Svieže koláče a dezerty z JOGURTU: Oblížete sa až za ušami!
30. 7. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Laura Witteková
Biely jogurt je univerzálna kuchynská surovina, ale všetci maškrtníci sa isto zhodnú, že najlepšie chutí v koláči alebo v inom sladkom dezerte. Tak si poďte s nami pripraviť chutné sladkosti, svieže ako jarný vánok.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

JOGURTOVÝ CHEESECAKE S REBARBOROU
...pohladí chuťové poháriky
Zdroj: Laura Witteková
JOGURTOVÝ CHEESECAKE S REBARBOROU
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, CHLADENIE 3-4 HODINY
Potrebujete:
Na korpus:
- 200 g celozrnných sušienok
- 40 g datlí bez kôstky
- 45 g masla
- citrónová kôra
- štipka soli
Na jogurtovú plnku:
- 60 ml vody
- 2 lyžice želatínového prášku
- 350 g mrazených jahôd
- 4 lyžice krupicového cukru
- 450 g hustého jogurtu
- 200 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- rebarbora
- 1 šálka vody
- pol šálky krupicového cukru
- šťava z jedného citróna
POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

Postup:
1. Pripravte korpus: Sušienky a datle rozmixujte. Zmiešajte ich s maslom, citrónovou kôrou, so štipkou soli a utlačte do formy (22 cm) s dnom vyloženým papierom na pečenie. Dajte do chladničky.
2. Urobte jogurtovú plnku: Do misky so studenou vodou nasypte želatínu a nechajte napučať – asi 10 minút. Jahody uvarte s cukrom a rozmixujte na pyré, 50 ml pyré odložte a zvyšok zmiešajte s jogurtom. Ak treba, doslaďte. Do odloženého pyré pridajte napučanú želatínu a veľmi jemne zahrejte, aby sa rozpustila.
3. Do želatínovo-jahodového pyré pridajte lyžicu jogurtovej zmesi a zamiešajte. Pridajte ešte dve, tri lyžice, aby sa teploty vyrovnali. Potom želatínovú zmes vylejte do jogurtovej zmesi a dobre rozmiešajte.
4. Smotanu vyšľahajte napevno a opatrne zamiešajte do jogurtovo-jahodovej zmesi. Hotovú zmes nalejte na sušienky a dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc.
5. Rebarboru očistite a pomocou škrabky nakrájajte na tenké prúžky. Do hrnca dajte vodu a cukor. Nechajte zovrieť, potom plameň stíšte na minimum. Pridajte rebarborové prúžky a nechajte ich v sirupe 20-30 sekúnd. Potom ich osušte papierovou utierkou. Zvyšný sirup odložte.
6. Vychladený cheesecake vyberte z formy a ozdobte prúžkami rebarbory. Jemne ich potrite zvyšným sirupom a nechajte v chladničke stuhnúť. Nakoniec cheesecake ozdobte jahodami a môžete krájať.
JOGURTOVÉ TORTIČKY S RÍBEZĽOVOU OMÁČKOU
...ľahké ako obláčik
Zdroj: Laura Witteková
JOGURTOVÉ TORTIČKY S RÍBEZĽOVOU OMÁČKOU
8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 3 vajcia
- 80 g krupicového cukru
- tretina lyžičky mletej vanilky
- 75 g slnečnicového oleja
- 45 g hustého jogurtu
- 115 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
Na jogurtovú vrstvu:
- 200 g mandľového mlieka
- 20 g agaru (želatínu z morských rias zoženiete v dobrých supermarketoch)
- 500 g hustého jogurtu
- 5 lyžíc javorového sirupu
- kôra z jedného citróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na ríbezľovú omáčku:
- mrazené ríbezle
- pol lyžičky mletej vanilky
- cukor podľa chuti
Na ozdobu:
- ríbezle
POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

Zdroj: NMH
Postup:
1. Rúru vyhrejte na 180 °C a dno klasického plechu vyložte papierom na pečenie.
2. Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľahajte do peny. Prilejte olej, jogurt a zamiešajte. Potom prisypte múku s kypriacim práškom a zamiešajte. Z bielkov vyšľahajte sneh a jemne ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejte do pripravovaného plechu a pečte 12-15 minút dozlatista.
3. Keď korpus vychladne, vykrajujte z neho formičkami (7 cm) kolieska. Položte ich na dno formičiek.
4. Urobte jogurtovú zmes: Do hrnca dajte mandľové mlieko, prisypte agar a priveďte do varu, aby sa celkom rozpustil. Odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
5. Jogurt dajte do misy, zmiešajte s javorovým sirupom, citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom. Do mlieka s agarom pridajte 2 lyžice jogurtu a premiešajte. Jogurt primiešavajte postupne, aby sa nezrazil. Potom zmes nalejte na korpus do formičiek a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky.
6. Zatiaľ pripravte ríbezľovú omáčku: Mrazené ríbezle dajte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte vanilku, cukor podľa chuti a dobre rozmiešajte. Varte, kým sa omáčka nezredukuje o tretinu, a odstavte. Nechajte vychladnúť.
7. Vychladené tortičky vyberte z formičiek, polejte ich omáčkou, ozdobte ríbezľami a môžete servírovať.
Vyskúšajte nadýchanú snehovú tortu s jahodami:
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

JOGURTOVO-OVOCNÝ POHÁR S CHIA
...osviežujúca bodka po obede
Zdroj: Laura Witteková
JOGURTOVO-OVOCNÝ POHÁR S CHIA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 4 lyžice semiačok chia
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 400 g hustého jogurtu
- 1 lyžica strúhaného kokosu
- ovocie na ozdobenie (plus do jogurtu, ak chcete)
Na malinový džem:
- 300 g mrazených malín
- 1-2 lyžice kokosového cukru
Postup:
1. V miske zmiešajte chia, kokosové mlieko, vanilkový extrakt a dajte do chladničky na 2 hodiny alebo cez noc.
2. Urobte malinový džem: Do hrnčeka dajte maliny, kokosový cukor a priveďte do varu. Zredukujte na polovicu.
3. Môžete vrstviť: Na dno pohárov dajte lyžicu malinového džemu. Pridajte hustý jogurt (ak chcete, primiešajte doň obľúbené ovocie). Naň uložte ďalšiu vrstvu chia pudingu a prikryte trochou malinového džemu. Navrch pohárov poukladajte rôzne ovocie a môžete podávať.

Zdroj: NMH
ČOKOLÁDOVO-JOGURTOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU
...na víkend ako stvorený
Zdroj: Laura Witteková
ČOKOLÁDOVO-JOGURTOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 13-15 MINÚT
Potrebujete:
- 150 g hladkej múky
- 60 g kakaa
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky soli
- 130 g krupicového cukru
- 230 g hustého jogurtu
- 3 vajcia L
- 120 ml slnečnicového oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- pomarančová kôra z jedného pomaranča";i:10;s:33:"100 g nasekanej tmavej čokolády
Na posýpku:
- 1 lyžica medu
- 3 lyžice opražených lieskových orieškov
- 30 g nasekanej tmavej čokolády
Na podávanie:
- jogurt
Postup:
1. Rúru vyhrejte na 175 °C a dno formy (22 cm) vyložte papierom na pečenie.
2. V mise zmiešajte múku, kakao, kypriaci prášok, soľ a cukor. V strede urobte jamku a priamo do nej dajte jogurt, vajíčka, olej, vanilku a nastrúhanú pomarančovú kôru. Premiešajte dohladka a nakoniec vsypte nasekanú čokoládu. Hmotu vylejte do pripravenej formy a dajte piecť na 35-40 minút. Pred vybratím z rúry urobte test špajdľou.
3. Vychladnutý koláč vyberte z formy a dookola ho polejte medom. Do medu nasypte nasekané oriešky a čokoládu. Porcie podávajte poliate jogurtom.

JOGURTOVO-JAHODOVÉ REZY
...ku kávičke
Zdroj: Laura Witteková
JOGURTOVO-JAHODOVÉ REZY
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Potrebujete:
Na mandľový korpus:
- 160 g mandlí
- 100 g práškového cukru
- 30 g hladkej múky
- 8 bielkov
- 100 g krupicového cukru
- 2 lyžičky ružovej vody (nemusí byť)
Na jahodovú plnku:
- 2 lyžice práškovej želatíny
- 60 ml studenej vody
- 4 šálky mrazených jahôd
- 100 g krupicového cukru
Na vanilkový krém:
- 8 žĺtkov
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 100 g krupicového cukru
- 500 ml mlieka
- 1 lyžička mletej vanilky
- 60 ml vody
- 2 lyžice práškovej želatíny
- 500 ml smotany na šľahanie
- 200 g hustého jogurtu
Na podávanie:
- jahody a práškový cukor
POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>
Postup:
1. Rúru vyhrejte na 175 °C, dno menšieho plechu vysteľte papierom na pečenie.
2. Mandle s práškovým cukrom dajte do mixéra a rozmixujte dohladka. Potom zmes preosejte a primiešajte múku.
3. Na strednej rýchlosti vyšľahajte bielky do ľahkej peny a postupne pridávajte cukor, zvýšte rýchlosť a vyšľahajte do pevných špičiek. Do snehu pridajte mandľovo-cukrovú zmes, ružovú vodu a veľmi jemne zamiešajte. Hmotu rozotrite na plech a dajte piecť na 12-15 minút dozlatista.
4. Zatiaľ pripravte jahodovú plnku: Do misky s vodou dajte želatínu a nechajte ju napučať. Jahody s cukrom priveďte do varu. Varte ich domäkka, kým sa šťava nezredukuje. Potom odstavte a nechajte 15 minút chladnúť. Jahody rozmixujte a dobre v nich rozmiešajte napučanú želatínu. Jahodovú zmes vylejte na plech vystlaný potravinárskou fóliou a nechajte v chladničke stuhnúť.
5. Urobte vanilkový krém: Vo väčšej mise zamiešajte žĺtky, škrob a cukor. V hrnci zohrejte mlieko s vanilkou pod bod varu. Potom teplé mlieko veľmi pomaly a za stáleho miešania vlievajte do žĺtkovej zmesi. Zmes vráťte do hrnca a uvarte hladký krém. Nechajte 15 minút chladnúť.
6. Želatínu nechajte opäť napučať vo vode a potom ju vmiešajte do vychladnutého krému. Prikryte fóliou a nechajte celkom vychladnúť. Do vychladnutého krému primiešajte jogurt.
7. Smotanu vyšľahajte do pevných špičiek a jemne ju zamiešajte do vanilkového krému.
8. Vychladnutý korpus prerežte na tri rovnaké diely. Spodný korpus vložte do pripravenej formy, naň položte stuhnuté jahodového želé (rovnako veľké) z chladničky. Na želé rozotrite vanilkový krém a zakryte ho druhým plátom korpusu. Postup opakujte ešte raz. Potom koláč zvrchu jemne zatlačte, aby sa krém pekne spojil s korpusom, a vložte ho do chladničky na 2-4 hodiny, ideálne na noc.
9. Stuhnutý koláč vyberte z chladničky, nakrájajte na rezy, posypte práškovým cukrom, ozdobte jahodami a môžete podávať.
Čítajte viac z Dobrého jedla: