Reklama

Upečte si malé VIANOČKY z Kráľovej pri Modre: Parádny RECEPT od tetušiek!

Členky ľudovo-umeleckého súboru Kraľovan z Modry navarili pre čitateľov mesačníka Dobré Jedlo niekoľko tradičných jedál zo svojho regiónu. Na snímke je tradičná modranská vianočka.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Voňajú tak, že sa to ani nedá opísať. A rozplývajú sa na jazyku – nepotrebujú žiadne maslo či nutelu. Ešte horúce ich potrite cukrovou vodou, budú sa krásne lesknúť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!
    Zdroj: NMH

    Členky ľudovo-umeleckého súboru Kraľovan z Modry navarili pre čitateľov mesačníka Dobré Jedlo niekoľko tradičných jedál zo svojho regiónu. A tieto vianočky sa ihneď stali našimi milovanými. Určite si ich doma upečte!

    Malé vianočky s hrozienkami

    15 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, KYSNUTIE 75 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Členky ľudovo-umeleckého súboru Kraľovan z Modry navarili pre čitateľov mesačníka Dobré Jedlo niekoľko tradičných jedál zo svojho regiónu. Na snímke je tradičná modranská vianočka.

    Potrebujete:

    • 1 kg polohrubej múky
    • 200 g kryštálového cukru (plus trochu na kvások aj cukrovú vodu)
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 500 ml mlieka (plus na kvások)
    • 60 g droždia
    • 150 g masla
    • 2 žĺtky
    • štipka soli
    • kôra z jedného biocitróna
    • sušené hrozienka podľa chuti";i:10;s:18:"olej na vymastenie";i:11;s:19:"1 vajce na potretie";i:12;s:23:"sezam, mak na posypanie
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      POSTUP:

      1. Do misy preosejte múku, pridajte kryštálový aj vanilkový cukor. V menšej miske zarobte kvások: Rozmrvte droždie, prisypte za menšiu lyžičku cukru a prilejte trochu mlieka. Nechajte vzísť kvások.
      2. Hotový kvások prelejte do misy s múkou, pridajte maslo, žĺtky, štipku soli, kôru z citróna a hrozienka podľa chuti. Vypracujte cesto a prikryté ho nechajte kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
      3. Z vyskysnutého cesta urobte 30 malých bochníčkov. Rozdeľte ich na polovice a z každej vytvarujte šúľok. Zo štyroch šúľkov zapleťte vianočku. Vianočky rozložte na vymastené plechy a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
      4. Vykysnuté vianočky dvakrát potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezam alebo makom podľa chuti. Pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C, potom znížte teplotu na 120 °C a dopekajte 10-15 minút.
      5. Upečené ešte horúce vianočky potrite cukrovou vodou (vo vlažnej vode roztopte lyžicu cukru). Budú sa krásne lesknúť.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.