objednať časopis
všetky kategórie
Fermentované potraviny sú elixírom zdravia.

Shutterstock

Spoznajte elixír zdravia: Týchto 6 fermentovaných potravín posilní vašu imunitu!

Dôvodov, prečo dať šancu kvaseným potravinám je mnoho. Pravdou ale je, že dokonale posilnia vašu imunitu...

Fermentované potraviny sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov a probiotických kultúr. Sú ľahšie stráviteľné, majú vyššiu výživovú hodnotu a naviac, vychádzajú zo slovenskej tradície. Proces fermentácie bol známy po stáročia ako spôsob konzervovania potravín, ktorý sa používal na ich dlhodobé uskladnenie.

Hoci dnes máme množstvo zdrojov, ako sa dostať celoročne k čerstvým potravinám, na fermentované potraviny by sme nemali zanevrieť. Práve naopak, sú skvelým zdrojom chýbajúcich živín a mikroorganizmov, ako napísal aj portál zdravie.sk. Fermentované potraviny prešli takzvanou mliečnou fermentáciou, čiže jednoducho povedané kvasením. Ide o proces, pri ktorom sa baktérie a kvasinky v jedle živia cukrom a škrobom, čím vytvárajú kyselinu mliečnu. To uchová potravinu dlho čerstvú a vytvára prospešné enzýmy, vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a rôzne druhy probiotík.Všetko dohromady predstavuje koktejl zdravia, ktorý nielen na jeseň vaše telo potrebuje.

Tempeh tvoria varené sójové bôby, fermentované a spojené ušľachtilou plesňou. Skúste – vôbec nie je zlý.
Tempeh tvoria varené sójové bôby, fermentované a spojené ušľachtilou plesňou. Skúste – vôbec nie je zlý.
Zdroj: Shutterstock
Jedzte zdravšie a telo aj pleť sa vám odvďačia!
Čítajte viac
Trápi vás zdravie? Tieto POTRAVINY pomôžu vášmu srdcu, pečeni, imunite i PLETI!

Prečo jesť fermentované potraviny?

  • Obsahujú živé kultúry - mikroorganizmy, čiže baktérie a kvasinky.
  • Podporujú správne zloženie črevnej mikroflóry a tým zlepšujú trávenie.
  • Posilňujú funkciu imunitného systému.
  • Dodajú energiu a pomáhajú schudnúť.

Ktoré elixíry zdravia by ste si mali zamilovať? Čítajte ďalej >>>

Kategórie