Táto ZDRAVÁ TORTA bez mlieka aj lepku stojí za vyskúšanie: V známej kantíne ide na dračku!
30. 1. 2024, 15:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: MATEJ KALINA
„Orechy v nej môžete nahradiť makom alebo kokosom a hrušky zasa iným ovocím podľa sezóny. Pšenová torta je vďačná a hlavne zdravá sladkosť po celý rok,“ hovorí Gabika Žlebeková zo známej kantíny Zdravíčko.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku

Zdroj: NMH
A venovala nám pre vás RECEPT! Nech sa vám torta bez lepku aj mlieka doma vydarí.
Pšenová torta s hruškami a orechmi
Zdroj: MATEJ KALINA
Pani Gabriela Žlebeková so svojim manželom spoločne prevádzkuje sieť jedální Zdravíčko, kde sa zameriavajú na prípravu jedál makrobiotickou metódou. Pre mesačník Dobré Jedlo pripravili obedové menu.
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 1 šálka pšena (200 ml)
- štvrť šálky sušených brusníc (alebo hrozienok)
- pol šálky trstinového cukru (plus do pudingu)
- pol šálky slnečnicového oleja (plus na vymastenie formy a potretie korpusu)
- 3-4 stredne veľké hrušky
- slivkový lekvár (na potretie korpusu)1 šálka pomletých orechov (plus celé na ozdobu)
- 1 balík vanilkového pudingu (bez lepku)
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 2 lyžice jablkového koncentrátu (alebo šťavy z čerstvého jablka)
- morská soľ

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Pšeno dajte variť do vody v pomere 1 : 2,5 spolu s brusnicami, cukrom, olejom, so štipkou soli. Varte 40 minút na miernom ohni, nemiešajte. Ak treba, prilejte trošku vody. Pšeno je hotové, keď pripomína kašu – nesmie sa úplne rozvariť.
- Uvarené pšeno nechajte trochu vychladnúť a preložte do vymastenej tortovej formy (alebo pekáča). Povrch urovnajte, potrite olejom a pečte 15 minút pri teplote 180 C. Nechajte vychladnúť.
- Hrušky očistite, zbavte jadierok, pokrájajte na kocky (rezančeky) a sparte asi v 400 ml vody. Nechajte na sitku odkvapkať.
- Vychladnutý korpus potrite slivkovým lekvárom a posypte pomletými orechmi. Na ne poukladajte sparené a odkvapkané hrušky.
- Vo vode zo sparených hrušiek uvarte vanilkový puding podľa návodu na obale. Ochuťte ho zázvorom, jablkovým koncentrátom, cukrom a soľou.
- Uvarený, ešte teplý puding vylejte na hrušky. Navrch nasypte mleté orechy a nechajte stuhnúť. Tortu môžete pred podávaním ozdobiť orechmi.