objednať časopis
všetky kategórie

Reďkovky sú ideálnym spestrením jedálneho lístka. Hodia sa do zeleninových šalátov i ako ozdoba na nátierky. Potešia vás nielen výbornou chuťou, ale i svojimi účinkami na zdravie.

Čerstvé redkvičky vydržia maximálne dva až tri dni, potom začnú vädnúť. Pred uskladnením z nich odstráňte listy, nebudú ich zbytočne oberať o vlhkosť. Kým ich doma odložíte, umyte ich vodou a zabaľte do vlhkej utierky, uvádza portál Zdravie.

Podporia imunitu

Redkvičky podporia imunitu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reďkovky sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému. Céčko pôsobí v tele ako antioxidant, ochranca proti škodlivým voľným radikálom. Denne by ste mali prijať približne sto až dvesto mikrogramov tohto vitamínu, čo zodpovedá množstvu tristo až šesťsto gramov reďkoviek. Okrem céčka obsahuje reďkovka aj vitamín K, draslík, selén, železo, kyselinu listovú či fosfor. Sto gramov reďkoviek pokryje napríklad sedemdesiat percent dennej potreby vitamínu K. Ten zohráva kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi i na udržanie sily kostí

Cukor pod kontrolou

Redkvičky priaznivo ovplyvňujú metabolizmus.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Výhodou reďkoviek je nízky glykemický index. Vďaka nemu hladina cukru takmer vôbec nestúpa, takže táto zelenina je ideálna na to, aby ste ho udržali pod kontrolou. Priaznivo ovplyvňuje aj metabolizmus cukrov. Za všetkým sa skrývajú horčičné oleje, ktoré reďkovke dodávajú mierne štipľavú chuť. 

Ilustračné foto
Čítajte viac
Jedli ste už dnes ovocie alebo zeleninu? Prezradíme vám, prečo je to dôležité

Pôsobia antibakteriálne

Redkvičky obsahujú veľa vitamínov.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Ako ukázali štúdie, horčičné oleje pôsobia antibakteriálne. Pomôžu vám zvládnuť nielen prechladnutie, ale i infekcie močových ciest, ale účinkujúaj proti baktériam a vírusom v žalúdku a črevách. Uľahčujú trávenie, pretože stimulujú činnosť pečene i žlč k produkcii tráviach štiav. Reďkovky by ste nemali jesť pri akútnom zápale čriev alebo žalúdočných vredoch, lebo nepriaznivo na nich pôsobí štipľavá chuť.

Pomôžu pri chudnutí

Reďkovkové carpaccio.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reďkovky sú super voľbou aj v prípade, ak si chcete vylepšiť postavu. Zasýtia a neobsahujú takmer žiadne kalórie. Majú aj vysoký obsah vlákniny, vďaka ktorej sa vyhnete návalom hladu. Práve pre tieto vlastnosti je často súčasťou redukčných diét. 

V Dobrom jedle vždy nájdete osvedčené recepty:

Špargľový šalát so šunkou a vajíčkom.
Čítajte viac
Konečne ŠPARGĽA: Prišli sme jej na chuť v šaláte, polievke, koláči i omáčke!
Mrkvový koláč s lieskovcami.
Čítajte viac
Hviezda jarného stola - na MRKVOVOM koláči s lieskovcami si pochutnáte
Čítajte viac
Jar na tanieri! Linguine S MEDVEDÍM CESNAKOM a klíčkami ďatelinky chutia fantasticky
Hráškovo-mätové rizoto
Čítajte viac
12 x OBED ZA PÁR EUR: Rizoto, holúbky, špecle i falafel
Zemiakové rosti.
Čítajte viac
ZEMIAKY na scénu: LACNO z nich urobíte FAŠÍRKY, knedle i KROKETY

Chutné zeleninové. TOTO všetko sme uvarili a upiekli v DOBROM JEDLE. Pozrite si v GALÉRII >>>

Kategórie