objednať časopis
všetky kategórie

Zázvor, krevety, citrónová tráva, čili, kokosové mlieko. Kombinácia týchto chutí v úžasnej polievke TOM YAM roztancuje na jazyku neopakovateľný zážitok.

  TOM YAM 

Polievka tom yam
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4-5 porcií, príprava 10 minút, varenie 40 minút

Potrebujete:

Na vývar:

  • 15-20 stredne veľkých kreviet (ideálne mrazené nepredvarené)
  • 1,2 litra kuracieho, zeleninové vývaru (vody)
  • pár stoniek citrónovej trávy, popučených a nakrájaných
  • kúsok galangalu (alebo zázvoru) 
  • 2 malé čili papričky
  •  pár limetových listov                 
  • asi 2 hrste húb (hliva ustricovitá, šampiňóny)          
  • 1-2 paradajky          

Na dochutenie:

  • 200 ml kokosového mlieka
  • 3-4 lyžice rybacej omáčky
  • 100 ml limetovej šťavy (asi 2 limety)
  • 2-3 lyžičky cukru
  • vňať koriandra alebo thajská bazalka na ozdobu
Japonský ramen
Čítajte viac
FANTASTICKÁ ÁZIJSKÁ KUCHYŇA: Vybrali sme tie NAJLEPŠIE JEDLÁ!

POSTUP

  1. Do vývaru vhoďte hlavy z kreviet, kúsky citrónovej trávy, kúsok očisteného a nakrájaného galangalu alebo zázvoru, nasekané čili papričky a limetové listy pomrvené v rukách. Vývar varte asi 30 minút a sceďte ho.
  2. Do vývaru pridajte hlivu ustricovitú natrhanú na menšie kusy, paradajky zbavené jadierok a nakrájané na väčšie kusy. Zalejte kokosovým mliekom a všetko povarte ešte pár minút.
  3. Chvosty kreviet ošúpte (koniec chvosta nechajte neošúpaný), vyčistite a na posledných pár sekúnd ich vhoďte do jemne vriacej polievky. Priveďte ju opäť do varu a hneď odstavte z ohňa.
  4. Polievku dochuťte rybacou omáčkou, limetovou šťavou a cukrom. Má byť najmä kyslá, pikantná, s jemnou chuťou po slanej rybacej omáčke a kokose, s cukrom na vyváženie chuti. Ak z týchto chutí niektorá chýba, doplňte ju. Polievku podávajte s koriandrovou vňaťou, prípadne s thajskou bazalkou.

Ázijské jedlá sú príťažlivé nielen chuťou i vzhľadom. Pozrite si v GALÉRII >>>

V Dobrom jedle nájdete recepty pre každú CHUŤ:

Čítajte viac
Vegánske hody, ako sa patrí: Cícerové FAŠÍRKY s bylinkovým pyré sú neskutočne dobré!
Pečené kura so zeleninou.
Čítajte viac
Šťavnaté a chrumkavé PEČENÉ KURA: S tipmi od šéfkuchára sa vám podarí DOKONALO
Čítajte viac
Kelová polievka s hovädzím mäsom: Nahradí aj hlavný chod
Pestrý výber tradičných maďarských jedál.
Čítajte viac
Navarte na MAĎARSKÚ nôtu - tokáň, plnená paprika i kapusta: Tradičné a také CHUTNÉ
Hurmikaki sa teší obľube možno aj preto, že si ho ľahko dopestujete aj u nás.
Čítajte viac
Zázrak menom Hurmikaki: Vedeli ste, že má TAKÉTO liečivé účinky?
Hokkaido panvička.
Čítajte viac
Milujeme HOKKAIDO: Z tejto tekvice pripravíte celé MENU!
Miloš Bubán
Čítajte viac
Nezabudnuteľné LOKŠE: Takto ich robila mamička Miloša Bubána
Čítajte viac
Pripravte si cez víkend streetfood špecialitu: Burger s TRHANÝM BRAVČOVÝM MÄSOM
Kokosové kocky s višňami.
Čítajte viac
Úžasné KOKOSOVÉ KOLÁČE: Také voňavé, že im určite neodoláte!
Recept na túto fantastickú bábovku je priamo v článku. Určite si ju upečte!
Čítajte viac
Bleskové CITRÓNOVÉ KOLÁČE: Neváhajte, u vás doma sa po nich zapráši!
Čítajte viac
Dnes budú FAŠÍRKY zapečené v omáčke: Fantastický RECEPT si obľúbi celá rodina!
Zemiaky očistite a nastrúhajte do misy. Pridajte múku, soľ, vajce a vypracujte cesto. Rozdeľte ho na 8 častí a vyformujte valčeky dlhé asi 10 cm.
Čítajte viac
Geniálny RECEPT NA VALČEKOVÚ KNEDĽU nám venovala autorka bestsellerov o jedle: Uložte si ho!