Reklama

NA VIANOCE upečte NAJCHUTNEJŠIU morku: A k nej SKVELÚ plnku a brusnicovú OMÁČKU

Vianočná pečená morka.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Morka nie je u nás tradičným vianočným jedlom. Ak je dobre upečená, je mimoriadne chutná, veď sa hovorí, že má sedem druhov mäsa. Keď k nej pridáte rôzne prílohy, sviatočná tabuľa bude nielen pestrá, ale aj chutná.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najchutnejšie tradičné talianske jedlá sa dedia dlhé roky

    PEČENÁ MORKA S OMÁČKOU A ZELEROVOU PLNKOU

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 180 MINÚT

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Porciovanie vianočnej morky.

    Potrebujete:

    • mladú morku, 2,8 kg
    • 120 g masla
    • 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 citrón
    • 3 lyžice olivového oleja
    • 1 jablko
    • 1 menšiu cibuľu
    • 2 bobkové listy
    • 8 plátkov slaniny";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

    NA OMÁČKU:

    • 500 ml hydinového vývaru
    • 150 ml bieleho vína
    • 1 stonku stonkového zeleru
    • 1 mrkvu
    • niekoľko vetvičiek rozmarínu
    • soľ, mleté čierne korenie 

    POSTUP

    1. Rúru vyhrejte na 200 °C (teplovzdušný ohrev nepoužívajte). Morku umyte a osušte. V mise zmiešajte 100 g zmäknutého masla s umytou, osušenou a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a prelisovanými strúčikmi cesnaku. Pridajte najemno nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z polovice citróna a olivový olej. Dobre premiešajte.
    2. Na morke uvoľnite kožu na hrudi a ochutené maslo nastrkajte pod kožu na celé prsia. Morku dajte do pekáča hruďou nahor, osoľte znútra i zvonku a posypte mletým čiernym korením. Do brušnej dutiny vložte umyté jablko a na polovicu prekrojenú cibuľu v šupke. Nohy zviažte kuchynským špagátikom. Morku po povrchu potrite zvyškom masla, na hruď dajte bobkové listy a uložte plátky slaniny.
    3. Pekáč prekryte alobalom, ale z užších strán ho nechajte otvorený. Vložte do dobre vyhriatej rúry a pečte asi 2 a 1I/2 hodiny, podľa potreby aj dlhšie. Priebežne podlievajte vodou alebo vývarom. Asi 40 minút pred koncom pečenia morku odkryte a dopekajte do zlatista. Morku preložte na servírovaciu misu a pred krájaním nechajte odstáť asi 15 minút.
    4. Plech, kde sa piekla morka, dajte na sporák a z výpeku odoberte tuk. Z morky vyberte jablko a cibuľu. Jablko bez jadierok a ošúpanú cibuľu nakrájajte na menšie časti a dajte do pekáča. Pridajte plátky slaniny, s ktorými sa morka piekla, nakrájaný stonkový zeler, mrkvu a rozmarín. Prilejte víno a vývar a uveďte do varu. Znížte teplotu a varte, kým sa objem tekutiny nezredukuje. Pučidlom na zemiaky zeleninu v pekáči popučte. Omáčku preceďte a dajte do omáčnika. Upečenú morku naporciujte a podávajte so zemiakovou kašou a ďalšími prílohami.  
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chutné luxusné bravčovinky - pečené v mlieku či pive

      BYLINKOVÁ PLNKA

      6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      K morke sa hodí aj osobitne upečená plnka so zelerom.

      Potrebujete:

      • 120 g masla
      • 2 cibule
      • pol buľvy zeleru
      • 2 stonky stonkového zeleru
      • 1 lyžičku sušeného majoránu
      • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
      • 1/2 bieleho chleba
      • mlieko podľa potreby
      • 2 vajcia
      • malú viazaničku petržlenovej vňate";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP

      1. Vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite maslo a osmažte na ňom očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájanú buľvu zeleru a nadrobno nakrájané stonky stonkového zeleru.
      2. Ochuťte majoránom, tymianom, soľou a čiernym korením. Na miernom ohni duste 10 až 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Často miešajte.
      3. Rúru vyhrejte na 180 °C. Do veľkej misy nakrájajte na kocky chlieb bez kôrky a zalejte ho malým množstvom mlieka. Vajcia rozbite, žĺtky pridajte k chlebu a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Do misy pridajte vychladnutú zeleninu, sneh z bielkov a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Premiešajte a zmes preložte do vymasteného pekáča. Vo vyhriatej rúre pečte asi 20 minút. 

      BRUSNICOVÁ OMÁČKA S POMARANČOVOU KÔROU

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Brusnicová omáčka je chutná príloha k pečenej morke.

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

      Potrebujete:

      • 400 g čerstvých brusníc
      • 1 pomaranč
      • 100 g kryštálového cukru
      • 1 celú škoricu

      POSTUP

      1. Umyté brusnice, na prúžky nastrúhanú pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu, cukor a škoricu dajte do hrnca.
      2. Zohrievajte 15 až 20 minút, kým brusnice nezmäknú a omáčka nezhustne. Vyberte škoricu a omáčku nalejte do servírovacej misky.

      V Dobrom jedle nájdete overené recepty na SVIATOČNÝ čas >>>