
- 1/2 bieleho chleba
- mlieko podľa potreby
- 2 vajcia
- malú viazaničku petržlenovej vňate";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite maslo a osmažte na ňom očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájanú buľvu zeleru a nadrobno nakrájané stonky stonkového zeleru.
- Ochuťte majoránom, tymianom, soľou a čiernym korením. Na miernom ohni duste 10 až 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Často miešajte.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Do veľkej misy nakrájajte na kocky chlieb bez kôrky a zalejte ho malým množstvom mlieka. Vajcia rozbite, žĺtky pridajte k chlebu a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Do misy pridajte vychladnutú zeleninu, sneh z bielkov a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Premiešajte a zmes preložte do vymasteného pekáča. Vo vyhriatej rúre pečte asi 20 minút.
BRUSNICOVÁ OMÁČKA S POMARANČOVOU KÔROU
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Brusnicová omáčka je chutná príloha k pečenej morke.
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 400 g čerstvých brusníc
- 1 pomaranč
- 100 g kryštálového cukru
- 1 celú škoricu
POSTUP
- Umyté brusnice, na prúžky nastrúhanú pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, cukor a škoricu dajte do hrnca.
- Zohrievajte 15 až 20 minút, kým brusnice nezmäknú a omáčka nezhustne. Vyberte škoricu a omáčku nalejte do servírovacej misky.
V Dobrom jedle nájdete overené recepty na SVIATOČNÝ čas >>>