STRAKATÝ CHRBÁTIK miluje aj Beáta Dubasová: SUPER KOLÁČIK budete piecť stále!
18. 10. 2023, 8:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CqxmjUlK6Pn/
Bleskový hrnčekový koláčik, ktorý známa speváčka pečie rada a často, si u vás doma zamilujú. Vrelo odporúčame!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B1BPxfbHc9x/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B_LEtqanq5y/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B2e1uzmoyYr/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
O Beáte Dubasovej je známe, že je nielen vynikajúca speváčka, ale tiež gazdinka. Na svojom Instagrame sa občas pochváli svojimi dobrotami, ktoré musia byť časovo nenáročné, no chutné.
Taký je aj známy koláč STRAKATÝ CHRBÁTIK, ktorý si môžete upiecť podľa nášho receptu bez ovocia, ako ho pripravuje cukrárka Dobrého jedla Veronika Kollárová, alebo s ovocím - či už čerstvým, alebo zaváraným/mrazeným, ako ho miluje Beáta.
Obľúbená speváčka, ktorá nestarne, vystupovala aj v relácii Tajomstvo mojej kuchyne, kde tiež prezradila svoj recept na strakatý chrbátik.
Strakatý chrbátik
ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Strakatý koláč.
Na tvarohovú vrstvu:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajcia
- trištvrte šálky práškového cukru
- 1 balíček vanilkového pudingu
Na kakaovú vrstvu:
- 2 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- trištvrte šálky slnečnicového oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky
- 3 lyžice kakaa holandského typu
- 1 balíček kypriaceho prášku
- pol hrnčeka lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
- kakao a oriešky na ozdobu
- ovocie na posypanie (nemusí byť)

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom.
- Pripravte kakaovú zmes: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj prášok do pečiva.
- Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte dve tretiny kakaovej zmesi a rozotrite na ňu celú tvarohovú zmes. Ak máte poruke ovocie, rozložte ho na tvarohovú vrstvu. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky. Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.