STOROČNÝ ZEMIAKOVÝ KOLÁČ: Konkuruje mu len PITÉ alebo PÁJ!
9. 5. 2021, 11:58 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:13)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Reklama
Do všetkých koláčov ide kopec jabĺk a podľa výberu mak, tvaroh alebo orechy. Vyberte si favorita!
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Galéria k článku
6 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Postup: Upečte si s nami šťavnatú jablkovú tortu so slivkami a šľahačkouSTOROČNÝ ZEMIAKOVÝ KOLÁČ
NA CESTO:
- 400 g hladkej múky
- 350 g v šupke uvarených zemiakov
- 1 vajce
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 250 g masla
NA PLNKU:
- 600 g jabĺk
- 150 g mletého maku
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček škoricovho cukru
- 1 lyžica Solamylu
NA POTRETIE:
- 50 g rozpusteného masla
RECEPT POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE>>
POSTUP:
- Zemiaky nechajte vychladnúť, ošúpte a nastrúhajte najemno. vymiešajte s ostatnými surovinami a vymieste hladké cesto.
- Jablká nastrúhajte na hrubšie, zmiešajte s makom, cukrom a Solamylom.
- Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť vyvaľkajte na veľkosť plechu a valčekom preneste na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Navrstvite plnku a na vrch pomocou valčeka položte druhú polovicu rozvaľkaného cesta. Potrite rozpusteným maslom, popichajte vidličkou a pečte na 180 °C približne 35 minút. Vychladnutý koláč môžete posypať práškovým cukrom.

Video Player is loading.
Apple Pie, alebo jablkový koláč s mriežkouJABLKOVÉ PITÉ
NA CESTO:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 2 lyžice hustej kyslej smotany
- štipka soli
NA PLNKU:
- 1 kg ošúpaných jabĺk
- 120 g pomletých orechov
- 3 vajcia
- 1 vanilínový cukor
- 1 škoricový cukor
- 90 g krupicového cukru
- 2-3 lyžice jablkovej šťavy
- Na potretie 1 vajce
RECEPT POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE>>
POSTUP:
- Hladkú múku, práškový cukor, žĺtok , kyslú smotanu, maslo a štipku soli spolu spracujte na hladké cesto, ktoré rozdelíte na dve rovnaké časti.
- Ošúpané jablká nahrubo postrúhajte. Dajte ich do širšej panvice, prisypte vanilínový cukor, 50 g krupicového cukru, jablkovú šťavu, premiešajte a na miernom ohni duste do mäkka. Ochuťte škoricovým cukrom, odstavte a nechajte vychladnúť. Z bielkov a zvyšného krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh. Do studenej masy pridajte žĺtky, pomleté orechy a dotuha vyšľahaný sneh z bielkov.
- Hlbší plech na pečenie s rozmermi 22x30 cm vymastite a vysypte múkou. Jednu časť cesta rozvaľkajtee na ľahko pomúčenej doske a pomocou valčeka ho preneste na plech. Na cesto rovnomerne rozotrite plnku a prikryte druhou časťou rozvaľkaného cesta.
- Povrch cesta na plechu popichajte vidličkou a potrite rozšľahaným vajcom. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 170°C pečte asi 45 minút. Po vychladnutí pokrájajte.

Video Player is loading.
Nemáte čas piecť? Bleskový jablkový koláčik budete milovať!Zdroj: Instagram@veganfoodiecooks
JABLKOVÝ PÁJ
Šťavnatý s tvarohom