Varenie podľa ZNAMENIA: Barani varia rýchlo, raci s láskou a škorpióni poriadne pikantne!
7. 2. 2025, 19:04 (aktualizované: 19. 2. 2025, 11:01)

Váhy (23. 9. – 22. 10.) – Elegancia na tanieri
Váhy sú v kuchyni majstrami harmónie a estetiky. Pre nich nestačí, aby jedlo len chutilo – musí byť dokonale vyvážené, lahodné a navyše krásne na pohľad. Varenie je pre ne umenie, kde sa stretáva chuť, vôňa, farba a štruktúra v dokonalej rovnováhe.
Radi si potrpia na elegantné, ľahké jedlá, ktoré nie sú príliš komplikované, ale zato vždy chutné a esteticky príťažlivé. Neznášajú ťažké, mastné a prehnane kalorické pokrmy – ich špecialitou sú svieže šaláty, jemné dezerty, lahodné cestoviny a moderné fusion kuchyne. Milujú sezónne suroviny, kvalitné vína a starostlivo vyberajú ingrediencie, aby všetko dokonale ladilo.
Zdroj: Midjourney/Monika Fajdová
Váhy milujú pripravovať šaláty!
Varenie si užívajú, ale neznášajú chaos a stres – ak majú pocit, že niečo nestíhajú, radšej sa rozhodnú pre jednoduchší recept. Váhy vedia, že menej je niekedy viac, a preto sú ich jedlá vždy vyvážené a sofistikované. Nejde im o množstvo, ale o kvalitu – radšej pripravia niečo menšie, no zato s dokonalou chuťou a prezentáciou.

Škorpión (23. 10. – 21. 11.) – Intenzívny a tajomný kuchár
Škorpióni v kuchyni? Zážitok, ktorý si zapamätáte! Ich varenie je vášnivé, plné intenzívnych chutí a nezabudnuteľných kombinácií, ktoré vám rozprúdia krv v žilách. Pre nich jedlo nie je len pokrmom – je to rituál, zmyslový zážitok a spôsob, ako vyjadriť svoju osobnosť.
Milujú silné, odvážne chute a nikdy nebudú variť niečo mdlé či nudné. Korenisté, exotické a bohaté na arómy – také sú ich jedlá. Ich špecialitou sú pikantné omáčky, čili papričky, voňavé korenie a hlboké chute, ktoré sa postupne rozvíjajú na jazyku. Ak pridajú štipľavú prísadu, nebude to len pre efekt – bude to presne premyslená dávka, ktorá prebudí všetky vaše zmysly.
Zdroj: Shutterstock
Milujú exotické chute
Škorpióni sú v kuchyni extrémne intuitívni. Zatiaľ čo iní sledujú recepty do posledného gramu, oni idú podľa citu a skúseností. Presne vedia, kedy jedlo potrebuje ešte trochu soli, kedy treba pridať ďalšiu vrstvu chuti a kedy je všetko dokonale zladené.
Majú silný zmysel pre detail a perfektné načasovanie, takže ich jedlá majú vždy hlboký, komplexný charakter. Radi skúšajú exotickú kuchyňu a neobvyklé kombinácie, ktoré nie sú pre každého. Morská soľ v čokoládovom dezerte? Horká káva v mäsovej marináde? Čerstvý tymian v ovocnom koláči? Presne tak – Škorpión sa nebojí riskovať a práve preto sú ich jedlá tak jedinečné.

Strelec (22. 11. – 21. 12.) – Kulinársky dobrodruh
Strelec v kuchyni? Čisté dobrodružstvo! Pre neho je varenie viac než len príprava jedla – je to cesta okolo sveta na tanieri. Miluje exotickú kuchyňu, nečakané kombinácie chutí a objavovanie nových surovín, ktoré mu umožňujú cestovať aspoň chuťovými pohárikmi, keď nemôže byť práve na cestách.
Nikdy nevarí to isté dvakrát – prečo by sa držal rutiny, keď existuje toľko možností? Dnes ho nadchne ázijská kuchyňa, zajtra mexická fiesta a o týždeň už experimentuje s indickými koreninami. Jeho špajza je ako malý medzinárodný trh – plná rôznych omáčok, korenín a neznámych ingrediencií, ktoré čakajú na objavenie.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Strelci milujú variť rýchle a netradičné jedlá.
Strelec sa riadi heslom „čo najrýchlejšie a najzaujímavejšie“, preto sa do varenia púšťa s nadšením, no nie vždy s plánom. Občas síce zabudne na presné množstvá, ale to mu nevadí – radšej ochutnáva, improvizuje a pridáva ingrediencie podľa intuície. Niekedy jeho recepty vyjdú geniálne, inokedy trochu bláznivo, ale vždy sú plné života a originálnych chutí.