Reklama

Už ste piekli koláč Ženský rozmar? V Sladkej výzve ho Mirka premenila na TORTU

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mirkina rozmarná torta - Ženský rozmar zo Sladkej výzvy
    Reklama
    Dobroslava Brunovská

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Je tu nová SLADKÁ VÝZVA! Poďte upiecť tortu inšpirovanú maďarským koláčom so svojráznym názvom Ženský rozmar.

    Recept na tortu do Sladkej výzvy tentokrát pripravila Mirka Makajiová @paradna_krepla, ktorú určite poznáte, veď bola finalistkou poslednej série súťaže Pečie celé Slovensko.

    Poďte podľa nej upiecť tortu Ženský rozmar, ozdobte ju, naaranžujte a odfoťte. Víťazku alebo víťaza odmeníme bábovkovou formou Nordic Ware od Potten & Pannen – Staněk v hodnote 57,70 eur. Súťažné fotografie posielajte do 8. septembra na sladkavyzva@newsandmedia.sk

    Torta Ženský rozmar

    Torta Ženský rozmar

    10 porcií, príprava 5 hodín, pečenie 40 minút, sušenie 75 minút + chladenie cez noc
    Potrebujete:
    Na škoricový korpus:

    • 3 vajíčka
    • 156 g krupicového cukru
    • 55 ml oleja
    • 150 g hladkej múky
    • 7 g kypriaceho prášku
    • 6 g mletej škorice

    Na snehový korpus:

    • 4 bielky
    • štipku soli
    • 125 g krupicového cukru
    • 25 g práškového cukru

    Na chrumkavú zložku:

    • 75 g crumble (urobíte z 50 g masla, 40 g cukru a 65 g hladkej múky)
    • 150 g vlašských orechov
    • 75 g mliečnej čokolády

    Na krém:

    • 375 g smotany na šľahanie (ideálne 40%-nej)
    • 375 g mascarpone
    • práškový cukor podľa chuti
    • mletú vanilku

    Na švajčiarsky maslový krém na obtretie:

    • 114 g bielkov
    • 227 g krupicového cukru
    • 340 g zmäknutého masla

    Na jablkový kaviár:

    • 150 g jablkovej šťavy alebo džúsu
    • 30 g glukózy (nahradiť môžete medom alebo vynechať)
    • 50 g krupicového cukru
    • 3 g agaru
    • 30 g limetovej šťavy (môžeme nahradiť citrónovou)
    • olej (vychladený v chladničke)

    Na sušené jablká:

    • 3 až 4 jablká
    • 450 ml vody
    • 400 g cukru
    • gélové farby (červená, oranžová, žltá)

    Ešte budete potrebovať:

    • marhuľový džem
    • sprej s bielym zamatovým efektom (nemusí byť)

    POSTUP:

    1. Upečte škoricový korpus: Celé vajíčka šľahajte s cukrom na maximálnych otáčkach asi 5 minút na nadýchanú penu. Znížte otáčky a prilejte olej. Múku, kypriaci prášok a škoricu zmiešajte a po lyžiciach pridávajte do šľahajúcich sa vajíčok. Domiešajte ručne, aby pena nepadla. Cesto vylejte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie (stačí dno) s priemerom 18 cm. Pečte na 170 °C 30 až 40 minút.
    2. Upečte snehový korpus: Do misky nad paru dajte bielky so štipkou soli. Postupne pridávajte krupicový cukor a šľahajte, kým sneh nebude tuhý a lesklý. Odstavte a došľahajte práškový cukor. Na papier na pečenie nakreslite 2 kruhy s priemerom 18 cm a naneste do nich sneh. Sušte v rúre vyhriatej na 90 °C približne 75 minút.
    3. Pripravte flambované marhule: Marhule bez nálevu dajte na panvicu a nahrejte. Prilejte alkohol, zapáľte, alkohol nechajte vyhorieť a dajte vychladnúť.
    4. Urobte chrumkavú zložku: Maslo, cukor a hladkú múku spracujte a zamrazte. Potom nastrúhajte a pečte 20 až 25 minút na 160 °C. Z upečeného vychladnutého crumble odoberte 75 g, pridajte pomleté vlašské orechy a zalejte rozpustenou čokoládou. Poriadne premiešajte.
    5. Pripravte krém: Smotanu s mascarpone počas šľahania dochuťte cukrom a vanilkou. Keďže ostatné zložky torty sú sladšie, nemusíte to s cukrom preháňať.
    6. Pripravte krém na obtretie torty: Bielky s cukrom zmiešajte v miske a za stáleho miešania zohrievajte nad parou. Bielky by mali dosiahnuť minimálne 60 °C. Zohrievajte do rozpustenia cukru do chvíle, keď ho už medzi prstami nebudete cítiť. Prelejte do robota a šľahajte na maximálnej rýchlosti 7 minút. Potom rýchlosť znížte na najmenšiu a po častiach do zmesi pridávajte mäkké maslo (ja to robím na 4 razy). Po pridaní posledného masla ešte šľahajte na najmenšej rýchlosti 6 minút. Po došľahaní ešte vymeňte šľahaciu metlu za lopatku a ešte 5 minút miešajte, aby boli maslo a bielky poriadne premiešané.
    7. Urobte jablkový kaviár: Jablkovú šťavu zmiešajte s glukózou alebo medom, cukrom a agarom. Nechajte pár minút prejsť varom. Po odstavení pridajte limetovú šťavu, prelejte do fľaše, z ktorej budete neskôr túto zmes kvapkať do studeného oleja (olej dajte deň vopred do chladničky). Po istom čase, keď vo fľaši začne zmes želírovať, pomaly ju začnite kvapkať do studeného oleja. Guľôčky sa budú v oleji pekne oddeľovať (môžete použiť aj injekčnú striekačku). Kaviár s olejom prelejte cez sitko, opláchnite vodou a nechajte vyschnúť.
    8. Pripravte sušené jablká: Na mandolíne nakrájajte jablká na tenučké plátky (ak budú tenké, dosiahnete sklenený efekt). Uvarte vodu s cukrom, rozdeľte ju do troch hrncov a pridajte farbivo, aby ste plátky zafarbili na červeno, oranžovo a žlto. Pridajte plátky jabĺk a povarte ich 6 až 8 minút. Vyberte na plech so silikónovou podložkou, prikryte druhou silikónovou podložkou a druhým plechom. Pečte 30 minút na 150 °C, neskôr teplotu znížte na 60 °C a sušte ešte 2 a pol hodiny alebo podľa hrúbky jabĺk. Ideálne je kontrolovať ich a otáčať.
    9. Skladanie torty: Zo škoricového korpusu odrežte vrch a rozdeľte ho na 2 časti. Prvý korpus pripevnite krémom k podložke a potrite ho marhuľovým džemom. Naň naneste tenkú vrstvu krému. Na krém uložte polovicu flambovaných marhúľ a polovicu podrvenej chrumkavej zložky. Opäť natrite tenkú vrstvu krému a priložte prvý snehový korpus. Potrite tenkou vrstvou krému a uložte škoricový korpus. Pokračujte krémom, flambovanými marhuľami, chrumkavou vrstvou, krémom a snehovým korpusom. Snehový korpus už len potrite krémom, boky uhlaďte a tortu zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte pár hodín zatuhnúť, najlepšie cez noc.
    10. Zatuhnutú tortu obtrite švajčiarskym maslovým krémom. Vložte do mrazničky na 20 minút a kvôli povrchovej štruktúre môžete zastriekať sprejom s velúrovým efektom. Zvyšným švajčiarskym krémom prilepte sušené jablká a povrch dozdobte guľôčkami jablkového kaviáru.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.