Reklama

Taká naša KLASIKA: Máte radšej PLNENÉ papriky alebo KAPUSTNÉ listy?

Plnené kapustné listy.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Máte radšej plnené papriky či kapustné listy? Alebo oboje. Tu sú recepty.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Idete na PIKNIK? Zabaľte si chutné jedlo do košíka

    TRADIČNÁ PLNENÁ PAPRIKA

    4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • svetlozelené papriky na plnenie
    • 2 cibule
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 lyžičky mletej rasce
    • 2 lyžičky mletej červenej papriky
    • 200 g ryže
    • 240 ml vody alebo vývaru
    • 600 g mletého bravčového mäsa (prípadne zmes s hovädzím)
    • 2 vajcia
    • soľ, mleté čierne korenie ";i:10;s:17:"bravčová masť

    Na omáčku:

    • 2 cibule
    • odrezky z papriky
    • pár guľôčok nového a čierneho korenia
    • 2-3 celé klinčeky (ak chcete)
    • pol až 1 lyžička sušeného mletého čili
    • 2 bobkové listy
    • 3-4 poháre paradajkového pretlaku
    • 2-4 lyžice cukru
    • voda lebo vývar

    POSTUP

    1. Cibuľu očistite, nakrájajte na drobno a osmažte na bravčovej masti, pridajte pretlačené cesnaky, po chvíli mletú rascu a papriku a krátko osmažte. Pridajte ryžu, soľ a tekutinu (vodu alebo vývar) a ryžu takto predvarte (aby nebola ešte uvarená domäkka).
    2. Vychladnutú predvarenú ryžu zamiešajte s mletým mäsom, vajcami, so soľou a s korením. Zo zmesi vytvarujte drobný karbonátok, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok zmesi.
    3. Konce papriky odrežte, vnútro očistite a naplňte mäsovou zmesou. Snažte sa vyhnúť vzduchovým bublinám a rovnako papriku nepreplňte (praskla by). Zo zvyškov zmesi urobte guľky.
    4. Pripravte omáčku: Na masti krátko opečiete naplnenú papriku a mäsové guľky – všetko z panvice vyberte, pridajte masť, ak treba. Na nej teraz osmažte nahrubo nakrájanú cibuľu, odrezky z papriky, čierne a nové korenie, klinčeky, mleté sušené čili (ak používate) a bobkové listy. Pridajte paradajkový pretlak, cukor a soľ. Ak je omáčka príliš hustá, dolejte trochu vody alebo vývaru. Priveďte do varu.
    5. Do pretlaku vložte naplnené papriky a mäsové guľky, všetko prikryte a varte na strednom plameni alebo v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 60 minút.
    6. Uvarenú papriku a guľky z omáčky vyberte, omáčku prepasírujte a dochuťte, zrieďte vodou alebo zahustite napríklad múkou opraženou na troche tuku. Podávajte s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chutné VEČERE od šikovnej fotografky a blogerky TONKY

      PLNENÁ KAPUSTA S HOVÄDZÍM MÄSOM

      6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT

      Potrebujete:

      • 2 cibule
      • 4 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžičku mletej červenej papriky
      • pol lyžičky mletej rasce
      • pol lyžičky sušeného majoránu
      • 200 g celých jačmenných krúp alebo guľatozrnnej ryže
      • 60 ml vývaru alebo vody
      • 1 kg mletého hovädzieho mäsa (napríklad krk, nožina, plece)
      • 2 vajcia
      • zmes čerstvých nasekaných byliniek ";i:10;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:11;s:41:"1 hlávka červenej alebo bielej kapusty ";i:12;s:17:"bravčová masť ";i:13;s:46:"300 – 500 g kyslej smotany na servírovanie

      Na omáčku:

      • 1 pikantnú klobásu
      • 1 väčšiu cibuľu
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 800 g kyslej kapusty
      • vývar alebo voda
      • soľ, mleté čierne korenie
      • bravčová masť

      POSTUP

      1. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte na masti, pridajte pretlačené cesnaky a po chvíli zaprášte mletou paprikou, rascou, majoránom a mletým korením. Všetko spolu krátko opražte, pridajte prepláchnuté krúpy, soľ a po minúte horúci vývar alebo vodu. Prikryté krúpy predvarte, nechajte vychladnúť a premiešajte s mletým mäsom, vajcami a bylinkami. Zmes dochuťte soľou a korením. Kúsok opečenej zmesi ochutnajte a podľa chuti dochuťte zvyšok.
      2. Z celej hlávky kapusty vyrežte hlúb (do ihlana) a namočte ju do vriacej osolenej vody. Po pár minútach odstráňte dve- -tri vrstvy horných listov a schlaďte ich. Namáčanie celej kapusty do vriacej vody opakujte, až kým nezískate 15-20 listov. Listy osušte, hrubé stonky odrežte, alebo prejdite valčekom na cesto.
      3. Pripravte omáčku: Nakrájanú pikantnú klobásu sprudka opražte na masti a vyberte z panvice. Pridajte masť, ak treba, osmažte na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisované cesnaky a mletú červenú papriku. Krátkym smažením nechajte vyniknúť aróme a chuti mletej papriky, potom primiešajte kyslú kapustu (ak je príliš kyslá, prepláchnite ju).
      4. Na dno širokého hrnca dajte kyslú kapustu, kúsky klobásky a nakrájaný zvyšok kapusty. Do kapustných listov vložte vyformovanú hrudku mäsovej plnky a listy zaviňte. Závitky poukladajte na kapustu do hrnca a podlejte vodou alebo vývarom. Prikryte hrniec vekom a holúbky duste asi 45 až 60 minút domäkka.
      5. Plnenú kapustu podávajte s dusenou kapustou, pikantnou klobásou a kyslou smotanou.

      V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: