Taká obyčajná REĎKOVKA. Viete, prečo by ste si ju mali dopriať takmer KAŽDÝ deň?
13. 4. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Shutterstock
Reďkovky sú ideálnym spestrením jedálneho lístka. Hodia sa do zeleninových šalátov i ako ozdoba na nátierky. Potešia vás nielen výbornou chuťou, ale i svojimi účinkami na zdravie.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zdroj: Dobré Jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Čerstvé redkvičky vydržia maximálne dva až tri dni, potom začnú vädnúť. Pred uskladnením z nich odstráňte listy, nebudú ich zbytočne oberať o vlhkosť. Kým ich doma odložíte, umyte ich vodou a zabaľte do vlhkej utierky, uvádza portál Zdravie.
Podporia imunitu
Reďkovky sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému. Céčko pôsobí v tele ako antioxidant, ochranca proti škodlivým voľným radikálom. Denne by ste mali prijať približne sto až dvesto mikrogramov tohto vitamínu, čo zodpovedá množstvu tristo až šesťsto gramov reďkoviek. Okrem céčka obsahuje reďkovka aj vitamín K, draslík, selén, železo, kyselinu listovú či fosfor. Sto gramov reďkoviek pokryje napríklad sedemdesiat percent dennej potreby vitamínu K. Ten zohráva kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi i na udržanie sily kostí
Cukor pod kontrolou
Výhodou reďkoviek je nízky glykemický index. Vďaka nemu hladina cukru takmer vôbec nestúpa, takže táto zelenina je ideálna na to, aby ste ho udržali pod kontrolou. Priaznivo ovplyvňuje aj metabolizmus cukrov. Za všetkým sa skrývajú horčičné oleje, ktoré reďkovke dodávajú mierne štipľavú chuť.
Pôsobia antibakteriálne
Ako ukázali štúdie, horčičné oleje pôsobia antibakteriálne. Pomôžu vám zvládnuť nielen prechladnutie, ale i infekcie močových ciest, ale účinkujúaj proti baktériam a vírusom v žalúdku a črevách. Uľahčujú trávenie, pretože stimulujú činnosť pečene i žlč k produkcii tráviach štiav. Reďkovky by ste nemali jesť pri akútnom zápale čriev alebo žalúdočných vredoch, lebo nepriaznivo na nich pôsobí štipľavá chuť.
Pomôžu pri chudnutí
Reďkovky sú super voľbou aj v prípade, ak si chcete vylepšiť postavu. Zasýtia a neobsahujú takmer žiadne kalórie. Majú aj vysoký obsah vlákniny, vďaka ktorej sa vyhnete návalom hladu. Práve pre tieto vlastnosti je často súčasťou redukčných diét.
V Dobrom jedle vždy nájdete osvedčené recepty: