Reklama

Táto ZDRAVÁ TORTA bez mlieka aj lepku stojí za vyskúšanie: V známej kantíne ide na dračku!

Pani Gabriela Žlebeková so svojim manželom spoločne prevádzkuje sieť jedální Zdravíčko, kde sa zameriavajú na prípravu jedál makrobiotickou metódou. Pre mesačník Dobré Jedlo pripravili obedové menu.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Orechy v nej môžete nahradiť makom alebo kokosom a hrušky zasa iným ovocím podľa sezóny. Pšenová torta je vďačná a hlavne zdravá sladkosť po celý rok,“ hovorí Gabika Žlebeková zo známej kantíny Zdravíčko.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastické HUBOVÉ RIZOTO: Recept Michala Konráda je TOP!
    Zdroj: NMH

    A venovala nám pre vás RECEPT! Nech sa vám torta bez lepku aj mlieka doma vydarí.

    Pšenová torta s hruškami a orechmi

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Pani Gabriela Žlebeková so svojim manželom spoločne prevádzkuje sieť jedální Zdravíčko, kde sa zameriavajú na prípravu jedál makrobiotickou metódou. Pre mesačník Dobré Jedlo pripravili obedové menu.

    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 šálka pšena (200 ml)
    • štvrť šálky sušených brusníc (alebo hrozienok)
    • pol šálky trstinového cukru (plus do pudingu)
    • pol šálky slnečnicového oleja (plus na vymastenie formy a potretie korpusu)
    • 3-4 stredne veľké hrušky
    • slivkový lekvár (na potretie korpusu)1 šálka pomletých orechov (plus celé na ozdobu)
    • 1 balík vanilkového pudingu (bez lepku)
    • 1 lyžička mletého zázvoru
    • 2 lyžice jablkového koncentrátu (alebo šťavy z čerstvého jablka)
    • morská soľ
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:12
    Remaining Time 0:12
    Loaded: 47.15%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Pšeno dajte variť do vody v pomere 1 : 2,5 spolu s brusnicami, cukrom, olejom, so štipkou soli. Varte 40 minút na miernom ohni, nemiešajte. Ak treba, prilejte trošku vody. Pšeno je hotové, keď pripomína kašu – nesmie sa úplne rozvariť.
      2. Uvarené pšeno nechajte trochu vychladnúť a preložte do vymastenej tortovej formy (alebo pekáča). Povrch urovnajte, potrite olejom a pečte 15 minút pri teplote 180 C. Nechajte vychladnúť.
      3. Hrušky očistite, zbavte jadierok, pokrájajte na kocky (rezančeky) a sparte asi v 400 ml vody. Nechajte na sitku odkvapkať.
      4. Vychladnutý korpus potrite slivkovým lekvárom a posypte pomletými orechmi. Na ne poukladajte sparené a odkvapkané hrušky.
      5. Vo vode zo sparených hrušiek uvarte vanilkový puding podľa návodu na obale. Ochuťte ho zázvorom, jablkovým koncentrátom, cukrom a soľou.
      6. Uvarený, ešte teplý puding vylejte na hrušky. Navrch nasypte mleté orechy a nechajte stuhnúť. Tortu môžete pred podávaním ozdobiť orechmi.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.