Reklama

Takto pripravíte dokonalý CHEESECAKE: Bude môcť ísť na výstavu!

Rakytníkový cheesecake bez pečenia. Na vrch nalejte želatínu z rakytníkovej šťavy.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Cheesecake, teda „syrový koláč“ patrí medzi obľúbené dezerty. Máme pre vás dobré rady, aby sa vám podaril na jednotku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nebesky dobrý CHEESECAKE: Vyberte si podľa vašej chuti

    Dve verzie cheesecaku

    Pečené cheesecaky: Tradičné cheesecaky sa pečú, čo im dodáva jemne krémovú a bohatú konzistenciu. A aj dlhšie vydržia. Pečený cheesecake obsahuje aj vajíčka, ktoré držia krém pokope. Prechádza tepelnou úpravou, čím získava hustejšiu štruktúru. Je sýtejší, odrežte si z neho menší kus.

    Nepečené cheesecaky: Sú ľahšie a osviežujúce. Pripravujú sa bez vajec a stuhnú chladením v chladničke. Konzistenciu plnky drží zvyčajne želatína.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jednoduchý NEPEČENÝ CHEESECAKE! Potrebujete iba 5 surovín

      Korpus cheesecaku

      • Tradične sa korpus pripravuje z maslových, celozrnných kakaových i karamelových sušienok, podľa chuti. Prípadne sa do nich môžu primiešať mleté oriešky.
      • Tie sa rozdrvia alebo rozmixujú a zmiešajú sa s rozpusteným maslom. Na 200 g sušienok okolo 80 g masla. Potom sa rukou alebo pomocou lyžice (oblej strany) alebo dnom pohára vtlačia rovnomerne do okrúhlej alebo štvorcovej formy vystlanej papierom na pečenie, najlepšie s odnímateľným dnom.
      • Sušienkový základ sa snažte vytiahnuť aj po bokoch formy.
      • Pri pečenom koláči sa tento korpus pečie asi 10 minút pri teplote 180 °C aby bol mierne zlatistý a pevný. Potom ho nechajte voľne vychladnúť a navrstvite naň plnku.
      • Pri nepečenom koláči sa korpus môže tiež predpiecť, ale zvyčajne sa dobre natlačené sušienky dajú len stuhnúť do chladničky.

      Zdroj: Shutterstock

      Sušienky rozdrvte ručne alebo v mixéri. Vysypte do misy, pridajte maslo a zmiešajte. Cesto natlačte do plechu alebo formy s papierom na pečenie. Pečte 10 minút pri 180 °C. Pri nepečenom cheesecaku nechajte stuhnúť.

      Plnka do cheesecaku

      • Základom je krémový syr, najčastejšie mascarpone alebo Philadelphia. Môže sa kombinovať kyslou alebo šľahačkovou smotanou, gréckym jogurtom, tvarohom, riccotou.
      • Smotanová plnka sa rôzne ochutí: vanilkou, čokoládou, kakaom karamelom, ovocím - čerstvý, mrazeným alebo pyré, džemom, kávou...

      Pečený aj nepečený cheesecake po stuhnutí ľubovoľne ozdobte polevou, želatínou, ovocím...

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jemný BROSKYŇOVÝ CHEESECAKE, takto chutí naozajstné leto

        Rady na pečený cheesecake

        Na plnku: Vymiešajte metličkou alebo varechou napríklad: 500 g krémového syra (napr. Philadelphia alebo mascarpone), 200 g gréckeho jogurtu alebo tvarohu, 150 g kryštálového cukru, 3 veľké vajcia, 150 ml kyslej smotany, 1 lyžičku vanilkového extraktu a1 lyžicu citrónovej šťavy alebo kôry (podľa chuti). Plnku pripravíte v priebehu pár minút, využite čas, kým sa v rúre pečie korpus.

        Vodný kúpeľ: Aby cheesecake nepraskol, môžete pred navrstvením plnky uzavretú formu obaliť alobalom. Dajte plnku (môžete do nej vložiť ovocie ak chcete) a obalenú formu vložte do hlbšieho plechu, do ktorého ste asi do polovičnej výšky formy naliali vodu.) Pri tomto spôsobe sa vytvorí jemná paru, ktorá napomáha rovnomernému pečeniu. Ak formu aj nedáte do vody, je dobré keď ju položíte na plech. Ak by náhodou dobre netesnila, krém sa nevyleje do rúry.

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Cheesecake s pečenými slivkami.

        Pečenie: Cheesecake pečte vo vyhriatej rúre pri nižšej teplote, zvyčajne okolo 150–160 °C, aby krém stuhol postupne a nepraskal. Pečte ho 50–60 minút, kým sa na vrchu utvorí zlatistá kôrka. Po tejto dobe by mal byť cheesecake pevný po okrajoch a mierne sa chvieť uprostred. Počas chladnutia postupne stuhne.

        Chladenie: Po upečení nechaj cheesecake v rúre so pootvorenými dvierkami ešte asi 30 minút, potom ho nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a nakoniec ho dajte na pár hodín do chladničky, ideálne cez noc. Takto dosiahnete dokonalú konzistenciu.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Dokonalý malinový cheesecake: Pripravíte jednoducho!

          Rady na nepečený cheesecake

          • Plnku vymiešajte z podobných surovín ako pri pečenej verzii, len do nej nedávajte vajcia. Namiesto nich sa vám zíde želatína.
          • Želatínu (práškovú alebo plátkovú) je potrebné nechať najprv "napučať". Práškovú želatínu zmiešajte s malým množstvom studenej vody (zvyčajne 3 lyžice na 1 balíček) a nechajte ju stáť 5-10 minút. Plátky želatíny vložte do studenej vody aby zmäkli, približne 5 minút.
          • Po napučaní želatínu krátko zahrejte, ideálne vo vodnom kúpeli alebo na slabom ohni. Nesmie sa variť, pretože by stratila schopnosť stuhnúť.

          Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

          Nepečený broskyňový cheesecake v podlhovastej forme. Základ tvoria sušienky pomleté s kešu orechmi.

          • Pred pridaním do studeného krému je potrebné želatínu "temperovať". Pridajte k nej najprv 1-2 lyžice pripraveného krému a dobre premiešajte. Takto zabránite vzniku hrudiek.
          • Po vyrovnaní teplôt zmiešanú želatínu ihneď dôkladne primiešajte do celého množstva krému.
          • Hotový krém opatrne nalejte na pripravený korpus a zarovnajte povrch.
          • Cheesecake nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc, aby krém dostatočne stuhol.

          Autor článku

          Mária Abrahámová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!