Spoznajte elixír zdravia: Týchto 6 fermentovaných potravín posilní vašu imunitu!
11. 10. 2022, 6:23 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Shutterstock
Dôvodov, prečo dať šancu kvaseným potravinám je mnoho. Pravdou ale je, že dokonale posilnia vašu imunitu...

Fermentované potraviny sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov a probiotických kultúr. Sú ľahšie stráviteľné, majú vyššiu výživovú hodnotu a naviac, vychádzajú zo slovenskej tradície. Proces fermentácie bol známy po stáročia ako spôsob konzervovania potravín, ktorý sa používal na ich dlhodobé uskladnenie.
Hoci dnes máme množstvo zdrojov, ako sa dostať celoročne k čerstvým potravinám, na fermentované potraviny by sme nemali zanevrieť. Práve naopak, sú skvelým zdrojom chýbajúcich živín a mikroorganizmov, ako napísal aj portál zdravie.sk. Fermentované potraviny prešli takzvanou mliečnou fermentáciou, čiže jednoducho povedané kvasením. Ide o proces, pri ktorom sa baktérie a kvasinky v jedle živia cukrom a škrobom, čím vytvárajú kyselinu mliečnu. To uchová potravinu dlho čerstvú a vytvára prospešné enzýmy, vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a rôzne druhy probiotík. Všetko dohromady predstavuje koktejl zdravia, ktorý nielen na jeseň vaše telo potrebuje.
Zdroj: Shutterstock
Tempeh tvoria varené sójové bôby, fermentované a spojené ušľachtilou plesňou. Skúste – vôbec nie je zlý.
Prečo jesť fermentované potraviny?
- Obsahujú živé kultúry - mikroorganizmy, čiže baktérie a kvasinky.
- Podporujú správne zloženie črevnej mikroflóry a tým zlepšujú trávenie.
- Posilňujú funkciu imunitného systému.
- Dodajú energiu a pomáhajú schudnúť.
Ktoré elixíry zdravia by ste si mali zamilovať? Čítajte ďalej >>>

Zdroj: NMH
Zdravá kombucha
Je fermentovaný čaj, ktorý je šumivý a aromatický. Vyrába sa zmesou vybraných kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru. Tie sa pridajú do výluhu zeleného alebo čierneho čaju. Okrem toho, že obsahuje prospešné probiotiká, pitie kombuchy čistí pečeň, je prevenciou proti rakovine, znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje cholesterol. Kombuchu si môžete kúpiť v obchodoch so zdravými potravinami alebo si ju tiež dokážete vyrobiť doma.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Obľúbená kyslá kapusta
Kyslá kapusta je obľúbená surovina, ktorá vznikla fermentáciou baktériami mliečneho kvasenia. Má nízky obsah kalórií, ale obsahuje dostatok vlákniny, vitamínu C a K. Okrem toho, že je vitamínovou bombou, dokáže výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu. Kapusta pripravovaná kvasením je bohatá na živé kultúry a môže pomôcť pri znížení príznakov alergie. Pri kyslej kapuste si však treba dávať pozor na kvalitu. Pri kupovanej platí, že by ste mali v obchodoch hľadať nepasterizovanú a bez pridaných konzervačných látok. Tie totiž zabíjajú vitamíny a ničia dobré baktérie potrebné pre trávenie.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Ázijský poklad miso
Zdroj: Shutterstock
Z misa si môžete pripraviť probiotickú polievku.
Známe najmä v ázijskej kuchyni, kde ho po stáročia používali na posilnenie imunitného systému. Miso patrí medzi základ japonskej kuchyne a bežne sa používa na urýchlenie trávenia. Vyrába sa z kvaseného žita, jačmeňa, ryže alebo fazule, a je známe ako polievka alebo pasta. Ak si chcete spraviť probiotickú polievku, stačí pridať lyžicu pasty miso do teplej vody a polievku bohatú na probiotické baktérie máte hneď hotovú.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Prenikavá chuť natta
Zdroj: Shutterstock
Natto pomáha vďaka vláknine zlepšiť trávenie.
Je základným probiotickým jedlom v tradičnej japonskej kuchyni a podobne ako tempeh sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá je výborná na trávenie a zmierňuje zápchu. Natto je tiež skvelým zdrojom vitamínu K. Ide o dôležitý vitamín, ktorý sa podieľa na metabolizme vápnika a hrá hlavnú úlohu pri zachovaní zdravia kostí. Fermentácia natta produkuje enzým, ktorý môže znižovať krvný tlak a pomáha rozpúšťať krvné zrazeniny. Natto má veľmi silnú chuť a šmykľavú textúru. Často sa podáva s ryžou a Japonci si ho radi doprajú na raňajky pre naštartovanie trávenia.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Vysokobielkovinový tempeh
Fermentovanie potravín je po stáročia obľúbené najmä v ázijskej kuchyni. Medzi najznámejšie takto upravované potraviny patrí tempeh, vyrábaný zo sójových bôbov, ktoré sa po kultivovaní a kvasení zlisujú do hmoty. Táto vysoko bielkovinová náhrada mäsa sa ešte musí tepelne upraviť, možno ju opražiť, pridať do varenia alebo upiecť. Okrem probiotík je tempeh bohatý na množstvo živín, ktoré zlepšujú zdravie. Ukázalo sa, že sójový proteín obsahuje zlúčeniny pôsobiace ako antioxidanty, ktoré znižujú riziko chorôb srdca. Tempeh je ideálny pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí sa chcú zdravo stravovať.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Vitamínová bomba kefír
Kefír je druh kultivovaného mliečneho produktu. Vyrába sa pridaním kefírových zŕn do mlieka, ktoré sa skladajú z kombinácie kvasiniek a baktérií. Výsledkom je hustý a lahodný nápoj s chuťou, ktorá sa často porovnáva s jogurtom. Kefír má na váš organizmus množstvo výhod, ktoré ovplyvňujú všetko od trávenia cez zápal až po zdravie kostí. Má antibakteriálne účinky, ktorými chráni organizmus pred škodlivými baktériami a plesňami. Upravuje črevnú mikroflóru, vďaka čomu si ho môžu dopriať aj ľudia, ktorí trpia slabšou formou intolerancie na laktózu. Kefír je zdravý aj kvôli vysokému obsahu vitamínov B12 a K2, vápniku, horčíku a esenciálnym aminokyselinám.
Čítajte viac z Dobrého jedla: