Reklama

Tomáš z Pečie celé Slovensko: Šuhajdy a mamin karamelový likér na Vianoce musia byť!

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Šuhajdy Tomáša Kompaníka vyzerajú ako z francúzskej cukrárne, no on si na Vianoce aj tak najviac pochutí na jednoduchom karamelovom likéry od mamy.

Tomáš Kompaník je grafický dizajnér, ktorého odmalička baví pečenie. Vlani to vyskúšal v 3. kole obľúbenej televíznej súťaže o pečení a dostal sa takmer do finále. Jeho svojský humor, ochota pomôcť a cukrársky fíling z neho urobili jedného z najobľúbenejších členov tímu.

Skúpy na slovo bol akurát vtedy, keď sme sa od neho chceli dozvedieť aké koláče pečie na Vianoce. Keďže suché koláčiky nemá rád, vianočné pečivo takmer ignoruje. No priniesol nám ochutnať jedinečné čokoládovo-černicové šuhajdy, ktorým doprial vzhľad franzúzskeho dezertu. A na šťastné a veselé Vianoce si s nami pripil obľúbeným maminým karamelovým likérom.

Recept na šuhajdy nájdete na ďalšej strane >>>

Anketa

Patria šuhajdy k vašim obľúbeným vianočným koláčikom?

  • Áno, pečiem ich každý rok!80%
  • Tento zákusok nepatrí k našim tradičným koláčikom.19%

Hlasovanie bolo ukončené

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Šuhajdy od Tomáša Kompaníka sú exkluzívnym zákuskom.

Šuhajdy s černicami

asi 10 kusov, príprava 60 minút + mrazenie a chladenie

POTREBUJETE:

Na orechovú zmes:

  • 30 ml rumu
  • 50 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 180 g mletých vlašských orechov
  • 80 g trstinového cukru

Na polevu:

  • 150 g čokoláda Callebaut 54,5%
  • 25 g maslo
  • 25 g hroznový olej (môže byť aj slnečnicový)

Na čokoládovú ganáž:

  • 135 g smotany na šľahanie 33%
  • 110 g čokoláda Callebaut 54,5%
  • 25 g masla
  • 20 g medu

Na černicovú ganáž:

  • 84 g černicového pyré
  • 7g  glukózového sirupu
  • 95 g bielej čokolády Callebaut Velvet 32%
  • 18 g kakaového masla
  • 18 g masla

POSTUP:

  1. Mlieko s maslom a cukrom povarte, tak, aby sa roztopil cukor. Nalejte na mleté orechy a pridajte rum. Zamiešajte a nechajte 5-10 minút stáť, kým orechy nasajú tekutinou.
  2. Následne preložte hmotu do formy, tak, aby vám vznikla asi 1cm hrubá vrstva. Dajte zamraziť. Hmotu vyberte z formy a vykrojte kolieska s priemerom asi 4 cm.
  3.  Poleva: V mikrovlnke zohrejte čokoládu s maslom na 45 stupňov a následne pridajte olej. Ešte zamrazené orechové kolieska napichnite na špajdlu a ponorte do polevy, nechajte odkvapkať, otrite o hranu nádoby a položte stuhnúť na pečiaci papier. Hroznový olej používam, lebo má neutrálnu arómu. Môžete ale použiť aj klasický slnečnicový.
  4. Čokoládová ganáž: Zohrejte smotanu s medom pod bod varu, nalejte na čokoládu a dôkladne premixujte ponorným mixérom. Pridajte maslo a ešte raz všetko dôkladne premixujte. Zakryte potravinárskou fóliou na kontakt a nechajte v chladičke najlepšie cez noc (minimálne ale 4 hodiny). Stuhnutú ganáž iba jemne premiešajte lyžičkou, naplňte ňou cukrárske vrecko a ozdobte šuhajdy.

  5. Pyré a glukózový sirup zohrejte pod bod varu a nalejte na čokoládu a na  kakaové maslo. Dôkladne premixujte ponorným mixérom, pridajte maslo a ešte raz všetko dôkladne premixujte. Zakryte potravinárskou fóliou na kontakt a nechajte v chladičke najlepšie cez noc. Stuhnutú ganáž iba jemne premiešajte lyžičkou, naplňte ňou cukrárske vrecko a ozdobte šuhajdy.

Tomášov tip: Pri takomto malom množstve pyré si radšej vždy čokoládu a kakaové maslo roztopím v mikrovlnke aby som mal istotu, že všetko bude dôkladne rozpustené, keď začnem mixovať.

Na ďalšej strane nájdete recept na karamelový likér od Tomášovej maminy >>>

Zdroj: Shutterstock

Karamelový vianočný likér môžete ochutiť škoricou.

Vianočný karamelový likér Tomášovej mamy

2 fľaše, príprava 20 minút + chladenie

 

POTREBUJETE:

  • 500 ml mlieka
  • 20 g vanilkový cukor
  • 1 balík mandľového pudingu v prášku
  • 2 plechovky karamelového kondenzovaného mlieka
  • 500 ml rum

 

POSTUP:

  1. Z mlieka, cukru a mandľového prášku uvarte puding podľa návodu na obale a nechajte ho schladiť.

  2. K vychladenému pudingu pridajte kondenzované mlieko a vymiešajte mixérom. Postupne prilievajte rum.

  3.  Nalejte do fliaš a nechajte aspoň 48 hodín postáť.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!