Reklama

Svieže koláče a dezerty z JOGURTU: Oblížete sa až za ušami!

JOGURTOVÝ CHEESECAKE S REBARBOROU

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Biely jogurt je univerzálna kuchynská surovina, ale všetci maškrtníci sa isto zhodnú, že najlepšie chutí v koláči alebo v inom sladkom dezerte. Tak si poďte s nami pripraviť chutné sladkosti, svieže ako jarný vánok.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 
Duration 
Remaining Time 
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    JOGURTOVÝ CHEESECAKE S REBARBOROU

    ...pohladí chuťové poháriky

    Zdroj: Laura Witteková

    JOGURTOVÝ CHEESECAKE S REBARBOROU

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, CHLADENIE 3-4 HODINY

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 200 g celozrnných sušienok
    • 40 g datlí bez kôstky
    • 45 g masla
    • citrónová kôra
    • štipka soli

    Na jogurtovú plnku:

    • 60 ml vody
    • 2 lyžice želatínového prášku
    • 350 g mrazených jahôd
    • 4 lyžice krupicového cukru
    • 450 g hustého jogurtu
    • 200 ml smotany na šľahanie

    Na ozdobu:

    • rebarbora
    • 1 šálka vody
    • pol šálky krupicového cukru
    • šťava z jedného citróna

    POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ovocné KOLÁČE Z PIŠKÓTOVÉHO CESTA: Šťavnaté a nadýchané mňam!

       Postup:

      1. Pripravte korpus: Sušienky a datle rozmixujte. Zmiešajte ich s maslom, citrónovou kôrou, so štipkou soli a utlačte do formy (22 cm) s dnom vyloženým papierom na pečenie. Dajte do chladničky.

      2. Urobte jogurtovú plnku: Do misky so studenou vodou nasypte želatínu a nechajte napučať – asi 10 minút. Jahody uvarte s cukrom a rozmixujte na pyré, 50 ml pyré odložte a zvyšok zmiešajte s jogurtom. Ak treba, doslaďte. Do odloženého pyré pridajte napučanú želatínu a veľmi jemne zahrejte, aby sa rozpustila.

      3. Do želatínovo-jahodového pyré pridajte lyžicu jogurtovej zmesi a zamiešajte. Pridajte ešte dve, tri lyžice, aby sa teploty vyrovnali. Potom želatínovú zmes vylejte do jogurtovej zmesi a dobre rozmiešajte.

      4. Smotanu vyšľahajte napevno a opatrne zamiešajte do jogurtovo-jahodovej zmesi. Hotovú zmes nalejte na sušienky a dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc.

      5. Rebarboru očistite a pomocou škrabky nakrájajte na tenké prúžky. Do hrnca dajte vodu a cukor. Nechajte zovrieť, potom plameň stíšte na minimum. Pridajte rebarborové prúžky a nechajte ich v sirupe 20-30 sekúnd. Potom ich osušte papierovou utierkou. Zvyšný sirup odložte.

      6. Vychladený cheesecake vyberte z formy a ozdobte prúžkami rebarbory. Jemne ich potrite zvyšným sirupom a nechajte v chladničke stuhnúť. Nakoniec cheesecake ozdobte jahodami a môžete krájať.

      JOGURTOVÉ TORTIČKY S RÍBEZĽOVOU OMÁČKOU

      ...ľahké ako obláčik

      Zdroj: Laura Witteková

      JOGURTOVÉ TORTIČKY S RÍBEZĽOVOU OMÁČKOU

      8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

      Potrebujete:

      • 3 vajcia
      • 80 g krupicového cukru
      • tretina lyžičky mletej vanilky
      • 75 g slnečnicového oleja
      • 45 g hustého jogurtu
      • 115 g hladkej múky
      • pol balíčka kypriaceho prášku

      Na jogurtovú vrstvu:

      • 200 g mandľového mlieka
      • 20 g agaru (želatínu z morských rias zoženiete v dobrých supermarketoch)
      • 500 g hustého jogurtu
      • 5 lyžíc javorového sirupu
      • kôra z jedného citróna
      • 1 lyžička vanilkového extraktu

      Na ríbezľovú omáčku:

      • mrazené ríbezle
      • pol lyžičky mletej vanilky
      • cukor podľa chuti

      Na ozdobu:

      • ríbezle

      POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najlepší MARHUĽOVÝ KOLÁČ: RÝCHLY RECEPT Diany Hágerovej Teaser
        Zdroj: NMH

        Postup:

        1. Rúru vyhrejte na 180 °C a dno klasického plechu vyložte papierom na pečenie.

        2. Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľahajte do peny. Prilejte olej, jogurt a zamiešajte. Potom prisypte múku s kypriacim práškom a zamiešajte. Z bielkov vyšľahajte sneh a jemne ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejte do pripravovaného plechu a pečte 12-15 minút dozlatista.

        3. Keď korpus vychladne, vykrajujte z neho formičkami (7 cm) kolieska. Položte ich na dno formičiek.

        4. Urobte jogurtovú zmes: Do hrnca dajte mandľové mlieko, prisypte agar a priveďte do varu, aby sa celkom rozpustil. Odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.

        5. Jogurt dajte do misy, zmiešajte s javorovým sirupom, citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom. Do mlieka s agarom pridajte 2 lyžice jogurtu a premiešajte. Jogurt primiešavajte postupne, aby sa nezrazil. Potom zmes nalejte na korpus do formičiek a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky.

        6. Zatiaľ pripravte ríbezľovú omáčku: Mrazené ríbezle dajte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte vanilku, cukor podľa chuti a dobre rozmiešajte. Varte, kým sa omáčka nezredukuje o tretinu, a odstavte. Nechajte vychladnúť.

        7. Vychladené tortičky vyberte z formičiek, polejte ich omáčkou, ozdobte ríbezľami a môžete servírovať.

        Vyskúšajte nadýchanú snehovú tortu s jahodami:

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Takto ľahko sa robí božská snehová torta s jahodami

          Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            TVAROHOVO-ČOKOLÁDOVÁ PENA: Pastva pre oči i pre chuťové poháriky

            JOGURTOVO-OVOCNÝ POHÁR S CHIA

            ...osviežujúca bodka po obede

            Zdroj: Laura Witteková

            JOGURTOVO-OVOCNÝ POHÁR S CHIA

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

            Potrebujete:

            • 4 lyžice semiačok chia
            • 1 šálka kokosového mlieka
            • 1 lyžička vanilkového extraktu
            • 400 g hustého jogurtu
            • 1 lyžica strúhaného kokosu
            • ovocie na ozdobenie (plus do jogurtu, ak chcete)

            Na malinový džem:

            • 300 g mrazených malín
            • 1-2 lyžice kokosového cukru

            Postup:

            1. V miske zmiešajte chia, kokosové mlieko, vanilkový extrakt a dajte do chladničky na 2 hodiny alebo cez noc.

            2. Urobte malinový džem: Do hrnčeka dajte maliny, kokosový cukor a priveďte do varu. Zredukujte na polovicu.

            3. Môžete vrstviť: Na dno pohárov dajte lyžicu malinového džemu. Pridajte hustý jogurt (ak chcete, primiešajte doň obľúbené ovocie). Naň uložte ďalšiu vrstvu chia pudingu a prikryte trochou malinového džemu. Navrch pohárov poukladajte rôzne ovocie a môžete podávať.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Šťavnatý BROSKYŇOVÝ KOLÁČ: BLESKOVO hotový a MŇAMKOVÝ! Teaser
              Zdroj: NMH

              ČOKOLÁDOVO-JOGURTOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU

              ...na víkend ako stvorený

              Zdroj: Laura Witteková

              ČOKOLÁDOVO-JOGURTOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU

               12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 13-15 MINÚT

              Potrebujete:

              • 150 g hladkej múky
              • 60 g kakaa
              • 2 lyžičky kypriaceho prášku
              • pol lyžičky soli
              • 130 g krupicového cukru
              • 230 g hustého jogurtu
              • 3 vajcia L
              • 120 ml slnečnicového oleja
              • 2 lyžičky vanilkového extraktu
              • pomarančová kôra z jedného pomaranča";i:10;s:33:"100 g nasekanej tmavej čokolády

              Na posýpku:

              • 1 lyžica medu
              • 3 lyžice opražených lieskových orieškov
              • 30 g nasekanej tmavej čokolády

              Na podávanie:

              • jogurt

              Postup:

              1. Rúru vyhrejte na 175 °C a dno formy (22 cm) vyložte papierom na pečenie.

              2. V mise zmiešajte múku, kakao, kypriaci prášok, soľ a cukor. V strede urobte jamku a priamo do nej dajte jogurt, vajíčka, olej, vanilku a nastrúhanú pomarančovú kôru. Premiešajte dohladka a nakoniec vsypte nasekanú čokoládu. Hmotu vylejte do pripravenej formy a dajte piecť na 35-40 minút. Pred vybratím z rúry urobte test špajdľou.

              3. Vychladnutý koláč vyberte z formy a dookola ho polejte medom. Do medu nasypte nasekané oriešky a čokoládu. Porcie podávajte poliate jogurtom.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Current Time 
              Duration 
              Remaining Time 
              Loaded: 0%
               
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • captions and subtitles off, selected

                JOGURTOVO-JAHODOVÉ REZY

                ...ku kávičke

                Zdroj: Laura Witteková

                JOGURTOVO-JAHODOVÉ REZY

                12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

                Potrebujete:

                Na mandľový korpus:

                • 160 g mandlí
                • 100 g práškového cukru
                • 30 g hladkej múky
                • 8 bielkov
                • 100 g krupicového cukru
                • 2 lyžičky ružovej vody (nemusí byť)

                Na jahodovú plnku:

                • 2 lyžice práškovej želatíny
                • 60 ml studenej vody
                • 4 šálky mrazených jahôd
                • 100 g krupicového cukru

                Na vanilkový krém:

                • 8 žĺtkov
                • 1 lyžica kukuričného škrobu
                • 100 g krupicového cukru
                • 500 ml mlieka
                • 1 lyžička mletej vanilky
                • 60 ml vody
                • 2 lyžice práškovej želatíny
                • 500 ml smotany na šľahanie
                • 200 g hustého jogurtu

                Na podávanie:

                • jahody a práškový cukor

                POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

                Postup:

                1. Rúru vyhrejte na 175 °C, dno menšieho plechu vysteľte papierom na pečenie.

                2. Mandle s práškovým cukrom dajte do mixéra a rozmixujte dohladka. Potom zmes preosejte a primiešajte múku.

                3. Na strednej rýchlosti vyšľahajte bielky do ľahkej peny a postupne pridávajte cukor, zvýšte rýchlosť a vyšľahajte do pevných špičiek. Do snehu pridajte mandľovo-cukrovú zmes, ružovú vodu a veľmi jemne zamiešajte. Hmotu rozotrite na plech a dajte piecť na 12-15 minút dozlatista.

                4. Zatiaľ pripravte jahodovú plnku: Do misky s vodou dajte želatínu a nechajte ju napučať. Jahody s cukrom priveďte do varu. Varte ich domäkka, kým sa šťava nezredukuje. Potom odstavte a nechajte 15 minút chladnúť. Jahody rozmixujte a dobre v nich rozmiešajte napučanú želatínu. Jahodovú zmes vylejte na plech vystlaný potravinárskou fóliou a nechajte v chladničke stuhnúť.

                5. Urobte vanilkový krém: Vo väčšej mise zamiešajte žĺtky, škrob a cukor. V hrnci zohrejte mlieko s vanilkou pod bod varu. Potom teplé mlieko veľmi pomaly a za stáleho miešania vlievajte do žĺtkovej zmesi. Zmes vráťte do hrnca a uvarte hladký krém. Nechajte 15 minút chladnúť.

                6. Želatínu nechajte opäť napučať vo vode a potom ju vmiešajte do vychladnutého krému. Prikryte fóliou a nechajte celkom vychladnúť. Do vychladnutého krému primiešajte jogurt.

                7. Smotanu vyšľahajte do pevných špičiek a jemne ju zamiešajte do vanilkového krému.

                8. Vychladnutý korpus prerežte na tri rovnaké diely. Spodný korpus vložte do pripravenej formy, naň položte stuhnuté jahodového želé (rovnako veľké) z chladničky. Na želé rozotrite vanilkový krém a zakryte ho druhým plátom korpusu. Postup opakujte ešte raz. Potom koláč zvrchu jemne zatlačte, aby sa krém pekne spojil s korpusom, a vložte ho do chladničky na 2-4 hodiny, ideálne na noc.

                9. Stuhnutý koláč vyberte z chladničky, nakrájajte na rezy, posypte práškovým cukrom, ozdobte jahodami a môžete podávať.

                Čítajte viac z Dobrého jedla: