Upečte si malé VIANOČKY z Kráľovej pri Modre: Parádny RECEPT od tetušiek!
30. 1. 2024, 9:34 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: MATEJ KALINA
Voňajú tak, že sa to ani nedá opísať. A rozplývajú sa na jazyku – nepotrebujú žiadne maslo či nutelu. Ešte horúce ich potrite cukrovou vodou, budú sa krásne lesknúť!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Členky ľudovo-umeleckého súboru Kraľovan z Modry navarili pre čitateľov mesačníka Dobré Jedlo niekoľko tradičných jedál zo svojho regiónu. A tieto vianočky sa ihneď stali našimi milovanými. Určite si ich doma upečte!
Malé vianočky s hrozienkami
15 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, KYSNUTIE 75 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
Členky ľudovo-umeleckého súboru Kraľovan z Modry navarili pre čitateľov mesačníka Dobré Jedlo niekoľko tradičných jedál zo svojho regiónu. Na snímke je tradičná modranská vianočka.
Potrebujete:
- 1 kg polohrubej múky
- 200 g kryštálového cukru (plus trochu na kvások aj cukrovú vodu)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 500 ml mlieka (plus na kvások)
- 60 g droždia
- 150 g masla
- 2 žĺtky
- štipka soli
- kôra z jedného biocitróna
- sušené hrozienka podľa chuti";i:10;s:18:"olej na vymastenie";i:11;s:19:"1 vajce na potretie";i:12;s:23:"sezam, mak na posypanie

POSTUP:
- Do misy preosejte múku, pridajte kryštálový aj vanilkový cukor. V menšej miske zarobte kvások: Rozmrvte droždie, prisypte za menšiu lyžičku cukru a prilejte trochu mlieka. Nechajte vzísť kvások.
- Hotový kvások prelejte do misy s múkou, pridajte maslo, žĺtky, štipku soli, kôru z citróna a hrozienka podľa chuti. Vypracujte cesto a prikryté ho nechajte kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
- Z vyskysnutého cesta urobte 30 malých bochníčkov. Rozdeľte ich na polovice a z každej vytvarujte šúľok. Zo štyroch šúľkov zapleťte vianočku. Vianočky rozložte na vymastené plechy a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
- Vykysnuté vianočky dvakrát potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezam alebo makom podľa chuti. Pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C, potom znížte teplotu na 120 °C a dopekajte 10-15 minút.
- Upečené ešte horúce vianočky potrite cukrovou vodou (vo vlažnej vode roztopte lyžicu cukru). Budú sa krásne lesknúť.