Taká naša KLASIKA: Máte radšej PLNENÉ papriky alebo KAPUSTNÉ listy?
28. 8. 2023, 6:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Máte radšej plnené papriky či kapustné listy? Alebo oboje. Tu sú recepty.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Gurmet/ Alena Hrbková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
32 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Idete na PIKNIK? Zabaľte si chutné jedlo do košíkaTRADIČNÁ PLNENÁ PAPRIKA
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- svetlozelené papriky na plnenie
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 200 g ryže
- 240 ml vody alebo vývaru
- 600 g mletého bravčového mäsa (prípadne zmes s hovädzím)
- 2 vajcia
- soľ, mleté čierne korenie ";i:10;s:17:"bravčová masť
Na omáčku:
- 2 cibule
- odrezky z papriky
- pár guľôčok nového a čierneho korenia
- 2-3 celé klinčeky (ak chcete)
- pol až 1 lyžička sušeného mletého čili
- 2 bobkové listy
- 3-4 poháre paradajkového pretlaku
- 2-4 lyžice cukru
- voda lebo vývar
POSTUP
- Cibuľu očistite, nakrájajte na drobno a osmažte na bravčovej masti, pridajte pretlačené cesnaky, po chvíli mletú rascu a papriku a krátko osmažte. Pridajte ryžu, soľ a tekutinu (vodu alebo vývar) a ryžu takto predvarte (aby nebola ešte uvarená domäkka).
- Vychladnutú predvarenú ryžu zamiešajte s mletým mäsom, vajcami, so soľou a s korením. Zo zmesi vytvarujte drobný karbonátok, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok zmesi.
- Konce papriky odrežte, vnútro očistite a naplňte mäsovou zmesou. Snažte sa vyhnúť vzduchovým bublinám a rovnako papriku nepreplňte (praskla by). Zo zvyškov zmesi urobte guľky.
- Pripravte omáčku: Na masti krátko opečiete naplnenú papriku a mäsové guľky – všetko z panvice vyberte, pridajte masť, ak treba. Na nej teraz osmažte nahrubo nakrájanú cibuľu, odrezky z papriky, čierne a nové korenie, klinčeky, mleté sušené čili (ak používate) a bobkové listy. Pridajte paradajkový pretlak, cukor a soľ. Ak je omáčka príliš hustá, dolejte trochu vody alebo vývaru. Priveďte do varu.
- Do pretlaku vložte naplnené papriky a mäsové guľky, všetko prikryte a varte na strednom plameni alebo v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 60 minút.
- Uvarenú papriku a guľky z omáčky vyberte, omáčku prepasírujte a dochuťte, zrieďte vodou alebo zahustite napríklad múkou opraženou na troche tuku. Podávajte s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou.

Video Player is loading.
Chutné VEČERE od šikovnej fotografky a blogerky TONKYPLNENÁ KAPUSTA S HOVÄDZÍM MÄSOM
6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku mletej červenej papriky
- pol lyžičky mletej rasce
- pol lyžičky sušeného majoránu
- 200 g celých jačmenných krúp alebo guľatozrnnej ryže
- 60 ml vývaru alebo vody
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa (napríklad krk, nožina, plece)
- 2 vajcia
- zmes čerstvých nasekaných byliniek ";i:10;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:11;s:41:"1 hlávka červenej alebo bielej kapusty ";i:12;s:17:"bravčová masť ";i:13;s:46:"300 – 500 g kyslej smotany na servírovanie
Na omáčku:
- 1 pikantnú klobásu
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 800 g kyslej kapusty
- vývar alebo voda
- soľ, mleté čierne korenie
- bravčová masť
POSTUP
- Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na masti, pridajte pretlačené cesnaky a po chvíli zaprášte mletou paprikou, rascou, majoránom a mletým korením. Všetko spolu krátko opražte, pridajte prepláchnuté krúpy, soľ a po minúte horúci vývar alebo vodu. Prikryté krúpy predvarte, nechajte vychladnúť a premiešajte s mletým mäsom, vajcami a bylinkami. Zmes dochuťte soľou a korením. Kúsok opečenej zmesi ochutnajte a podľa chuti dochuťte zvyšok.
- Z celej hlávky kapusty vyrežte hlúb (do ihlana) a namočte ju do vriacej osolenej vody. Po pár minútach odstráňte dve- -tri vrstvy horných listov a schlaďte ich. Namáčanie celej kapusty do vriacej vody opakujte, až kým nezískate 15-20 listov. Listy osušte, hrubé stonky odrežte, alebo prejdite valčekom na cesto.
- Pripravte omáčku: Nakrájanú pikantnú klobásu sprudka opražte na masti a vyberte z panvice. Pridajte masť, ak treba, osmažte na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisované cesnaky a mletú červenú papriku. Krátkym smažením nechajte vyniknúť aróme a chuti mletej papriky, potom primiešajte kyslú kapustu (ak je príliš kyslá, prepláchnite ju).
- Na dno širokého hrnca dajte kyslú kapustu, kúsky klobásky a nakrájaný zvyšok kapusty. Do kapustných listov vložte vyformovanú hrudku mäsovej plnky a listy zaviňte. Závitky poukladajte na kapustu do hrnca a podlejte vodou alebo vývarom. Prikryte hrniec vekom a holúbky duste asi 45 až 60 minút domäkka.
- Plnenú kapustu podávajte s dusenou kapustou, pikantnou klobásou a kyslou smotanou.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: