Vaše PRVÉ ŠIŠKY pôjdu na výstavu: Pripravte ich bez vaľkania!
20. 1. 2024, 10:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Reklama
Ak sa okolo prípravy šišiek robí veda, vás sa to nemusí vôbec týkať. Naberte odvahu a dajte sa do toho! Fašiangy sa krátia...
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku
46 fotografiíPrejsť do galérie
Šišky s tvarohovou penou
20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE 60 MINÚT, VYSMÁŽANIE 20 MINÚT

Zdroj: Dobré jedlo
Šišky s penou.
POTREBUJETE:
Na kvások:
- 40 g droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 2 lyžičky cukru
- 1 lyžica hladkej múky
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- 50 g krupicového cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 2 žĺtky
- repkový olej na vyprážanie
Na tvarohovo - jahodovú penu:
- 250 g jemného tvarohu
- 100 g kyslej smotany
- pol lyžice práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica jahodového džemu
POSTUP:
- Z droždia, 100 ml vlažného mlieka, z cukru a múky pripravte kvások a nechajte nakysnúť. K 500 g múky pridajte soľ, ďalší krupicový cukor, rozpustené maslo, žĺtky rozmiešané vo zvyšnom mlieku a nakysnutý kvások.
- Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste nakysnúť.
- Z nakysnutého cesta urobte 2 valčeky a pokrájajte na 20 častí.
- Z každej časti urobte bochník, prikryte utierkou a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
- Z bochníkov vytvarujte šišky s jamkou ( priemer 1,5 až 2 cm).
- V hlbšej panvici rozpáľte olej a z oboch strán vypražte šišky. Preložte na papierové utierky, aby sa prebytočný olej odsal.
- Pena: V miske dobre vymiešajte tvaroh so smotanou, cukrami a džemom.
- Penu dajte do stredu vlažných šišiek a podávajte. Môžete posypať práškovým cukrom.
Na fašiangy vám budú chutiť aj tieto dobroty: