Reklama

Spoznajte JABLKÁ, ktoré obsahujú najviac vitamínov: Máte ich doma?

Jablkové pyré

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura WItteková

Reklama

Určite sa oplatí urobiť si z jablka verného spoločníka najmä na jeseň. Vďaka vitamínu C sa stáva výborným bojovníkom proti prechladnutiu. Spolu s flavonoidmi chránia telo pred pôsobením voľných radikálov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rýchly dezert z JABLKA a OVSENÝCH VLOČIEK: Poriadne šťavnatý a zdravý!

    Jablko poteší organizmus aj malým množstvom minerálnych látok ako napríklad draslíkom, fosforom a vápnikom. „Draslík je veľmi dôležitou súčasťou bunkových a telových tekutín, pomáha regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Napomáha znižovať aj negatívne vplyvy sodíka,“ hovorí o ďalších benefitoch tradičného slovenského ovocia výživová poradkyňa Katarína Grich. 

    Zdroj: pinterest/photodune.net

    Jablká sú skvelé aj pri prevencii vzniku cukrovky. Cukor sa po konzumácii uvoľňuje do krvného obehu pomalšie a pravidelne. Nespôsobí tak nežiaduce výkyvy.

    Hnedá dužina

    Hoci sa jablká ustavične šľachtia a nájdete nespočetné množstvo ich odrôd, ktoré navyše lahodia oku, radšej siahnite po tých starých, overených. „Väčšina starých odrôd obsahuje viac polyfenolov ako nové šľachtené druhy. Dodávajú jablku typickú kyslastú chuť a pri odhryznutí, na vzduchu, veľmi rýchlo hnednú. Tieto dve pre niektorých nežiaduce vlastnosti sa pri šľachtení odstránili,“ približuje Katarína Grich.

    Zdroj: pinterest/womansday.com

    Z týchto dôvodov stúpa počet alergických reakcií pri konzumácii jabĺk.

    Staré odrody obsahujú viac vitamínu C i hodnotnej vlákniny ako celulózupektín. Ktoré odrody patria k starým? 

    Zdroj: Shutterstock

    Ak máte záhradu so staršími stromami, ste vo výhode.

    Najdôležitejšia časť

    Je to jasné, ak chcete z jablka dostať čo najviac, zjedzte ich celé. Šupka obsahuje najviac dôležitých živín. „Napríklad dva- až šesťkrát viac antioxidantov ako dužina jablka,“ hovorí odborníčka. 

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Návod na prípravu domáceho jablkového cideru bez chémie
      Zdroj: youtube