Možno ich často testujete aj vy doma. Alebo už máte svoju overenú značku?

Hodnotili: 

Katka Brunovská
„Tieto cestoviny máme v špajze vždy. Nikdy nezabudnem na to, ako k nám prišli na návštevu otcovi kolegovia z Talianska a mama rovno pred ich očami nasypala na špagety, ktoré si priviezli so sebou, kakao s cukrom. Presne také miloval môj brat. Skoro zinfarktovali. Keby tak videli, ako ich dnes pripravujem svojim deťom! V prípade núdze pokojne s vajíčkami...“

Ľuboš Mego
„U nás sú najobľúbenejšou cestovinou. Pre deti ich pripravujeme s jednoduchými paradajkovými omáčkami alebo s pestom a polotvrdým syrom. Špagety, ďakujeme vám, že ste a že rodičom po celom svete zachraňujete situáciu po náročnom dni v práci!“

Aké by mali byť?
Slovo spaghetti pochádza z talianskeho slova spaghetto, čo znamená špagát, motúz. Merajú okolo 25-30 cm. Najbežnejšie majú hrúbku 1,10 mm, ale stretnete sa aj s tenšími 0,80 mm – spaghettini alebo s hrubšími 1,70 mm – spaghettoni. Tradičné talianske sušené cestoviny (aj špagety) sa vyrábajú zo zomletého jadra tvrdej pšenice (durum semolina) a z vody. Vyrábajú sa aj čerstvé z mäkkej pšeničnej múky, vajec a vody. Cesto sa strojovo pretláča cez bronzové formy (na obale majú tieto cestoviny označenie trafilata al bronzo), ktoré dávajú výsledným cestovinám drsný povrch. Ten umožňuje omáčke lepšie k nim priľnúť. Väčšina u nás dostupných cestovín sa vyrába pretláčaním cez teflónové formy, ktoré produkujú hladké a lesklé špagety.

COMBINO SPAGHETTI DI SEMOLA DI GRANO DURO KOMPAKTNÉ  VÍŤAZ TESTU

500 g/0,49 eura
Výrobca: Taliansko
Zloženie: krupica z tvrdej pšenice, môže obsahovať stopy vajec a sóje
Čas varenia: 8-9 minút
Celkový dojem: Cestoviny majú bledooranžovú farbu z prirodzeného pigmentu tvrdej pšenice – semoliny. Po uvarení podľa návodu ostávajú vďaka nedovarenému stredu „al dente“, na povrchu lesklé a hladké, kompaktné a pružné s komplexnejšou jemnou chuťou a mierne lepivým škrobovým povrchom. Dobrá voľba na „talianske“ špagety.

Combino spaghetti
Combino spaghetti
Zdroj: Laura Witteková