Reklama

V novom roku pite ZLATÉ MLIEKO: Elixír zdravia vám prospeje!

Zlaté mlieko je hotový elixír zdravia. Máme recept!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Japonci pijú zlaté mlieko každý deň. Vraj aj preto sa dožívajú priemerne až 82 rokov. Elixír zdravia si doma namiešate raz-dva aj vy!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako si pripraviť jedlo, aby sme v ňom zachovali všetky vitamíny?

    Určite na tom niečo bude, veď obsahuje len super zdravé suroviny, ktoré boli vyhlásené za topky budúceho roka: všeliek kurkumu, kokosové mlieko (stále v kurze), zázvor, škoricu a med. Dobrá rada: Vždy keď budete chlipkať zlaté mlieko, myslite na preslávené protizápalové a antibakteriálne účinky tohto mlieka. V Japonsku totiž veria aj na silu myšlienky...

    Zdroj: Shutterstock

    Zdravý a netradičný mliečny nápoj má kopu zdravotných benefitov.

    Prečo piť zlaté mlieko

    1. Podpora imunity: Zlaté mlieko je tradičný nápoj, ktorý pochádza z ajurvédskej medicíny. Je známe svojimi zdravotnými benefitmi a výnimočnou kombináciou chutí a vôní. Základom zlatého mlieka je kurkuma, ktorá mu dodáva charakteristickú zlatistú farbu a je bohatá na aktívnu látku kurkumín. Kurkuma a tiež zázvor sú známe svojimi protizápalovými účinkami a schopnosťou podporiť imunitný systém.
    2. Zlepšenie trávenia: Nápoj pomáha pri tráviacich problémoch, zmierňuje nadúvanie a podporuje črevnú mikroflóru.
    3. Protizápalový účinok: Pomáha pri bolestiach kĺbov, artritíde a iných zápalových stavoch.
    4. Zlepšenie spánku: Konzumácia zlatého mlieka večer môže podporiť relaxáciu a kvalitnejší spánok.
    5. Antioxidačné účinky: Kurkuma a škorica chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Celý recept na domáce zlaté mlieko nájdete na ďalšej strane >>>
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      5 TOP čajov na podporu trávenia: Po štedrej večeri sa vám zídu!
      Zdroj: NMH

      Hlavné ingrediencie zlatého mlieka

      • Kurkuma: Prírodné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Podporuje trávenie, imunitu a zdravie kĺbov. Viac o nej si prečítajte v galérii článku >>>
      • Rastlinné alebo kravské mlieko: Najčastejšie sa používa mandľové, kokosové alebo klasické mlieko. Slúži ako základ na prípravu.
      • Čierne korenie: Zvyšuje vstrebávanie kurkumínu v tele.
      • Zázvor: Má protizápalové a imunostimulačné účinky.
      • Škorica: Podporuje metabolizmus a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
      • Med (voliteľné): Na dochutenie, prípadne agáve sirup alebo javorový sirup. Zlatým mliekom môžete zaliať aj raňajkové cereálie. Namiesto klasického mlieka sa tiež hodí do niektorých druhov koláčov.

      Zdroj: shutterstock

      Zlaté mlieko má kopu zdravotných benefitov!

      Domáce zlaté mlieko

      2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT

      Potrebujete:

      • 2 poháre kokosového mlieka (alebo mandľového)
      • pol lyžičky kurkumy v prášku
      • pol lyžičky mletej škorice
      • štvrť lyžičky nastrúhaného zázvoru
      • štipku mletého čierneho korenia
      • 2 lyžičky medu (alebo javorového sirupu)
      • 1 lyžičku kokosového oleja

      POSTUP:

      1. Do hrnca dajte mlieko, kurkumu, škoricu, zázvor a čierne korenie. Za stáleho miešania priveďte do varu a potom stíšte oheň. Varte ešte 3-5 minút a odstavte.
      2. Nakoniec do mlieka zamiešajte med a olej. Podávajte ho teplé.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.