Reklama

Taká obyčajná REĎKOVKA. Viete, prečo by ste si ju mali dopriať takmer KAŽDÝ deň?

Reďkovka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Reďkovky sú ideálnym spestrením jedálneho lístka. Hodia sa do zeleninových šalátov i ako ozdoba na nátierky. Potešia vás nielen výbornou chuťou, ale i svojimi účinkami na zdravie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobre jedlo pre Zdravie: Ktoré potraviny sú zodpovedné za rakovinu hrubého čreva?

    Čerstvé redkvičky vydržia maximálne dva až tri dni, potom začnú vädnúť. Pred uskladnením z nich odstráňte listy, nebudú ich zbytočne oberať o vlhkosť. Kým ich doma odložíte, umyte ich vodou a zabaľte do vlhkej utierky, uvádza portál Zdravie.

    Podporia imunitu

    Reďkovky sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému. Céčko pôsobí v tele ako antioxidant, ochranca proti škodlivým voľným radikálom. Denne by ste mali prijať približne sto až dvesto mikrogramov tohto vitamínu, čo zodpovedá množstvu tristo až šesťsto gramov reďkoviek. Okrem céčka obsahuje reďkovka aj vitamín K, draslík, selén, železo, kyselinu listovú či fosfor. Sto gramov reďkoviek pokryje napríklad sedemdesiat percent dennej potreby vitamínu K. Ten zohráva kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi i na udržanie sily kostí

    Cukor pod kontrolou

    Výhodou reďkoviek je nízky glykemický index. Vďaka nemu hladina cukru takmer vôbec nestúpa, takže táto zelenina je ideálna na to, aby ste ho udržali pod kontrolou. Priaznivo ovplyvňuje aj metabolizmus cukrov. Za všetkým sa skrývajú horčičné oleje, ktoré reďkovke dodávajú mierne štipľavú chuť. 

    Pôsobia antibakteriálne

    Ako ukázali štúdie, horčičné oleje pôsobia antibakteriálne. Pomôžu vám zvládnuť nielen prechladnutie, ale i infekcie močových ciest, ale účinkujúaj proti baktériam a vírusom v žalúdku a črevách. Uľahčujú trávenie, pretože stimulujú činnosť pečene i žlč k produkcii tráviach štiav. Reďkovky by ste nemali jesť pri akútnom zápale čriev alebo žalúdočných vredoch, lebo nepriaznivo na nich pôsobí štipľavá chuť.

    Pomôžu pri chudnutí

    Reďkovky sú super voľbou aj v prípade, ak si chcete vylepšiť postavu. Zasýtia a neobsahujú takmer žiadne kalórie. Majú aj vysoký obsah vlákniny, vďaka ktorej sa vyhnete návalom hladu. Práve pre tieto vlastnosti je často súčasťou redukčných diét. 

    V Dobrom jedle vždy nájdete osvedčené recepty: