Spoznajte JABLKÁ, ktoré obsahujú najviac vitamínov: Máte ich doma?
14. 10. 2021, 11:21 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura WItteková
Určite sa oplatí urobiť si z jablka verného spoločníka najmä na jeseň. Vďaka vitamínu C sa stáva výborným bojovníkom proti prechladnutiu. Spolu s flavonoidmi chránia telo pred pôsobením voľných radikálov.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Peter Záhradník
Zdroj: Peter Záhradník
Galéria k článku

Jablko poteší organizmus aj malým množstvom minerálnych látok ako napríklad draslíkom, fosforom a vápnikom. „Draslík je veľmi dôležitou súčasťou bunkových a telových tekutín, pomáha regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Napomáha znižovať aj negatívne vplyvy sodíka,“ hovorí o ďalších benefitoch tradičného slovenského ovocia výživová poradkyňa Katarína Grich.
Zdroj: pinterest/photodune.net
Jablká sú skvelé aj pri prevencii vzniku cukrovky. Cukor sa po konzumácii uvoľňuje do krvného obehu pomalšie a pravidelne. Nespôsobí tak nežiaduce výkyvy.
Hnedá dužina
Hoci sa jablká ustavične šľachtia a nájdete nespočetné množstvo ich odrôd, ktoré navyše lahodia oku, radšej siahnite po tých starých, overených. „Väčšina starých odrôd obsahuje viac polyfenolov ako nové šľachtené druhy. Dodávajú jablku typickú kyslastú chuť a pri odhryznutí, na vzduchu, veľmi rýchlo hnednú. Tieto dve pre niektorých nežiaduce vlastnosti sa pri šľachtení odstránili,“ približuje Katarína Grich.
Zdroj: pinterest/womansday.com
Z týchto dôvodov stúpa počet alergických reakcií pri konzumácii jabĺk.
Staré odrody obsahujú viac vitamínu C i hodnotnej vlákniny ako celulózu a pektín. Ktoré odrody patria k starým?
Zdroj: Shutterstock
Ak máte záhradu so staršími stromami, ste vo výhode.
Najdôležitejšia časť
Je to jasné, ak chcete z jablka dostať čo najviac, zjedzte ich celé. Šupka obsahuje najviac dôležitých živín. „Napríklad dva- až šesťkrát viac antioxidantov ako dužina jablka,“ hovorí odborníčka.

Zdroj: youtube