Recepty na ČOKOLÁDOVÉ TORTY: Stvorené pre pôžitkárov a milovníkov čokolády
6. 7. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čokoláda je tak obľúbená, že má sviatok aj v júli aj v septembri, tak ju oslávme fantastickými čokoládovými tortami. Vyskúšajte ich upiecť aj vy!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

ČOKOLÁDOVÁ TORTA S ČEREŠŇAMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čokoládová torta s čerešňami.
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 4 vajcia
- 100 gramov kokosového cukru
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 100 ml olivového oleja
- 300 ml mlieka
- 230 gramov hladkej špaldovej múky
- 60 gramov kakaového prášku
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- pol lyžičky soli";i:10;s:16:"150 g čerešní
Na čokoládovú ganáš:
- 200 gramov horkej čokolády
- 400 ml konzervovaného plnotučného kokosového mlieka
- 2-3 polievkové lyžice javorového sirupu podľa chuti
- čerešne na ozdobu
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čokoládová torta s čerešňami.
POSTUP:
- Predhrejte rúru na 175 °C a dno formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s kokosovým cukrom a vanilkovým extraktom na hustú penu. Zamiešajte olej a mlieko. Vsypte preosiatu múku s kakaom, kypriacim práškom, so sódou bikarbónou, soľou a všetko dobre zapracujte.
- Polovicu cesta nalejte do formy. Na cesto poukladajte vykôstkované čerešne a zalejte druhou polovicou cesta. Uhlaďte povrch a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 35-40 minút. Urobte test špajľou. Nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte ganáš: Do misy vsypte nasekanú čokoládu a zalejte ju kokosovým mliekom zohriatym spolu s javorovým sirupom pod bod varu. Nechajte minútu postáť, aby čokoláda povolila, a potom rozmiešajte do hladka. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a následne vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Keď je krém aj torta vychladnutá, položte ju na servírovací podnos a celú ju pomocou lyžice natrite krémom. Povrch ozdobte čerešňami a môžete podávať.

ČOKOLÁDOVÁ DVOJPOSCHODOVÁ TORTA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čokoládová dvojposchodová torta.
18-20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30-35 MINÚT
Potrebujete:
Na korpusy (2 poschodia 20 + 15 cm):
- 400 g hladkej múky
- 80 g mandľovej múky
- 230 g práškového cukru
- 150 g kakaa holandského typu
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 2 lyžičky soli
- 440 ml oleja
- 480 g kyslej smotany
- 720 ml vody";i:10;s:23:"4 lyžice vínneho octu";i:11;s:33:"2 lyžičky vanilkového extraktu";i:12;s:8:"4 vajcia
Na čokoládový krém:
- 1 liter šľahačkovej smotany
- 250 g práškového cukru
- 500 g 70-percentnej čokolády
- štipka soli
Na náplň:
- 600 g kompótových višní
- 100 ml rumu
Zdroj: Laura Witteková
Čokoládová dvojposchodová torta.
POSTUP
- Rúru zapnite na 175 °C a pripravte si tri formy s priemerom 20 cm a dve s priemerom 15 cm. Dná foriem vyložte papierom na pečenie.
- Do misy preosejte obe múky, cukor, kakao, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a soľ. Pridajte olej, kyslú smotanu a vyšľahajte do hladka. Postupne zamiešajte vodu. Keď je voda zapracovaná, pridajte ocot a vanilku. Po jednom zamiešajte vajcia. Cesto rovnomerne rozdeľte do foriem a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 30-35 minút. Po upečení nechajte korpusy vychladnúť.
- Na krém dajte zohriať šľahačkovú smotanu spolu s cukrom pod bod varu. Do misy nasypte nasekanú čokoládu, soľ a zalejte ju teplou smotanou. Nechajte minútu povoliť a následne rozmiešajte do hladka. Misu vložte do chladničky a nechajte aspoň 3 hodiny chladiť, ideálne cez noc. Potom krém vyberte a vyšľahajte.
- Višne sceďte, nasypte do misy a zalejte rumom. Nechajte macerovať aspoň hodinu. Následne znova sceďte, ale scedený rum si nechajte.
- Spodný korpus s priemerom 20 cm navlhčite scedeným rumom, natrite čokoládovým krémom a do stredu rovnomerne rozložte višne. Položte druhý korpus a postup opakujte. Nakoniec položte posledný korpus a krémom potrite vrch aj boky spodného dielu torty a vložte do chladničky.
- Korpusy s priemerom 15 cm rozrežte pozdĺžne na dva pláty. Postupujte rovnako ako pri plnení spodného dielu torty. Opäť krémom potrite boky aj vrch torty a dajte do chladničky. Torty by sa mali chladiť aspoň 5 hodín, ideálne cez noc.
- Spodný diel torty položte na podnos. Pomocou špachtle alebo noža navrch opatrne položte druhé poschodie, pod ktoré ste umiestnili podložku rovnakej veľkosti ako vrchný diel torty. Zvyšným krémom naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou. Pomocou špičky nastriekajte na vrchný diel torty zvislý rad pusiniek, ktoré následne pomocou špachtle alebo opačnej strany lyžičky vodorovne rozotrite do stratena. Takto pokračujte ďalej, aby ste krémom ozdobili celú vrchnú časť torty. Opäť vložte do chladničky zachladiť aspoň na hodinu. Nakoniec tortu ozdobte veľkým kvetom.
Dobré jedlo je plné chutných receptov: