Reklama

Veľký TEST smotanových nátierok: Ktorá si zalúži miesto na vašom stole?

Bánovecká Nátierka tradičná natur

200 g/ 1,73 €, výrobca: MILSY a.s., Bánovce nad Bebravou
Zloženie: smotana 91 %, sušené mlieko, zemiakový škrob, jedlá soľ 0,5 %, mliekarenská kultúra
Celkový dojem: Nátierka s výraznejšou smotanovou farbou, hladkou krémovou textúrou a výraznejšou kyslo-smotanovou vôňou. Nátierka chutí lahodne, tučne a krémovo a jej chuťový profil obsahuje všetky očakávané tradičné zložky v dobrom pomere. Vďaka svojmu charakteru pri konzumácii hravo obstojí aj sama osebe.

K Z lásky k tradícii Smotanová nátierka neochutená

200 g/ 1,25 €, výrobca: AGRO TAMI, Nitra
Zloženie: pasterizovaná smotana 93,5 % hmotnosti, sušené odtučnené mlieko, sušená srvátka, zemiakový škrob, jedlá soľ, smotanová kultúra
Celkový dojem: Smotanovo bledá vzorka s typicky mliečnou maslovou arómou a vysokým podielom tuku, vďaka ktorému sa ľahko rozotiera. Textúra je jemne zrnitá, pripomína hladkú bryndzu. Chuť, ktorá sa tradične rozplýva a usádza na jazyku, je typicky mliečna, tučná a maslová s dobrým podielom soli a jemnou smotanovou kyslosťou. Dobrá, univerzálna nátierka.

Tami Smotanová MANA nátierka

200 g / 1,39 €, výrobca: AGRO TAMI, Nitra
Zloženie: smotana 91 % hmotnosti, sušené mlieko, sušená srvátka, zemiakový škrob, jedlá soľ, smotanová kultúra
Celkový dojem: Aj tejto nátierke šetrná termizácia pomohla predĺžiť životnosť, no nie natoľko, aby pri tom utrpeli senzorické vlastnosti použitých surovín. V nátierke cítiť smotanu a jej kyslosť, maslové vône a lahodnú krémovitosť, ktoré veľmi dobre splynú aj s inými surovinami, napr. bylinkami, cesnakom, obľúbeným syrom alebo šunkou, vajíčkom, dokonca aj s údenou rybou a kôprom.

Clever Tradiční pomazánkové Neochucené

150 g/ 1,09 €, výrobca: OLMA, a.s., Česká republika
Zloženie: kyslá smotana, sušené odstredené mlieko, škrob, jedlá soľ
Celkový dojem: Relatívne bledšia vzorka s drobnou zrnitou, na jazyku rozpoznateľnou textúrou a pomerne neutrálnou mliečne maslovou arómou. Nátierka sa nenáročne roztiera, je však jemne drobivá a v chuti absentuje výraznejšia smotanovo mliečna chuť. Je vhodná pre tých, ktorí uprednostňujú menej výrazné smotanové chute.

Strana

2/2

Autori článku

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.
Reklama